8 x Auto Ontvochtigen Om Beslagen Ramen Te Voorkomen


auto ontvochtigen

Als alle ramen en deuren van de auto gesloten zijn en je rijdt op de weg is er een grote kans dat de ramen beslaan. Dit beslaan van de ramen komt door het vocht wat zich in het interieur bevindt en niet goed weg kan. Beslagen ramen moet voorkomen worden, want het belemmert het zicht en dus de veiligheid. Wat kan je doen om de auto te ontvochtigen? In het kort:

Zet de airco aan en de richt de blazers op de ramen. Zet de verwarming in de hoogste stand. Gebruik geen gerecyclede lucht maar verse lucht van buiten. Je kunt ook een ontvochtiger komen en deze in de auto leggen. Zet met regelmaat de ramen open on de auto te ventileren.

Dit is wat je tegen beslagen ramen kunt doen, vocht verwijderen. Er zijn vele mogelijkheden om vocht te verwijderen uit de auto en deze worden in deze blog besproken. Van ramen openzetten tot ontvochtigers kopen en alles wat er tussenin zit. Dus lees snel verder.

Lees ook: Binnenkant Autoruit Schoonmaken, Hoe En Waarmee?

Hoe Komt Vocht In De Auto?

Als je weet hoe vocht in de auto komt, dan kunnen de juiste maatregelen genomen worden om het te voorkomen en om de auto te ontvochtigen. Hoe komt vocht in de auto? Dit kan komen door:

 1. Vochtige lucht wordt in de auto geblazen
 2. Lucht die wij uitademen bevat water, dit is ook zo met huisdieren
 3. Een schoonmaakemmer is omgevallen of bijvoorbeeld een fles water
 4. Lekkage van deurrubbers, lekkage van een raam of ander lekkages

De eerste twee oorzaken komen door het gebruik van de auto en hier valt iets tegen te doen. Er zijn maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat dit vocht niet lang in de auto blijft hangen en de ramen kunnen beslaan. Deze worden verderop in deze blog besproken.

De derde oorzaak is gelukkig geen structureel probleem, doordat er iets is gevallen heb je tijdelijk last van vochtproblemen in de auto. Hier valt heel goed iets tegen te doen.

Als er lekkage is, dan is dat de bron van het vocht en is het noodzaak deze lekkage te laten repareren.

Lees ook: Interieurfilter Vervangen, Hoe Doe Je Dat Zelf?

Hoe Een Auto Ontvochtigen?

Zoals bovenstaand besproken kunnen er door drie redenen vocht in de auto komen.

Vocht Tijdens Normaal Gebruik Van De Auto

Tijdens het gebruik van de auto komt er vocht in het interieur van de auto. Alleen al door uit te ademen komt vocht in de auto.

Als het dan nog eens een regenachtige dag is, zorgt ook de ventilatie ervoor vocht in de auto komt. Door al dit vocht kunnen de ramen beslaan, zeker op een koude dag en is de veiligheid in het geding.

Het beslaan van de ramen komt doordat het de vochtige lucht in de auto tegen de koude ruiten aankomt. Hierdoor condenseert de damp en wordt het vocht. Dit is de condens die op de ramen verschijnt.

Lees ook: Je Auto Ontvochtigen Met Airco, Het Werkt Echt!

Om dit te voorkomen kan je de volgende maatregelen nemen:

 1. Indien je auto een airco heeft, zet deze dan aan, temperatuur op hoogste stand en positioneer de blazers op de ruiten. De airco zorgt ervoor dat er droge lucht in de auto wordt geblazen. Deze droge lucht kan dan het vocht opnemen wat in de auto aanwezig is.
 2. Heb je geen airco, zet de verwarming dan op de hoogste stand qua temperatuur. Positioneer ook nu weer de blazers op de ramen.
  Warme lucht kan veel meer vocht opnemen dan koude lucht. Dus blaas warme lucht op de voorruit om deze te ontwasemen.
 3. Voorkomen is altijd beter, dus zorg ervoor dat de ramen altijd schoon zijn. Schone ramen beslaan minder snel dan vuile ramen. Hoe je de ramen aan de binnen- en buitenkant goed schoon kan maken kan je lezen in onze blog “Autoruiten Ontvetten, Wat Is De Beste Methode?“.
 4. Als de auto stil staat, zet dan om een mooie warme dag de ramen open. Zo verdwijnt het vocht uit het interieur.
 5. Je kunt ook ontvochtigers in de auto neerleggen. Dit zijn zakje met vocht absorberend materiaal die het vocht aan de auto onttrekken. Deze ontvochtiger zijn is vele soorten en maten te koop, onder andere bij bol.com.
 6. Vervang het interieurfilter tijdig. Een slecht werkende interieurfilter laat sneller vochtige lucht toe. Wanneer deze vervangen is kan het bijdrage aan het drogen van de lucht die in de auto wordt geblazen.
 7. Gebruik een zeem. Als er veel vocht in de auto aanwezig is dan kan je de belagen ramen eerst drogen meet een zeem. Deze zeem verwijdert het vocht. Zet dan de airco aan op de ramen en/of blaas warme lucht in het interieur. Maak de ramen droog als je stilstaan en niet tijdens het rijden.
 8. Laat op een herfst of winterdag geen natte spullen achter in de auto. Ook niet in de kofferbak. Haal natte jassen en paraplu’s auto de auto om te drogen.
auto ontvochtigen
Links het recirculatie knopje

Vaak wordt aanbevolen om de recirculatie knop in te schakelen. Door deze knop wordt de lucht in het interieur gerecycled, er komt geen verse lucht in het interieur. In het begin is dit handig om te doen, maar vergeet niet deze knop weer uit te schakelen als de lucht warm is.

Laat deze knop verder altijd uit staan. Hierdoor komt er verse lucht in het interieur en kan de vochtige lucht afgevoerd worden.

Tip: Je kunt ook scheerschuim op de schone ramen aanbrengen en dit vervolgens met een doek weer verwijderen. Door de samenstelling van het scheerschuim kan het vocht minder goed hechten aan de ramen, dus beslaan de ramen minder snel.

Bekijk ook eens onderstaande video over beslagen ramen van de ANWB, vol met praktische tips.

Vocht Door Lekkage

Als er lekkage is de auto is dan is de eerste stap deze lekkage te verhelpen. Ramen openzetten en andere middelen gebruiken om de auto te ontvochtigen hebben weinig zin als de lekkage niet verholpen wordt. Dus repareer de lekkage of laat het repareren.

Als dit gedaan is dan moet het interieur gedroogd worden. Dit doe je als eerste om de vochtige plekken heel goed droog te maken. Dep al het vocht op, zoveel als mogelijk is.

Je kunt ook gebruikmaken van een föhn om de vochtige plek droog te maken, zo gaat het sneller en ben je eerder van het vochtprobleem af.

Laat ook de ramen openstaan als dit tot de mogelijkheden behoort. Zo ventileert de auto zichzelf.

Als laatste kan je een ontvochtiger komen voor in de auto. Dit zijn zakjes met een stof dat vocht opneemt. Zo een zakje kan tot wel 400 milliliter water opnemen. Deze ontvochtiger zijn is vele soorten en maten te koop bij bol.com.

Vocht Door Omgevallen Fles Water

Dit is gelukkig tijdelijk en niet blijvend. Het vocht in de auto kan echter wel voor beslagen ramen zorgen, dus als je de plek kunt drogen dan ben je ook van de beslagen ramen af.

Droog de plek met een doek, gebruik een föhn, zet de ramen open als het kan en ventileer de auto. Zo zal het vocht snel uit de auto verdwijnen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs