Wat Is Een Hoge Kilometerstand Voor Een Auto?


Dashboard

Als je een tweedehands auto wilt kopen dan is een belangrijke beslissing hoeveel kilometers je eigenlijk op het dashboard hebt willen staan. Daarvoor moet je weten wat nu eigenlijk echt een hoge kilometerstand is. Laat ik je daarvoor even een snel antwoord geven.

Een hoge kilometerstand voor een benzine of dieselauto ligt tussen de 350.000 en 450.000 kilometer. Voor een elektrische auto ligt een hoge kilometerstand op 250.000 kilometer. Auto’s met een kilometerstand van 150.000 – 200.000 kilometer kunnen dus nog zeker een aantal jaar doorrijden.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we dieper in op wat een hoge kilometerstand nu eigenlijk echt is, of er grote verschillen tussen auto’s zitten en of een hoge kilometerstand slecht is. Verder leg ik je uit waar je beter op kunt letten en hoe je zorgt dat een auto met een hoge kilometerstand ook de komende jaren goed doorkomt. Lees snel verder!

Wat Is Een Hoge Kilometerstand?

Over het algemeen heeft een auto een hoge kilometerstand als deze meer dan 200.000 kilometer heeft gereden. Dat is natuurlijk heel erg subjectief en het zal per persoon verschillen wat een hoge kilometerstand is. Wel zullen de meesten het erover eens zijn dat een auto met deze kilometerstand een ‘hoge kilometerstand’ heeft.

Een auto met een een kilometerstand van boven de 300.000 kilometer begint waarschijnlijk langzaam aan zijn einde te komen. De meeste auto’s beginnen op dit punt gebreken te krijgen al verschilt dat wel heel erg per auto.

Zo zijn er genoeg auto’s die de kilometerstand ook volmaken tot de 450.000 kilometer. Wel moet ik daarbij zeggen dat je zelden een auto zult tegenkomen die een hogere kilometerstand heeft dan dit.

Zit Er Verschil Tussen Benzine, Diesel En Elektrische Auto’s?

Er zit geen verschil tussen een hoge kilometerstand voor auto’s met een benzine of dieselmotor. Hoewel de motoren andere brandstof verbranden werkt de mechaniek eigenlijk bijna hetzelfde. De slijtage is door de jaren heen op hetzelfde niveau gekomen en de auto’s gaan dus ongeveer even lang meer.

Wel zit er een verschil tussen de kilometerstand van benzine/dieselmotoren en elektrische auto’s. Dat heeft vooral te maken met het feit dat elektrische auto’s gebruik maken van batterijen. De batterijen van elektrische auto’s die 10 jaar geleden op de markt zijn gekomen waren simpelweg nog niet zo heel goed.

Lees ook: De 8 Nadelen Van Een Tweedehands Elektrische Auto

Het is moeilijk om te zeggen hoe lang elektrische auto’s echt meegaan. Normaliter kun je er vanuit gaan dat deze zonder veel verlies van actieradius en zonder veel verlies van vermogen een kilometerstand kunnen halen van zo’n 250.000 kilometer.

Of ze de 450.000 ook zonder problemen volmaken dat is nog de vraag. De auto’s die tegenwoordig worden geproduceerd zullen waarschijnlijk goed in de buurt komen.

Is Een Hoge Kilometerstand Erg?

Nee, een hoge kilometerstand is niet erg. Een hoge kilometerstand betekent zelfs vaak dat de auto goed onderhoud heeft gehad. Belangrijker is dus hoe de auto over de jaren onderhouden is. Verder kan een te lage kilometerstand betekenen dat de auto te weinig gebruikt is en dat kan problemen opleveren.

Een hoge kilometerstand hoeft dus helemaal niet erg te zijn. Wel zul je met een paar dingen rekening moeten houden. Als eerste natuurlijk hoe lang jij van plan bent de auto te gaan gebruiken. Als je een auto koopt met meer dan 350.000 kilometer op de teller dan kun je daar waarschijnlijk nog een paar jaar gebruik van maken. Daarna zal deze wel aan zijn einde zijn.

Als je een auto koopt met meer dan 200.000 kilometer op de teller dan zul je deze waarschijnlijk gewoon goed gebruik van kunnen maken voor de komende jaren. Waarschijnlijk heb je zelfs nog de mogelijkheid om de auto over een paar jaar weer te verkopen op de tweedehandsmarkt.

Belangrijker dan de hoge kilometerstand is meer de balans tussen jaren waarin de auto in gebruik is geweest en de kilometerstand. Een auto die 20 jaar oud is en een kilometerstand heeft van 150.000 kilometer is waarschijnlijk bijna op zijn einde. Dat terwijl een auto die 3 jaar oud is en 150.000 kilometer op de teller heeft staan gewoon een uitstekende tweedehands is.

Moet Je Een Auto Met Een Hoge Kilometerstand Kopen?

Of je een auto met een hoge kilometerstand moet kopen hangt volledig af van de doeleinden die jij voor de auto hebt. Zoals we hierboven aangaven is het verschil tussen 200.000 en 350.000 kilometer heel erg groot.

Mensen die het beste een auto met een hoge kilometerstand kunnen kopen vallen waarschijnlijk in de volgende categorieen:

  • Mensen die een luxe auto willen maar geen luxe budget hebben. Luxe auto’s met een hoge kilometerstand zijn nu eenmaal een stuk goedkoper dan de exemplaren met minder kilometers op de teller.
  • Starters die hun eerste auto gaan aanschaffen. De auto is betrouwbaar gebleken en waarschijnlijk rij je de komende 10 jaar niet in dezelfde auto.
  • Mensen die een grote auto willen hebben maar geen budget hebben voor een nieuwe grote auto. Hier speelt ook de ‘kilometerkorting’ die je krijgt weer heel erg mee.
  • Mensen die een elektrische auto willen hebben maar geen budget hebben voor een nieuwe, nogmaals de kilometerkorting dus.

Welke Problemen Hebben Auto’s Met Een Hoge Kilometerstand?

Het is goed om te weten dat auto’s met een hoge kilometerstand natuurlijk wel verschillende problemen kunnen hebben die met de leeftijd komen. Laten we hiervoor even naar de onderstaande punten kijken.

Distributieriem

Als eerste moet je met auto’s met een hoge kilometerstand goed letten op de conditie van de distributieriem of ketting. Dit essentiële onderdeel van de auto moet namelijk in goede staat zijn. Als deze namelijk stuk gaat dan kan hij de hele motor aan gort helpen.

Auto’s met een distributieriem of ketting hebben deze normaliter al een keer laten vervangen tussen de 100.000 en 150.000 kilometer. Echter, het kan goed zijn dat jouw auto aan een tweede vervanging toe is. Dus zeker een punt om na te kijken.

Automatische Transmissie

Problemen met de automatische transmissie zul je zelden tegenkomen maar zijn zeker een aandachtspunt in auto’s die meer dan 150.000 kilometer op de teller hebben staan. Je kunt die eigenlijk het beste controleren door naar de transmissievloeistof te kijken.

Haal hiervoor de staaf uit de transmissievloeistof en kijk of de vloeistof rood is en zoet ruikt. Mocht dit zo zijn dan is dat een goed teken. Echter, als de vloeistof zwart is geworden en het ‘branderig’ ruikt dan heb je een groot probleem met de transmissie.

Accu

Accu’s zul je eens in de zoveel tijd moeten vervangen (normaal gesproken elke 4 jaar) en zullen je zo’n 100 EUR kosten als je een nieuwe moet aanschaffen. Geen groot probleem maar zeker iets om even mee te nemen.

Brandstofpomp

Kan nog wel eens beschadigen als de vorige eigenaar vaak met een laag brandstofniveau rondreed. Normaliter echter geen probleem en zou eigenlijk gewoon de levensduur van de auto moeten overleven. Je kunt er wel voor zorgen dat je het brandstoffilter elke 75.000 vervangt.

Waterpomp

Geeft het normaal gesproken op tussen de 100.000 en 150.000 kilometer maar wordt eigenlijk ook altijd vervangen samen met de distributieriem. Als een waterpomp het begeeft dan gaat hij koelvloeistof lekken en dat kan ervoor zorgen dat je motor oververhit raakt.

Naast de waarschuwingslampen die je op je dashboard zult tegenkomen kun je ook aan de voorkant van de auto aan de onderkant letten op lekkende koelvloeistof. Dat is een overduidelijk signaal.

Overige Elementen

Verder zijn er genoeg onderdelen die gewoon kunnen slijten. Denk hierbij aan je banden en de remblokken. Beide moeten natuurlijk periodiek gecheckt worden. Banden moet je goed controleren op profiel en de remblokken geven het vanzelf aan doordat ze een luid, krijsend geluid gaan produceren.

Vergeet daarnaast niet regelmatig de olie van je auto te vervangen. De enige reden dat een auto een hoge kilometerstand haalt is doordat het onderhoud van de auto naar behoren is.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs