Autoruiten Ontvetten, Wat Is De Beste Methode?


autoruiten ontvetten

Goed zicht is belangrijk in een auto. Zo moet je je voorruit vrijhouden van decoratie en stickers en mag je jouw voorruit niet blinderen. Folies zijn dan ook uit den boze voor de voorruit en de zijruiten. Kortom, je mag het zicht niet belemmeren. Dus zorg ook voor autoruiten die ontvet zijn. Maar hoe doe je dat autoruiten ontvetten? In het kort:

De binnenkant van de autoruiten kan je ontvetten met spiritus en warm water of Glassex. De buitenkant is lastiger, omdat hier veel meer soorten vuil op zitten, zoals hars, vogelpoep, insecten, enz. Hiervoor kan je speciale producten kopen of je laat het voor 10 minuten inweken.

Dit is in het kort hoe je de autoruiten kan ontvetten, zowel de binnenkant als de buitenkant. Er zijn echter nog meer methoden en producten die je kunt gebruiken en deze worden in deze blog beschreven. Dus wil je schone ramen met goed zicht, lees dan snel verder.

Lees ook: Binnenkant Autoruit Schoonmaken, Hoe En Waarmee?

Waardoor Worden autoruiten Vet?

Autoruiten worden vet en vuil omdat er met de autogereden wordt. Ruiten aan de buitenkant worden op een andere manier vuil dan ruiten aan de binnenkant. Wat voor soort vervuiling komt er dan op de ruiten tijdens het rijden? Voor de buitenkant:

 • Vliegjes en andere insecten
 • Vogelpoep
 • Zand en stofresten
 • Teer deeltjes van het wegdek
 • Hars van bomen
 • …..

En noem maar op. Het is verschillend vuil van een verschillende samenstelling, vogelpoep is anders dan hars van een boom.

Voor de binnenkant is het iets simpeler, namelijk:

 • Atmosferische vervuiling; In lucht zit nu eenmaal stof en andere deeltjes.
 • Rookaanslag
 • Vervuiling door lekkage van het koelsysteem

Vervuiling door lekkage van het koelsysteem kan voor een soort blauwige waas zorgen op de voorruit. De lucht wordt warm gemaakt door het systeem van de koelvloeistof. Als er in dit systeem een lekkage is dan wordt dit de auto ingeblazen, tegen de voorruit aan. Dit veroorzaakt een blauwe waas.

Als dit het geval is controleer dan even het koelvloeistofniveau. Als dit laag is, dan kan er een lekkage zitten in het systeem. Breng dan voor de zekerheid even een bezoek aan het garagebedrijf en laat het controleren.

Bekijk onderstaande video als je last hebt van beslagen autoruiten. In de video worden tips gegeven om dit te voorkomen en te verhelpen.

Waarmee Ontvetten?

Het vuil op de ruiten, zowel aan de binnenkant als de buitenkant, bestaat uit verschillende vuilsoorten. Daarom heb je vaak meerdere middelen nodig om autoruiten te ontvetten. Wat kan je zoal gebruiken om de autoruiten te ontvetten?

 • Atmosferisch vuil
  Gewone autoshampoo zal (hopelijk) al veel van het vuil verwijderen, zowel aan de binnenkant als buitenkant.
 • Vogelpoep
  Vogelpoep moet je in laten weken. Leg een natte lap met shampoo op de vogelpoep. Na een kwartier kan je het verwijderen.
 • Insecten
  Deze beestje zijn lastig om te verwijderen, heel erg lastig, zeker als ze ‘opgedroogd’ zijn. Je kunt het inweken, net zoals de vogelpoep, maar slimmer is om insectenverwijderaar te kopen. Deze is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Dan verwijder je zonder veel moeite de insecten van het raam.
 • Teer
  Ook dit is ook lastig te verwijderen. Hiervoor heb je middelen nodig die teer oplossen, zeker als het oude teer is. Je kunt denken aan wasbenzine, terpentine of thinner. Een goed product is WD-40, het wondermiddel dat voor heel veel schoonmaakoplossingen wordt gebruikt.
 • Hars
 • Hars is ook hardnekkig spul en alleen te verwijderen door het op te lossen. Oplossen van hars kan je doen door gebruik te maken van schoonmaakalcohol, even laten inweken en het is weg.
 • Koelvloeistof aanslag
 • Deze aanslag kan je verwijderen door warm water te gebruiken met spiritus. Je zult het mogelijk een paar keer moeten herhalen, maar uiteindelijk krijg je de aanslag eraf.
 • Rookaanslag
  Rookaanslag verwijder je door gewone autoshampoo te gebruiken of warm water met spiritus. Ook kan je voor de binnenkant Glassex gebruiken of elke ander ruitenspray.

Lees ook: 8 x Auto Ontvochtigen Om Beslagen Ramen Te Voorkomen

Als je extra middelen hebt gebruikt om bijvoorbeeld de insecten te verwijderen, raad ik je aan om hierna de autoruiten te ontvetten met autoshampoo. Dan haal je ook het spul waarmee je de insecten hebt verwijderd weg en krijg je mooie, schone, ontvetten autoruiten.

Hoe Autoruiten Ontvetten?

Meestal begin je met het schoonmaken van de auto met de buitenkant en eindig je met de binnenkant.

Autoruiten Ontvetten Buitenkant

Dus beginnen we met het ontvetten van de buitenkant van de autoruiten. Wat ga je doen?

 1. Spoel eerst met een tuinslang al het losse vuil en zand van de autoruit af. Hoe meer zand ervan af is, hoe beter het is.
 2. Is al het losse vuil weggespoeld, gebruik dan een spons om het andere loszittende vuil weg te halen.
 3. Spoel vervolgens weer de autoruit schoon met een tuinslang of heel veel water uit een emmer.
 4. Gebruik vervolgens autoshampoo en een spons om de ruiten schoon te maken. Boen en haal al het vuil ervan af.
 5. Spoel vervolgens weer de autoruit schoon met water.
 6. Maak de ruit droog met een zeef of katoenen doek.

Nu kan je zien of er nog vuil achter gebleven is. Zitten er nog harsresten op de ruit of bijvoorbeeld teer, maak deze plekken dan schoon zoals bovenstaand omschreven is.

Hierna moet je nog een keer de plekken met autoshampoo nadoen en vervolgens weer afspoelen met veel water. De autoruiten aan de buitenkant zijn nu goed ontvet. Nu de binnenkant nog.

Lees ook: 5 x Ruitenwisservloeistof Maken, Waarmee Doe Je Dat?

Autoruiten Ontvetten Binnenkant

Om de ruiten aan de binnenkant te ontvetten ga je als volgt te werk:

 1. Maak een emmer met warm water en spiritus klaar of gebruik een ruitenspray.
 2. Maak met een spons de ruiten schoon met het warme water en spiritus. Gebruik je een spray, lees dan de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Maak met een zeem de binnenkant van de ruiten droog. Laat even goed droog worden en kijk of er strepen zichtbaar zijn. Is dit het geval dan herhaal je het schoonmaken nog een keer.

Als laatste kan je met een zachte doek het raam navegen en alles is ontvet.

Dit is de manier om autoruiten te ontvetten, zowel aan de binnenkant als buitenkant. Heel veel plezier met schoonmaken.

Lees ook: Ruitenwissers Schoonmaken, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs