Binnenkant Autoruit Schoonmaken, Hoe En Waarmee?


binnenkant autoruit schoonmaken

Goed zicht is belangrijk in een auto. Zo moet je je voorruit vrijhouden van decoratie en stickers en mag je jouw voorruit niet blinderen. Folies zijn dan ook uit den boze voor de voorruit en de zijruiten. Kortom, je mag het zicht niet belemmeren. Dus zorg er ook voor dat de binnenkant van autoruiten schoon zijn. Hoe doe je dat, de binnenkant van de autoruit schoonmaken? In het kort:

De binnenkant van de autoruiten kan je schoonmaken met spiritus, afwasmiddel, schoonmaakazijn, autoshampoo en professionele glasreinigers zoals Glassex. Voor een streeploos resultaat poets je de ramen na met een krant (als je deze in huis hebt!).

Dit is in het kort hoe je de binnenkant van de autoruiten kan schoonmaken. Er zijn echter nog meer methoden en producten die je kunt gebruiken en deze worden in deze blog beschreven. Dus wil je schone autoruiten aan de binnenkant voor goed zicht, lees dan snel verder.

Lees ook: 8 x Auto Ontvochtigen Om Beslagen Ramen Te Voorkomen

Waarmee Binnenkant Autoruit Schoonmaken

Het schoonmaken van de autoruiten moet goed gebeuren om optimaal zicht op de weg te behouden. Het is ook prettig als er geen strepen achterblijven. Die strepen zie je pas goed als de zon op de ruit schijnt en strepen kunnen heel irritant zijn.

Het vuil wat op de binnenkant van de ramen zit is meestal aanslag. Aanslag wat via het ventilatierooster op de ramen wordt geblazen en neerslaat op de autoruiten. Dit is meestal goed te zien als de zon op de voorruit staat, het raam heeft dan een wazige gloed en dit is een indicatie dat ze gewassen moeten worden.

Daarnaast maken kleine kinderen de ramen vuil met hun vette vingers en dan heb ik het nog geeneens gehad over het vuil wat een hond op het raam achter laat.

Dus waarmee kan je de binnenkant van de autoruit schoonmaken zodat ze streeploos opdrogen? Er zijn meerdere schoonmaakproducten die je kunt gebruiken. Deze producten maken allemaal de binnenkant van de autoruiten schoon.

Bekijk ook eens onderstaande video van de ANWB met tips om te voorkomen dat je autoruiten beslaan.

1. Binnenkant Autoruit Schoonmaken Spiritus

Spiritus is een heel goed middel om autoruiten aan de binnenkant schoon te maken. Het verwijderd de aanslag en het vuil en laat geen strepen achter. Doe een flinke scheut spiritus in een emmer met lauw warm water en gebruik een microvezeldoekje of een spons.

Zijn de ramen erg vuil en zie je na de eerste keer toch strepen, herhaal het schoonmaken dan nog een keer net zo lang totdat je geen strepen meer ziet als de ramen zijn opgedroogd.

Lees ook: Interieurfilter Vervangen, Hoe Doe Je Dat Zelf?

2. Met Afwasmiddel

Ook afwasmiddel kan je gebruiken, maar houdt er wel rekening mee dat afwasmiddel vettig is. Gebruik niet te veel, want dan is de autoruit wel schoon maar ook vet.

Een paar druppeltjes afwasmiddel in een emmer met lauw water is voldoende om de binnenkant van de autoruiten schoon te maken.

3. Met Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is weer een prefect product om de autoruiten schoon te maken aan de binnenkant. Het verwijdert de aanslag en laat geen strepen achter.

Je kunt een flinke scheut schoonmaakazijn toevoegen aan lauw warm water en de ramen worden hier heel goed mee schoongemaakt.

Lees ook: Hoe En Waarmee Krassen Op Dashboard Verwijderen?

4. Met Autoshampoo

Ook autoshampoo kan je gebruiken. Autoshampoo wordt over het algemeen gebruikt om de buitenkant van de auto mee schoon te maken. Ook de ramen aan de buitenkant worden hiermee gedaan, dus kan je ook de aanslag aan de binnenkant hiermee verwijderen. Voeg een half dopje autoshampoo toe aan lauw warm water, dit is voldoende voor de klus.

5. Met Glassex

Glassex is bedoeld om ramen schoon te maken. We gebruiken het vaak thuis om de ramen, glasplaten of tafels schoon te maken, maar je kunt het ook prima gebruiken voor de binnenkant van de autoruiten.

Lees de aanwijzingen op de verpakking en je krijgt gegarandeerd een perfect resultaat.

Naast Glassex zijn er nog veel meer professionele schoonmaakmiddelen te koop voor de autoruiten, onder ander verkrijgbaar bij bol.com. Daar kan je gelijk de instructies lezen, wel zo makkelijk.

Lees ook: Autoruiten Ontvetten, Wat Is De Beste Methode?

Hoe Binnenkant Autoruit Schoonmaken

Als je denkt aan schoonmaken dan denk je al snel aan een emmer met water, een schoonmaakmiddel en sponzen en doekjes.
Je kunt ook gebruikmaken van een spray. Zo kan je de plantenspuit vullen met een van bovenstaande schoonmaakmiddelen en deze op de ramen spuiten.

Ik zelf maak liever gebruik van een emmer met een sopje en een emmer met schoon water om de doekjes of spons in uit te spoelen. Om de ruiten aan de binnenkant te schoon te maken ga je als volgt te werk:

 1. Maak een emmer met warm water en spiritus (of elk ander product wat je gaat gebruiken) klaar of gebruik een ruitenspray. Ze vervolgens een tweede emmer klaar met alleen lauw warm water.
 2. Maak met een spons de ruiten schoon met het warme water en spiritus. Gebruik je een spray zoals Glassex, lees dan de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Laat de zijruiten een klein stukje zakken, zodat je ook de bovenkant van de zijruiten schoon kan maken.
 4. Maak met een schone zeem de binnenkant van de ruiten droog en spoel deze zeem uit in de tweede emmer.
 5. Pak nu een zacht doek of een microvezeldoekje en maak het raam droog.
 6. Kijk vervolgens of het raam streeploos is. Is dit niet het geval dan herhaal je het schoonmaken nog een keer, omdat dan niet al het vuil verwijderd is.

Lees ook: Ruitenwissers Schoonmaken, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

Binnenkant Voorruit Schoonmaken

De voorruit is lastiger om schoon te maken omdat dit raam gebogen is en schuin staat. Je moet jezelf in vele bochten wringen om overal goed bij te kunnen.

Gelukkig is het dashboard van kunststof en kan dit water en vocht prima aan, dus mocht de spons lekken dan is dit geen probleem.

Ben je niet zo lenig, dan kan je ook gebruikmaken van een voorruit poetswonder. Dit is een doek die op een telescopische stok is bevestigd. Je kunt deze vinden bij bol.com. Dit hulpmiddel maakt het schoonmaken van de voorruit een stuk makkelijker.

Tips Binnenkant Autoruit Schoonmaken

Tot slot een paar tips waardoor het schoonmaken makkelijker gaat en adviezen waardoor de ramen minder snel vuil worden en/of beslaan.

 • Na poetsen met een krant
  Een methode om strepen te voorkomen, die vroeger veel gebruikt werd, is de ramen na het schoonmaken te poetsen met een krantenprop. De inkt van de krant neemt het laatste vuil op en zo krijg je echt streeploze ramen.
 • Scheerschuim
  Na het schoonmaken ka n je de ramen behandelen met scheerschuim. Het schuim breng je aan en poets je vervolgens weer weg. Zo beslaan te ramen minder snel. Vertrouw je het niet, probeer het dan eens uit op het badkamerraam.
 • Niet in de zon
  Maak de autoruiten niet schoon in de zon. Hierdoor drogen de ramen te snel en krijg je strepen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs