Katalysator Lampje Brandt, Kan Je Veilig Doorrijden?


Katalysator lampje

Het dashboard van de auto heeft heel veel controle lampjes die je informeren of een systeem in de auto goed werkt of juist niet. Ook geven de lampjes aan dat ‘iets’ uit- of aanstaat. Makkelijk dus voor de bestuurder. Maar wat nu als een lapje gaat branden wat altijd uit is, zoals het katalysator lampje, wat moet je dan doen. In het kort,

Katalysator lampje brandt. Als het katalysator lampje brandt dan functioneert de katalysator niet meer. De schadelijke stoffen worden niet meer omgezet in veilige stoffen. Beng een bezoek aan de garage en vervang de katalysator. Doorrijden zal alleen maar meer schade aan de motor opleveren.

Dit is in het kort wat het betekend als het katalysator lampje brandt en wat je moet doen.

Verschil Katalysator En Roetfilter

Er is een verschil tussen een katalysator en een roetfilter maar een algemeen beeld is dat vele het roetfilter gelijk stellen aan een katalysator, maar dit is niet zo. Er is heel veel verschil tussen een katalysator en roetfilter.

Lees ook: Noodloop Auto, Hoe Komt Dat En Hoe Resetten?

Wat Is een Auto Katalysator?

Katalysator-lampje

Een katalysator is sinds 1992 verplicht is auto’s. Een katalysator zet schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen om in minder schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide, stikstof en waterdamp.

Het is een element wat toegevoegd is aan het uitlaatgassensysteem om milieutechnische redenen.

Vele auto’s hebben een speciaal lampje om aan te geven dat de katalysator problemen heeft. Echter, in een aantal auto’s ontbreekt dit lampje en brandt het algemene motormanagement lampje als de katalysator stuk is.

Je kunt ook ruiken dat de katalysator zijn werk niet meer doet. Het kan de gassen niet meer omzetten en dit is ruikbaar door een rotte eierenlucht in en bij de auto.

Wat is Een Auto Roetfilter?

Roetfilter lampje

Een roetfilter is verplicht in elke dieselmotor vanaf 2006. Roetfilters filteren de uitlaatgassen op roetdeeltjes die vrijkomen bij de verbranding van diesel. Een roetfilter kan vol komen te zitten met roetdeeltjes als de auto alleen maar korte stukjes rijdt. Dit kan een van de oorzaken zijn dat een auto stottert tijdens het rijden.

Lees ook: 8 x Oorzaken Waardoor Auto Stottert Bij Optrekken!

Waardoor Brandt Het Katalysator Lampje?

De katalysator is vlak bij de motor gepositioneerd in het uitlaatsysteem. Het heeft een honingraat structuur van keramisch materiaal die geïmpregneerd is met platina, rodium en/of palladium. Deze materialen zetten de schadelijke uitlaatgassen, via een chemische reactie om in koolstofmonoxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen. Deze zijn veiliger voor het milieu.

Het katalysator lampje gaat branden als de katalysator niet goed meer functioneert. Dit ruik je waarschijnlijk ook aan een rotte-eierengeur in de auto.

Kleine Stukjes Rijden

Als er met de auto alleen maar kleine stukjes wordt gereden kan er geen goed chemisch proces plaatsvinden om de schadelijke stoffen om te zetten (de katalysator kan namelijk niet heet genoeg worden).
Deze stoffen schadelijke stoffen zetten zich dan af op het platina, rodium en/of palladium. De laag afgezeten materialen wordt na verloop van tijd zo dik, waardoor de katalysator zijn werk niet goed meer kan doen.

Verkeerde/goedkope Brandstof

Ook het tanken van verkeerde of slechte kwaliteit brandstof kan een oorzaak zijn waardoor de katalysator niet goed meet werkt. In deze brandstoffen zitten stoffen die de katalysator niet kan verwerken. De niet omgezette schadelijke stoffen slaan neer op het platina, rodium en/of palladium en de katalysator werkt niet meer.

Als een van bovenstaande problemen zich voordoet, zal het katalysator lampje gaan branden en is actie geboden.

Lees ook: Welke Benzine In Jouw Auto? (Alle Merken)

Wat Te Doen Als Katalysator Lampje Brandt?

Het vervuilen van een katalysator gaat heel geleidelijk en is vaak moeilijk op te merken. De prestaties van de motor worden langzaam minder bijvoorbeeld optrekken gaat geleidelijk aan langzamer. Pas als je opmerkt dat de katalysator niet werkt of het katalysator lampje gaat branden is he meestal al te laat.

Naast het branden van het katalysatorlampje bewaard de boordcomputer van de auto ook een code in zijn geheugen. Deze specifieke code kan later met een OBD2-scanner worden uitgelezen. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. De code geeft precies aan waar het probleem door de motor gevonden is en daardoor kan een mechanicus gericht het probleem oplossen.

Als het lampje gaat branden breng je gelijk een bezoek aan de autogarage. Zij zetten de auto op de brug en kunnen bepalen of de katalysator gereinigd of vervangen moet worden.

Door tegen de katalysator aan te tikken kunnen zij dit bepalen. Er zijn nu twee mogelijkheden, namelijk:

 1. Hoor je een ratelend geluid dan is het honingraat profiel van de katalysator kapot en zal deze vervangen moeten worden. Dit kan een nieuwe katalysator zijn of een gereviseerde.
  Een nieuwe katalysator kost ongeveer € 400, afhankelijk van het type auto. Een gereviseerde kost goedkoper. Controleer echter wel of deze gereviseerde katalysator ook echt werkt. Het advies in dit geval is om gewoon een nieuwe katalysator te (laten) installeren.
 2. Er is geen ratelend geluid te horen en dus de lamellen in de katalysator zijn nog heel. Dan kan een katalysator gereinigd worden. De kosten voor het reinigen bedragen ongeveer € 100.

Echter, omdat het probleem van een kapotte katalysator geleidelijk zichtbaar wordt, is het vaak al te laat en is het verstandiger om de katalysator gewoon te laten vervangen en niet te reinigen.

Lees ook: Een Ratelend Geluid In De Auto, Wat Kan dat Zijn?

Kan Je Doorrijden Als Het Katalysator Lampje Brandt?

Het korte antwoord op deze vraag is nee, je kunt beter niet doorrijden als het katalysator lampje brandt. Het enige stukje wat je nog veilig kunt rijden is naar de garage.

Er meerdere redenen waarom je niet moet blijven rijden met een kapotte katalysator, namelijk:

 • De schadelijke gassen worden niet omgezet in veilige stoffen
  Dit is een milieuaspect, maar wel een belangrijke. De katalysator kan de schadelijke stoffen niet meer omzetten en nu draag je met de auto dus bij aan de luchtvervuiling.
 • Motor wordt vuil
  De motor wordt vuil als een katalysator niet meer werkt. Zo kunnen bijvoorbeeld de injectoren verstopt raken. Als je niet aan de katalysator laat doen heb je alleen maar kans om meer schade aan de motor.
 • Verminderde motorprestaties
  Dit is heel logisch, als zaken kapot gaan aan het motor/uitlaatsysteem heeft dit gevolgen voor de prestaties van de motor. Optrekken gaat langzamer, meer brandstofverbruik zijn een paar van de gevolgen.

Zo, nu weet je (alles) over waarom een katalysator lampje kan branden. Neem geen risico en breng een bezoek aan de garage en laat de katalysator vervangen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs