Hoe En Waarmee Krassen Op Dashboard Verwijderen?


krassen dasboard verwijderen

Een mooi auto-interieur moet mooi blijven en je doet er alles voor. Je maakt het met regelmaat schoon en bent voorzichtig met spullen en dingen die je op het dashboard neerlegt. Maar toch, het gebeurt een keer en je heb krassen op je dashboard. Hoe kan je deze krassen verwijderen en waarmee doe je dat? In het kort:

Afhankelijk van het type kunststof en het type kras (diep of ondiep) kan je krassen op het dashboard verwijderen door de krassen te polijsten, te maskeren of door een onderdeel van het dashboard te wrappen. Elke methode heeft zo zijn voordeel.

Dit is in het kort hoe ja krassen van een dashboard kan verwijderen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan wat in het kort is beschreven. Zo is de ene oplossing definitief en zal je de andere oplossing met regelmaat moeten herhalen. In deze blog wordt het allemaal besproken, dus lees snel verder.

Lees ook: Autostoel Schoonmaken, Waarmee En Welke Bekleding?

Krassen Dashboard Verwijderen, Kan Dat?

Het interieur van een auto heeft altijd wel wat te lijden, zeker de delen van het interieur waar onze voeten en benen zich begeven. Dit deel is meestal gemaakt van kunststofpanelen die tegen een stootje kunnen. Maar ook al kunnen ze tegen een stootje, ze zullen beschadigen en krassen opleveren.

Deze krassen zijn meestal niet zo erg, omdat het niet in het zicht zit. Dit is met een dashboard of deurpanelen wel anders. Krassen op deze onderdelen vallen op en hier wil je graag vanaf.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan! De ene kunststof is de andere niet en dit is het probleem. Er is dus ook geen eenduidige aanpak om krassen op een dashboard te verwijderen. In een auto zit zacht kunststof om klappen op te vangen. Hard kunststof zoals dashboardkastjes en gelakt kunststof om mooie details in de auto aan te brengen.

Daar komt bij dat de vele soorten kunststof die gebruikt worden meestal ook nog een structuur hebben. Deze structuur is moeilijk te herstellen als de kunststof beschadigd is.

Dan heb ik het nog geeneens over de soort kras. Kleine krasjes die niet diep zijn, kunnen meestal wel hersteld worden. Grotere en bovenal diepe krassen zijn lastig te herstellen, als ze al te herstellen zijn.

Lees ook: Binnenkant Autoruit Schoonmaken, Hoe En Waarmee?

Hoe Kras Op Dashboard Herstellen?

Het herstellen van krassen op een dashboard is best lastig. Voordat we oplossingen aandragen moet je weten dat vele krassen niet herstelt kunnen worden. Dit heeft te maken met het type kunststof en/of de diepte van de krassen.

Als de krassen niet te herstellen zijn, dan kunnen we nog wel ons best doen om de krassen te maskeren, waardoor ze minder snel opvallen. Hier zijn gelukkig middeltjes en methode voor. Herstellen kan dan niet maar maskeren lukt vaak nog wel.

Ook is het vaak een kwestie van proberen of iets werkt. Ik kan natuurlijk niet zien wat voor kras het is en wat het kunststof het is waar de krassen in zitten. Neemt niet weg dat ik je wel een aantal ideeën kan aandragen die je kunt proberen.

Voordat je een van onderstaande ideeën toepast, maak altijd het dashboard goed schoon en vetvrij voordat je er ook maar iets opsmeert. Zo weet je zeker dat je een optimale hechting krijgt. Dan nu een paar suggesties om krassen op een dashboard te verwijderen.

 • Polijsten
  Is het glad of gelakt kunststof, dan bestaat er de mogelijkheid om de krassen te polijsten. Het is wel afhankelijk van hoe diep de kras is. Voel met de nagel van je vinger en schat voor jezelf de diepte in.
  Is het ondiep dat kan je polijsten. Dit kan je doen met een polijstmiddel voor kunststof en een doekje. Ook kan je speciale polijstschijven gebruiken die op een accuboor passen.
  Je brengt een deel van de polijstpasta aan op het doekje en door het maken van draaiende beweging polijst je de kras uit het kunststof.
  Dit kan ook met krassen op gelakt hout. Zijn de krassen echter te diep, dan moet je een specialist opzoeken die het kan verwijderen en misschien wel adviseert om het onderdeel te vervangen.
 • Maskeren
  Vele krassen kunnen helaas niet verwijderd worden. Kunststof wat eenmaal beschadigd is kan zelden teruggebracht worden in zijn originele staat. Er is wel wat aan te doen. We kunnen ervoor zorgen dat de krassen minder opvallen. Dit is te doen door een markeerstift te gebruiken. Deze stiften zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar zodat er altijd wel eentje is die precies bij de kleur van het dashboard past.
  Door deze markeerstift te gebruiken breng je kleur aan op de kras waardoor de lichtinval anders wordt en de kras minder zichtbaar is. Onderstaande video laat, de twee (bovenstaande) methode, in de praktijk zien.
 • Wrappen
  Wat zeker een goede methode is, maar waar vaak niet aan gedacht wordt is wrappen van onderdelen. Wrappen is een coating aanbrengen op onderdelen door middel van een krimpfolie. Nu is het best lastig om het gehele dashboard te wrappen, maar het klepje van het dashboard kan je prima wrappen.
  Zo ook delen van het deurpaneel kunnen prima met wrappen behandeld worden. Zo verwijder je niet alleen krassen, maar de auto krijgt er ook een andere uitstraling van. Je kunt zo de hele “look and feel” van het interieur aanpassen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een carbon look wrap.

  Onderstaande video laat zien hoe wrappen in zijn werk gaat. Als je handig bent dan kan je het ook zelf eens proberen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs