Interieurfilter Vervangen, Hoe Doe Je Dat Zelf?


Interieurfilter vervangen

Luchtventilatie in de auto is nodig om verse lucht in de auto te blazen. Zo komt er verse zuurstof binnen en wordt vochtige lucht afgevoerd. Als je in de winter niet ventileert, beslaan de ramen door het teveel aan vochtige damp in de auto. In het ventilatiesysteem zit een luchtfilter wat regelmatig vervangen moet worden. Kan je dat zelf doen? Ja, in het kort gaat het als volgt:

De plaats van het filter is meestal onder het dashboardkastje of achter het schot van de motor, onder het voorraam. Dit is per automerk verschillend Het is makkelijk los te maken met een paar schroefjes en je kunt het filter eruit tillen en vervangen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een luchtfilter kan vervangen en waarom dit noodzakelijk is. Er komt echter nog meer bij kijken en dat wordt in deze blog beschreven. Voor elke auto is dit verschillend, maar het principe blijft gelijk. Is jouw luchtfilter aan de beurt om vervangen te worden, lees dan snel verder.

Lees ook: 8 x Auto Ontvochtigen Om Beslagen Ramen Te Voorkomen

Waar Bevindt Zich Het Interieurfilter In Mijn Auto?

Het interieurfilter van een auto zit in het ventilatiesysteem van de auto. De plaats van het filter is aan het einde van het systeem, voordat de verse lucht via de kanalen en de ventilatieopeningen in de auto wordt geblazen.

Het interieurfilter zit dan ook in de buurt van het dashboard. Er zijn twee standaard plaatsen waar het luchtfilter meestal geïnstalleerd is, namelijk onder het dashboardkastje of onder de motorkap voor het schot tussen het interieur en de motor, dit wordt ook wel parafraan genoemd. Het is het gedeelte tussen het motorcompartiment en de voorruit. Zie onderstaande afbeeldingen voor de locatie.

Zit het luchtfilter achter het motorcompartiment, dan zit deze waarschijnlijk onder het schutboord. Dit is de lange kunststof kap die onder de voorruit zit. Deze kan je losmaken en oplichten. Meestal is het niet nodig om dit schutboard te verwijderen.

Hoe Interieurfilter Vervangen?

Dit is voor elke auto anders en er is dus geen eenduidige handleiding voor het vervangen van het interieurfilter. Als je een instructieboekje hebt dan staat daarin beschreven waar het interieurfilter is geplaatst. Hierin wordt (meestal) ook beschreven hoe je zelf het interieurfilter kan vervangen.

Het is meestal een kwestie van twee of vier schroefjes losmaken en dan kan je het interieurfilter eruit tillen. Pak nu de stofzuiger en maak de plaats waar het filter zit schoon. Vervang nu de onderdelen en plaats het filter weer terug. Dit is alles, meer is het niet.

Lees wel even de instructies op de verpakking, want de meeste filter hebben een zijde waar de lucht in het filter komt en een zijde waar de lucht het filter verlaat. Als je het filter juist plaats heb je optimale filtercapaciteit en doet het filter wat nodig is om de lucht te filteren.

Voor sommige modellen moet je het hele filter vervangen, terwijl ander modellen een raamwerk hebben waarin het filterelement zit. Dan hoef je allen het filtermateriaal te vervangen. Het is per fabrikant verschillend en dus ook de kosten van het interieurfilter zijn verschillend, vanaf € 5,00 voor een eenvoudig filter tot € 25,00 voor een filter dat geschikt is voor het afvangen van pollen.

Lees ook: Binnenkant Autoruit Schoonmaken, Hoe En Waarmee?

Hoe Vaak Interieurfilter Vervangen?

Het filter heeft tot taak om stof, vuil, pollen en andere elementen die in de lucht zitten af te vangen voordat de lucht in de auto wordt geblazen. De graad van vervuiling is afhankelijk van een aantal factoren.

Als je in de randstad woont heb je veel last van luchtvervuiling van industrie en andere voertuigen. Op het platteland zijn weer meer grassen en pollen die afgevangen moeten worden.

Ook hoe veel je rijdt heeft invloed op het vervangen van het interieurfilter. Als je gemiddeld 10.000 kilometer per jaar rijdt kan je, in principe, minder vaak het filter vervangen dan als je 40.000 kilometer per jaar rijdt.

Na verloop van tijd zit het filter vol en neemt de luchtstroom af, er komt minder verse lucht in de auto. Soms ruik je het ook dat het filter vol zit. De afgevangen deeltjes geven een geur af die te vergelijken is met de lucht die een stofzuiger uitblaast als de stofzuigerzak vol zit. Als je deze geur ruikt, dan is het tijd om het interieurfilter te vervangen.

Als standaard kan je aanhouden voor het vervangen van het interieurfilter 20.000 kilometer of 1 jaar. De kosten vallen mee en om een gezonde atmosfeer te krijgen of te behouden in de auto is regelmatig vervangen van het interieurfilter wenselijk.

Hoe Werkt Een Interieurfilter?

Een Interieurfilter is bedoeld om atmosferische vervuiling en geurtjes af te vangen voordat de lucht in de auto geblazen wordt.

Als je op de weg zit dan ben je omgeven door allerlei deeltje en fijnstof die in de lucht zitten. Denk hierbij aan roetdeeltjes, stof van remschijven, slijtage deeltjes van de banden.

Daar komt bij dat als je in industriegebied rijdt er vele chemische deeltjes in de lucht kunnen zitten. Rijd je op het platteland dan zitten er grassen en pollen in de lucht die voor irritatie kunnen zorgen.

En rijd je in een tunnel, dan zit deze vol met deeltjes die je maar beter niet in de auto wilt hebben (ook al wordt de tunnel geventileerd). Ik zet de ventilatiestand dan altijd op recirculatie, zodat er geen lucht van buiten in de auto kan komen. Wanneer ik de tunnel weer uit ben mag er weer verse lucht in het interieur geblazen worden.

Recirculatie knop

Het filter is meestal opgebouwd uit verschillende filterlaagjes die weer verschillende deeltjes kunnen afvangen. Zo zijn er speciale pollenfilters die de pollen afvangen en er zijn speciale microfilter die zelfs de kleinste deeltjes afvangen. Wees jezelf hiervan bewust wanneer je een interieurfilter koopt.

De filter zijn zo ontworpen dan de lucht door het filter heen kan stromen, terwijl de vervuilende deeltjes afgevangen worden en niet in het interieur van de auto worden geblazen, schone lucht dus.

Er zijn ook filters verkrijgen met actieve koolstof, deze filter zijn in staat om ook geurtjes te neutraliseren.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs