Uitlaatgas In Auto, Wat Is De Oorzaak?


uitlaatgas in auto

Je bent aan het rijden en je moet stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht. Als je stil staat ruik je ineens een lucht van uitlaatgassen. Deze uitlaatgassen worden via de roosters de auto in geblazen. Het stikt en is zeker niet goed voor de gezondheid, maar hoe komen het uitlaatgas in de Auto? In het kort:

Uitlaatgassen in de auto kan voorkomen als er een lekkage is aan de uitlaat onder de motorkap of als een van de verstuivers een lekkage heeft. Laat dit repareren, want uitlaatgassen in de auto zijn gevaarlijk, de uitlaatgassen bevatten onder andere koolmonoxide.

Dit is een kort antwoord, maar er komt echter nog wel wat meer bij kijken. In deze blog bespreken we de oorzaken en de oplossingen. Dus ruikt je uitlaatgas in de auto, lees dan snel verder.

Lees ook: Katalysator Lampje Brandt, Kan Je Veilig Doorrijden?

Uitlaatgassen In Auto, Hoe Komt Dat?

Uitlaatgas in de auto is niet fijn. Het stinkt en geeft een onprettig gevoel. Als je het ruikt dan is het vaak ook onverwachts, ik bedoel, je hebt niets aan de auto veranderd en ineens ruik je uitlaatgas.

Je ruikt het meestal als je rustig rijdt en als je stil staat. Als je rijdt met de auto dan is er onder de motorkap genoeg stroming om de uitlaatgassen af te voeren. Als je rustig gaat rijden of stil staat is de luchtstroom minder en heeft het de kans om in het ventilatiesysteem te komen.

De oorzaak van dat het uitlaatgas in de auto komt is meestal terug te brengen tot twee problemen, deze zijn:

  1. Uitlaat lekkage onder de motorkap
    Dit probleem kan op meerdere plekken zitten onder de motorkap, bijvoorbeeld bij de aansluiting met de turbo.
  2. Kapotte injectoren/verstuivers
    De brandstof wordt in de motor gespoten door injectoren. Als deze niet goed meer werken kan dit een verbrande lucht geven.

Helaas zijn deze problemen niet makkelijk zelf op te lossen en te repareren, of je moet een echte autoklusser zijn! Meestal is een bezoek aan de garage noodzakelijk.

Al er een motorstoring is, wordt dit ook opgeslagen via een code in het geheugen van de boordcomputer. Deze specifieke code kan later met een OBD2-scanner worden uitgelezen. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. De code geeft precies aan waar het probleem door de motor gevonden is en daardoor kan een mechanicus gericht het probleem oplossen.

Lees ook: Auto Ruikt Naar Benzine, Hoe Komt Dat En Hoe Te Verhelpen?

1. Uitlaat Lekkage Onder De Motorkap

De lekkage onder de motorkap is waarschijnlijk makkelijk te vinden. Het kan de aansluiting op het motorblok zijn die lek is of de aansluiting op het spruitstuk. Of misschien wel de aansluiting op de turbo.

Als je de motorkap opent en je laat de motor draaien heb je kans dat je de lekkage vanzelf tegenkomt. Je voelt een warme luchtstroom en op de plek van de lekkage is ook vaak een roetspoor aanwezig. Maar ja, je zult toch de garage moeten bezoeken om het te laten repareren.

2. Kapotte Injectoren/verstuivers

De tweede oorzaak heeft te maken met de verstuivers van de cilinders. Deze verstuivers zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid brandstof op het juiste moment in de cilinder wordt gespoten. Als een verstuiver niet goed meer werkt en lekt, begrijp je dat dit effect heeft op de verbranding in de cilinder.

Door een lekkende verstuiver is de druk in de cilinder niet wat deze moet zijn tijdens het verbrandingsproces en is de verbranding niet optimaal.

Er blijven brandstofresten achter welke op een later moment verbranden, buiten de cilinder. Dit kan je ook ruiken als uitlaatgas wat via de roosters in de auto wordt geblazen.

Je kunt de verstuivers zelf vervangen, maar beter is om een garage te bezoeken. Er is een groot prijsverschil voor het vervangen van verstuivers. Het vervangen van 4 verstuivers kost tussen de € 500 en € 1.500. Dit is afhankelijk van het type auto. Ik adviseer je eerst een prijsopgave te vragen bij meerdere garages.

Zijn Uitlaatgassen In De Auto Gevaarlijk?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel, ja, uitlaatgassen zin gevaarlijk in of buiten de auto.

Wanneer je uitlaatgassen in de auto ruikt zet dan gelijk de ramen open en zet het ventilatiesysteem op recirculatie, zo kommen er geen gassen meer in de auto. Ventilatie is hier het woord!

De uitlaatgassen bevatten onder ander stikstof en koolmonoxide. Vooral koolmonoxide is een giftig gas. Het is reukloos en kan duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid veroorzaken, en je wilt natuurlijk niet vermoeid de weg op!

In hoge concentraties in koolmonoxide zelfs dodelijk, maar dat zal bij een lekkage van een uitlaat of lekke verstuivers niet zo snel gebeuren.

Laat het wel zo snel als mogelijk repareren, al is het alleen al omdat het echt schadelijk is voor jouw gezondheid.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs