5 x Ruitenwisservloeistof Maken, Waarmee Doe Je Dat?


ruitenwisservloeistof maken

Schone autoruiten is wel zo prettig voor het zicht naar buiten en dus voor de veiligheid. Kant-en-klare ruitenwisservloeistof is van alle ingrediënten voorzien om de autoruit streep loos schoon te maken. Je kunt echter ook ruitenwisservloeistof zelf maken. Zowel voor de winter als voor de zomer. In het kort:

Ruitenwisservloeistof maken. De basis van de vloeistof die je maakt is gedestilleerd water. Hieraan kan je verschillende producten toevoegen in een bepaalde verhouding, zoals azijn en glasreiniger of ammonia en afwasmiddel. Je kunt ruitenwisservloeistof ook maken met spiritus en afwasmiddel.

Dit is in het kort hoe je zelf ruitenwisservloeistof kunt maken. Het kan echter ook nog met andere producten dan in het kort omschreven is. Hoe je ruitenwisservloeistof zelf kunt maken en met wat voor producten en in welke verhouding gaan we in deze blog behandelen, dus lees snel verder.

Lees ook: Ruitenwissers Schoonmaken, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

Ruitenwisservloeistof Zelf Maken, Hoe Doe Je Dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn om zelf ruitenwisservloeistof te maken. Zo vinden sommige dat het kant-en-klare spul stinkt of krijgen er hoofdpijn van.
Het kan ook om het milieu gaan, want ruitenwisservloeistof is niet milieuvriendelijk, het is zelfs schadelijk. Wat de reden ook is, zelf maken is ook leuk en net zo makkelijk.

Het maken van ruitenwisservloeistof in niet zo ingewikkeld. De basis van de vloeistof is water, gedestilleerd water wel te verstaan, daarnaast zij er nog twee producten nodig om de ruiten schoon te maken. Maar als eerst iets over gedestilleerd water.

Gedestilleerd water.

In sommige delen van Nederland en België bevat het kraanwater redelijk veel kalk. Kalk is voor ons mensen niet schadelijk en we hebben zelfs kalk nodig. Echter, de kalk kan zich afzetten bij de sproeimond van de ruitenwissers. De sproeimond raakt hierdoor verstopt en het sproeien van de ruiten zal steeds lastiger worden.

Zit de sproeimond verstopt dan kan je deze kalkvrij maken met azijn, maar voorkomen is beter dan herstellen dus gebruik gedestilleerd water. Dit is in elke supermarkt of bouwmarkt te koop. 5 liter gedestilleerd water kost bij de Hornbach € 2,65. En 5 liter is waarschijnlijk ook de inhoud van de ruitenwisservloeistoftanks dus je hebt precies genoeg.

Azijn

Azijn wordt ook toegevoegd aan de ruitenwisservloeistof die je zelf maakt. Azijn is ook een product om schoon te maken. Het wordt in huis gebruikt om ramen schoon te maken, dus werkt het ook prima voor de autoruiten.

Gebruik alleen witte azijn, witte azijn is de pure soort. Gele azijn kan vlekken achterlaten, zeker als het op je kleding terecht komt.

Glasreiniger

In de winkels zijn vele soorten glasreinigers te koop. Deze glasreinigers worden op het raam gespoten en vervolgens met een raamwisser wordt het raam weer droog gemaakt. Voor het huis of kantoor is dit een perfect middel. En zo kan je het ook gebruiken als ingrediënt van de ruitenwisservloeistof die je zelf maakt.

Lees ook: Autoruiten Ontvetten, Binnen- En Buitenkant!

In Welke Verhouding Maak Je De Ruitenwisservloeistof?

De bovenstaande ingrediënten moeten met elkaar gemengd worden on ruitenwisservloeistof te maken. Maar in welke verhouding meng je deze drie met elkaar.

Eigenlijk maakt het niet zo veel uit hoeveel je gebruikt. Vanzelfsprekend gebruik 5 liter gedestilleerd water waaraan je de glasreiniger en de azijn toevoegt.

Om je op weg te helpen kan je 5 liter gedestilleerd water mengen met 250 milliliters glasreiniger en ongeveer 100 milliliters. Meng dit in een emmer en vul hiermee het ruitenwisserreservoir.

Deze verhoudingen kan je natuurlijk zelf aanpassen, want het ligt er maar aan wat jij zelf wilt. Je kunt zelfs het azijn weglaten en alleen een hele fles glasreiniger gebruiken, ook dit maakt de autoruiten streep loos schoon.

De verhoudingen maken voor dit mengsel niet zo uit. Het wordt anders wanneer je ruitenwisservloeistof maakt voor de winter. Dan zijn verhoudingen wel belangrijk, want het mag niet bevriezen.

Zelf Ruitenwisservloeistof Maken Voor De Winter

Ruitenwisservloeistof voor de winter mag natuurlijk niet bevriezen.

Als je bovenstaand mengsel gebruikt van gedestilleerd water, azijn en glasreiniger dan zullen de leidingen en sproeimond zeker bevriezen bij lichte vorst. Wordt het kouder dan zal ook het reservoir bevriezen. Niets is zo vervelender als je de ruiten niet kan sproeien in de winterperiode.

Om bevriezing tegen te gaan of te voorkomen moet er een product toegevoegd worden dat niet bevriest. Dit product is in ons geval ontsmettingsalcohol, welke verkrijgbaar is bij bol.com. Deze vloeistof bevat 99,9% alcohol.

Voeg aan 5 liter gedistilleerd water 125 milliliter glasreiniger toe en 250 milliliters ontsmettingsalcohol. Als het vriest kan je het ’s nachts een klein kopje buiten zetten om te zien of het bevriest. Als dit het geval is moet je meer ontsmettingsalcohol gebruiken. Voeg telkens 100 milliliters meer toe totdat het niet meer bevriest.

De ruitenwisservloeistof met antivries van alcohol kan je nu toevoegen aan het reservoir en de leidingen en reservoir zullen niet meer bevriezen.

Lees ook: Rijden Zonder Koelvloeistof: Houdt Hier Rekening Mee!

Waarmee Ruitenwisservloeistof Maken?

Er zijn ook nog andere vloeistoffen waar je ruitenwisservloeistof mee kunt maken. In hoofdzaak gaat het om 3 producten.

Met Spiritus

Ook spiritus kan je gebruiken voor het maken van ruitenwisservloeistof. Gebruik hiervoor 4 liter gedestilleerd water en meng dit met 2 theelepels afwasmiddel. Voeg dan 1 liter spiritus toe.

Nu heb je 5 liter ruitenwisservloeistof op basis van spiritus.

Met Azijn

Alleen Azijn maakt trouwens ook een goed mengsel. Voeg aan 4 liter gedestilleerd water 1 liter witte azijn toe en je hebt ruitenwisservloeistof die je zelf gemaakt hebt.

Met Afwasmiddel En Ammonia

Met afwasmiddel (of allesreiniger) kan je ook goede ruitenwisservloeistof maken. Voeg echter niet te veel afwasmiddel toe aan het reservoir van de ruitenwisservloeistof. Neem als maat twee theelepels, dit is ruim voldoende. Deze producten zijn namelijk vet en hierdoor kunnen je ramen ook vet worden als je te veel gebruikt.

Om het vettige tegen te gaan voeg je 150 milliliters ammonia toe. Nu heb je een heel goed mengsel om de ramen mooi schoon te krijgen.
De basis van het mengsel is nog steeds 5 liter gedestilleerd water.

Waar Ruitenwisservloeistof Bijvullen?

Voor het bijvullen van de ruitenwisservloeistof open je de motorkap. De hendel hiervoor zit meestal links onder het dashboard van de bestuurder. Trek aan deze hendel en de motorkap gaat open.

Verwijder aan de voorkant van de motorkap de beveiliging en til de motorkap omhoog en zet deze vast het de daarvoor bedoelde steun.

Ga nu op zoek naar een blauwe of gele dop. Op deze dop staan een voorruit en water wat ophoog sproeit. Dit is het reservoir van de ruitenwisservloeistof. Verwijder de dop en vul het reservoir met de zelfgemaakt ruitenwisservloeistof.

Onderstaande video laat zien hoe je het zelf bij kunt vullen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs