Je Auto Ontvochtigen Met Airco, Het Werkt Echt!


auto ontvochtigen met airco

Vocht in de auto kan voor overlast zorgen. De ramen kunnen beslaan, zeker in de winter. Het beslaan van de ramen zorgt ook nog eens voor een gevaarlijke situatie op de weg. Langdurig vocht in de auto kan zelfs gaan stinken, dus je wilt er snel van af. Hoe kan je de auto ontvochtigen?

Zet de airco op de hoogste temperatuurstand en zet de blazers op de zijramen en op de voorruit. Er wordt nu warme, droge lucht op de ramen geblazen waardoor deze lucht het vocht kan opnemen. De ramen ontwasemen.

Dit is in het kort wat je kunt doen als interieur vochtig is. Er zijn nog meer oplossingen te bedenken dan alleen de airco te gebruiken, en dit wordt allemaal besproken in dit artikel. Ook wordt dieper ingegaan hoe het vocht on de auto komt en hoe je dit dus kunt voorkomen. Dus lees snel verder.

Lees ook: Interieurfilter Vervangen, Hoe Doe Je Dat Zelf?

Ontvochtigen Van Een Auto

Het is en blijft lastig als er te veel vocht in het interieur zit. Vocht zit neu eenmaal in de lucht en deze vochtige lucht kan al snel condenseren als het buiten koud is. Ook de adem die wij uitblazen bevat relatief veel vocht. Dit zie je in de winter als het koud is en je blaast je adem uit, er verschijnt dan een wolkje.

Er zijn echter ook nog andere oorzaken waardoor het in het interieur te vochtig is.

Waardoor Komt Vocht In de Auto?

Als je weet hoe vocht in de auto komt, dan kunnen de juiste maatregelen genomen worden om het te voorkomen en om de auto te ontvochtigen. Hoe komt vocht in de auto? Dit kan komen door:

 1. Vochtige lucht wordt in de auto geblazen.
 2. Lucht die wij uitademen bevat water, dit is ook zo met huisdieren.
 3. Het regen en je bent met de natte paraplu en je natte kleding in de auto gestapt.
 4. Een schoonmaakemmer is omgevallen of bijvoorbeeld een fles water.
 5. Lekkage van deurrubbers, lekkage van een raam of ander lekkages.

De eerste drie oorzaken komen door het gebruik van de auto en hier valt iets tegen te doen. Er zijn maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat dit vocht niet lang in de auto blijft hangen en de ramen kunnen beslaan.

De vierde oorzaak is gelukkig geen structureel probleem, doordat er iets is gevallen heb je tijdelijk last van vochtproblemen in de auto. Hier valt heel goed iets tegen te doen.

Als er lekkage is, dan is dat de bron van het vocht en is het noodzaak deze lekkage te laten repareren.

Lees ook: 8 x Auto Ontvochtigen Om Beslagen Ramen Te Voorkomen

Hoe Een Auto Ontvochtigen Met Airco?

De meeste auto’s van vandaag hebben een airco en dat is fijn. In de zomer wordt deze gebruikt om koude lucht in het interieur te blazen.

De airco heeft echter ook in de winter nut. Airco’s ontvochtigen namelijk de lucht. Als er lucht met relatief weinig vocht in het interieur wordt geblazen dan kan deze lucht vocht opnemen. Als deze vochtige lucht afgevoerd wordt dan wordt het interieur minder vochtig en beslaan de ramen niet meer.

Hoe gaat dit in zijn werk?

 1. Indien je auto een airco heeft, zet deze dan aan, temperatuur op hoogste stand en positioneer de blazers op de ruiten. De airco zorgt ervoor dat er droge lucht in de auto wordt geblazen. Deze droge lucht kan dan het vocht opnemen wat in de auto aanwezig is.
 2. Heb je geen airco, zet de verwarming dan op de hoogste stand qua temperatuur. Positioneer ook nu weer de blazers op de ramen.
  Warme lucht kan veel meer vocht opnemen dan koude lucht. Dus blaas warme lucht op de voorruit om deze te ontwasemen.

Andere Manieren Om Te Ontvochtigen En Om Het Te Voorkomen

auto ontvochtigen airco

Er zijn ook andere manieren om de auto te ontvochtigen en je kunt ook maatregelen nemen om e eel vocht in de auto te voorkomen. Onderstaand een aantal dingen die je zelf kunt doen.

 1. Voorkomen is altijd beter, dus zorg ervoor dat de ramen altijd schoon zijn. Schone ramen beslaan minder snel dan vuile ramen. Hoe je de ramen aan de binnen- en buitenkant goed schoon kan maken kan je lezen in onze blog “Autoruiten Ontvetten, Wat Is De Beste Methode?“.
 2. Als de auto stil staat, zet dan om een mooie warme dag de ramen open. Zo verdwijnt het vocht uit het interieur.
 3. Je kunt ook ontvochtigers in de auto neerleggen. Dit zijn zakje met vocht absorberend materiaal die het vocht aan de auto onttrekken. Deze ontvochtiger zijn is vele soorten en maten te koop, onder andere bij bol.com.
 4. Vervang het interieurfilter tijdig. Een slecht werkende interieurfilter laat sneller vochtige lucht toe. Wanneer deze vervangen is kan het bijdrage aan het drogen van de lucht die in de auto wordt geblazen.
 5. Gebruik een zeem. Als er veel vocht in de auto aanwezig is dan kan je de belagen ramen eerst drogen meet een zeem. Deze zeem verwijdert het vocht. Zet dan de airco aan op de ramen en/of blaas warme lucht in het interieur. Maak de ramen droog als je stilstaan en niet tijdens het rijden.
 6. Laat op een herfst of winterdag geen natte spullen achter in de auto. Ook niet in de kofferbak. Haal natte jassen en paraplu’s auto de auto om te drogen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs