Auto Ruikt Naar Benzine, Hoe Komt Dat En Hoe Te Verhelpen?


auto ruikt naar benzine

Als je een benzinelucht ruikt bij je auto dan is er rede om ongerust te worden. De lucht van de benzine kan een indicatie zijn dat er iets mis is met de auto, maar wat dan? Dat is helaas niet zo maar te zeggen, er kunnen meerdere redenen zijn waarom de auto ruikt naar benzine.

Auto ruikt naar benzine. Dit kan verschillende oorzaken hebben en onderzoek is nodig. Het kan komen door bijvoorbeeld een kapot actief-koolstoffilter, een lekkage in het hoge druk brandstofsysteem of een te rijk brandstofmengsel bij het starten. Er zijn echter nog meer oorzaken mogelijk!

Dit is in het kort uitgelegd waarom of waardoor de auto ruikt naar benzine. Er is echter nog veel meer te vertellen of de benzinelucht in de auto en hoe dit te verhelpen is. Soms kan je het zelf oplossen en voor grotere problemen moet je een bezoek brengen aan de garage. In deze blog wordt het allemaal besproken, auto ruikt naar benzine bij het starten, bij stilstaan en na het tanken.

Bij Het Starten

Als een auto gestart wordt kan een benzinelucht geroken worden. Dit komt vandaag de dag eigenlijk alleen nog maar voor bij wat oudere auto’s en niet meer bij de nieuwere modellen.

De rede waardoor de benzinelucht geroken wordt is omdat er benzine in de uitlaatgassen zit. Het is dus geen benzinelucht maar de uitlaatgassen stinken naar benzine.

Dit komt omdat bij het starten van de motor een rijker mengsel gebruikt wordt door de motor, rijker aan benzine dus. Dit rijkere mengsel heeft de motor nodig om te starten, draait de motor eenmaal dat gaat de motor over op het normale mengsel van benzine en lucht.

De verbranding van de motor is tijdens het opstarten niet optimaal en hierdoor kan er een benzinelucht waargenomen worden. Dit komt door onvolledige verbranding van het benzine/lucht mengsel. Dit komt via het uitlaatsysteem in de buitenlucht en als de wind verkeerd staat kan dit in de auto geroken worden.

Dit is echter ook weer snel verdwenen want de motor komt op temperatuur en de verbranding zal weer optimaal zijn waardoor de benzinelucht verdwijnt.

Bij Het Stilstaan

Als een auto rijdt dan zorgt de beweging van de lucht ervoor de geuren verdwijnen. Als de auto stilstaat worden deze geuren niet meer door de wind verwijderd en blijven ze bij de auto hangen. Zodoende kan een benzinegeur geroken worden als de auto stilstaat. Hoe komt dit dat de auto ruikt naar benzine bij het stilstaan?

  • Dit kan als eerst komen door een kapot actief-koolstoffilter. Dit filter moet de vrijgekomen dampen opvangen wanneer het niveau van de benzine in de tank daalt. Als het brandstofniveau daalt is er meer plaats voor benzinedamp. Deze damp wordt door het actieve-koolstoffilter opgevangen.
    Wanneer dit filter niet goed meer functioneert bestaat de kans dat je een benzinelucht kan ruiken. Dit filter zit namelijk bij de motor en kan via het ventilatiesysteem naar binnen komen.
  • Een andere oorzaak kan zijn dat de uitlaat kapot is, een gaatje of gat in de uitlaat kan ook een benzineachtige geur geven die opgemerkt wordt als de auto stil staat. Als er een gaatje of gat in de uitlaat zit dan hoor je dit meestal ook aan het geluid, want dit wordt nu minder gedempt.
  • Nog een andere rede kan zijn dat er een lekkage is aan de brandstofleidingen. Door het rijden en de wind zal de geur dan niet in de auto terecht komen maar als de auto stil staat zal je deze zeker opmerken.
    Als er een lekkage is dan kan je dit ook zien aan de onderkant van de auto. Er zullen druppels zichtbaar zijn op de bodemplaat en mogelijk liggen er druppels op de grond. Als dit zo is heb je een lekkage.

Voor alle bovenstaande problemen is er maar één oplossing en dat is om een bezoek te brengen aan de garage. Zij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is en de oorzaak verhelpen. Als je technisch genoeg bent en je heb de mogelijkheden dan kan je het ook zelf verhelpen.

Na Het Tanken

Na of tijdens het tanken is het niet zo gek dat je een benzinelucht kan ruiken in de auto. Tijdens het tanken komen gassen en dampen vrij die door de wind in de auto terecht komen.

Zet even de ramen open en de lucht zal snel verdwijnen.

Een andere oorzaak kan zijn dat de ontluchting kapot is. De ontluchting zit valk bij de vulopening en voert de benzinedamp af. Bij sommige auto’s kan er een scheurtje of een ander lekkage optreden en dat zal je opmerken door een sterke benzinelucht. De benzinedamp ontsnapt namelijk op een manier die niet juist is. De damp moet naar het actieve-koolstoffilter geleid worden waar het geneutraliseerd wordt. Een scheurtje in dit systeem bij de tankdop kan een benzinelucht geven.

Ook nu is het slim om een bezoek aan de autogarage te brengen om de lekkage te verhelpen.

Blijft de lucht echter hangen dan kan dit ander oorzaken hebben. Merk je de lucht op tijdens het rijden of stilstaan dan is er iets ander aan de hand. Lees dan bovenstaande informatie door en daar zal je waarschijnlijk de oplossing vinden.

Benzinelucht In Auto

De Benzinelucht in de auto kan dus komen door de volgende oorzaken:

  1. Te rijk benzine/luchtmengsel tijdens het starten van de auto.
  2. Kapot actief-koolstoffilter bij de motor.
  3. Kapotte uitlaat waardoor gassen/benzinelucht in de auto komen.
  4. Benzinelucht tijdens te tanken door vrijkomende gassen.
  5. Scheurtje bij de tankdop van het ontluchtingsysteem
  6. Lekkage in de brandstofsysteem.

Een lekkage in het brandstofsysteem is een heel ander verhaal dan de ander oorzaken. Een lekkage in dit systeem kan voor brand zorgen en moet zo snel als mogelijk verholpen worden.

Het brandstofsysteem staat onder hoge druk om de brandstof naar de injectoren te krijgen. Door deze hoge druk word de lekkage zichtbaar en kan je het (waarschijnlijk) ook waarnemen onder de auto of bij de motor; een vochtige plek bij de motor of druppels onder de bodemplaat zijn al een indicatie.

Vanwege de hoge druk kan een O-ring gebarsten zijn of is er een aansluiting losgeschoten. Deze zaken kan je garagebedrijf verhelpen dus maak een afspraak en ga langs om het probleem te verhelpen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs