Ruitenwissers Schoonmaken, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?


ruitenwissers schoonmaken

Goed zicht op de weg is verplicht als je met de auto rijdt. Bij goed zicht hoort ook goede en schone ruitenwissers. Niet juist functionerende ruitenwissers is zelf een reden voor afkeur van de auto tijdens een APK-keuring. Goede ruitenwissers behoud je door ze regelmatig schoon te maken, maar hoe en waarmee doe je dat? In het kort,

Ruitenwissers kan je schoonmaken met afwasmiddel, allesreiniger, schoonmaakazijn, spiritus of autoshampoo. Gebruik voor het schoonmaken een zachte doek. Hardnekkig vuil zoals vogelpoep en hars los je eerst op met wasbenzine.

Dit is in het kort waarmee je ruitenwisser kan schoonmaken en hoe je ruitenwissers kan schoonmaken. Er zijn echter nog andere mogelijkheden en ander middelen waarmee je ze kunt schoonmaken. In deze blog wordt het allemaal besproken, dus lees snel verder.

Lees ook: Autoruiten Ontvetten, Binnen- En Buitenkant!

Waarmee Ruitenwissers Schoonmaken?

Ruitenwissers zijn gemaakt van rubber, althans de wisserbladen die op het raam zitten en het water van het raam afhalen. Rubber is een flexibel en makkelijk materiaal en ook makkelijk schoon te maken. Er zijn niet echt speciale middelen nodig om de ruitenwisserbladen schoon te maken. De producten die je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan kan je gebruiken.

 • Als reinigingsmiddel kan je gewoon afwasmiddel gebruiken of allesreiniger. Gebruik hier niet te vellen van, want deze producten zijn behoorlijk vettig.
 • Ook kan je gebruikmaken van schoonmaakazijn of gewone azijn, een beetje oplossen in een emmer water is al voldoende.
 • Ook brandspiritus kan je gebruiken om de ruitenwisserbladen schoon te maken. Ook spiritus voeg je toe aan een emmer water.
 • Ook Glassex of elke andere ramenspray kan je gebruiken.
 • Het meest voor de hand liggende schoonmaakmiddel is echter autoshampoo. Dit is tenslotte gemaakt voor het reinigen van de auto en werkt ook perfect voor de ruitenwissers.

Al deze producten kan je gebruiken om de ruitenwissers schoon te maken.

Lees ook: 5 x Ruitenwisservloeistof Maken, Waarmee Doe Je Dat?

Hoe Ruitenwissers Schoonmaken?

Ruitenwissers schoonmaken is op zich niet zo erg moeilijk. Je hebt een van bovenstaande schoonmaakmiddelen nodig en een zachte doek. Gebruik geen schuursponsjes of andere harde schoonmaakdoeken. Deze doeken kunnen de ruitenwisser bladen beschadigen waardoor je strepen krijgt als je de ruitenwissers aanzet. Wat ga je doen?

ruitenwissers schoonmaken
 1. Til de ruitenwisser op en haal deze omhoog, zodat ze vast blijven staan.
 2. Heb je ruitenwissers die onder de motorkap zitten, check dan je instructieboekje om de ruitenwisserbladen in de schoonmaakstand te zetten.
 3. Doop de zachte doek in een het schoonmaakmengsel en haal deze voorzichtig over de ruitenwisser bladen. Als je nu op de doek kijkt dan zitten er zwarte strepen op.
 4. Maak de doek schoon en herhaal het proces nog een keer, net zo lang totdat er geen zwarte strepen meer op de doek zitten.
 5. Voordat je de ruitenwissers weer terugplaats op de autoruit, maak je ook de plaats waar de ruitenwissers op het raam liggen schoon. Doe dit ook met de zachte doek en verwijder al het vuil.

Dit is de manier om gewoon vuil van de ruitenwisserbladen te verwijderen, maar wat nu als er hardnekkig vuil op de bladen zit, hoe verwijder je dat?

Lees ook: Binnenkant Autoruit Schoonmaken, Hoe En Waarmee?

Vogelpoep, Hars En Teer Verwijderen Van Ruitenwisserbladen.

Als er hardnekkig vuil op de ruitenwisserbladen zit zoals vogelpoep, teer of hars van een bomen dan zul je eerst dit hardnekkige vuil moeten verwijderen.

Dit kan je doen door ook weer de ruitenwisserbladen op te tillen en deze vast te zetten. Drenk de zachte doek vervolgens in wasbenzine en wrijf met zachte druk over de ruitenwisserbladen, vooral op de plekken waar het hardnekkige vuil zit.

Laat het nu even inwerken en bevochtig de hardnekkige vuilplekken nog een keer. Na ongeveer 10 minuten kan je de bladen schoonmaken zoals bovenstaand in omschreven.

Het onderhoud van De Ruitenwissers

Het ruitenwisserblad wat op de ruit ligt is best wel kwetsbaar. Het schoonmaakvlak is een dun laagje rubber wat over het raam gaat en het regenwater verwijderd.

Helaas ligt er niet alleen regenwater op het raam, maar ook zand, bladeren en takjes. Dan kan het ook nog voorkomen dat er vogelpoep op het raam zit, hars van een boom of teer. Dit is hardnekkig vuil wat het blad van de ruitenwissers kan beschadigen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van de ruitenwisserbladen te verlengen,
zoals:

 • Houd het raam schoon, verwijder takjes en bladeren van het raam, zeker op de plaats waar de ruitenwisser liggen als deze niet gebruikt worden.
 • Maak, zeker in de herfst en winter, de voorruit en achterruit 1 keer per week schoon.
 • Als er vogelpoep op het raam zit, verwijder dit meteen. Pas al dit verwijderd is kan je de ruitenwisser gebruiken. Doe je dit niet, dan kan je gelijk een nieuwe set bestellen, want hierdoor gaan de ruitenwisser zeker kapot.
 • Wat voor vogelpoep geldt, geldt ook voor hars, teer en ander hardnekkig vuil
 • In de herfst en winter kunnen op de luchtinlaatroosters, welke onder de ruitenwissers zitten, bladeren en takjes liggen. Verwijder deze takjes en bladeren zodat ze tijdens het gebruik van de ruitenwissers niet onder de bladen terecht kunnen komen.
 • Als in de winter de ruitenwisserbladen vastgevroren zijn, trek ze dan niet los en zet de ruitenwisser niet aan. Als je dit wel doet, dan zijn de ruitenwissers al kapot.
  Zet de verwarming aan op de voorruit en zet de achterruitverwarming aan. Hierdoor smelt het ijs waardoor de ruitenwissers loskomen. Ook kan je ze insprayen met antivries.

Door toepassen van deze simpele dingen kun je de levensduur van de ruitenwisser aanzienlijk verlengen. Niets is zo erg als kapotte ruitenwisserbladen die het water niet goed verwijderen en strepen achter laten.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs