Oranje Motorlampje Brandt, Stoppen Of Doorrijden?


Oranje motorlampje

Een auto heeft heel veel elektrische systemen en deze systemen worden allemaal gecontroleerd. Vele van deze systemen worden ook weergegeven op het dashboard, via een waarschuwingslampje. Er zijn heel veel waarschuwingslampjes, zo ook een oranje motorlampje. Wat is de betekenis van dit oranje motorlampje? In het kort:

Als het oranje motorlampje brandt, kan je nog doorrijden. Als het ook nog eens knippert, stop de auto dan op een veilige plaats. Het is een indicatie dat er “iets” met de motor aan de hand is wat niet goed is. Sluit een OSB-scanner aan om de boordcomputer uit te lezen of breng een bezoek aan de garage.

Dit is dus waar het oranje motorlampje voor staat. Er zijn echter verschillende oorzaken waardoor dit oranje motorlampje kan gaan branden. En daar gaat deze blog over. Ook wordt besproken wat je kunt/moet doen als dit oranje waarschuwingslampje gaat branden. Dus lees snel verder.

Lees ook: Noodloop Auto, Hoe Komt Dat En Hoe Resetten?

Wat Voor Kleuren Dashboard Lampjes Zijn Er?

Er zijn 5 kleuren dashboardlampjes en deze kleuren hebben allemaal een betekenis. Wat deze betekenis is kan je onderstaand lezen, in de volgorde van meest veilig tot aan stoppen van de motor:

 1. Blauw:
  Deze kleur brandt als het groot licht aanstaat of als de koeling van de motor koud is.
 2. Wit:
  Dit zijn aanbevelingen, bijvoorbeeld de aanbeveling om te schakelen naar een hogere versnelling.
 3. Groen:
  Deze kleur geeft aan dat een systeem goed werkt of dat iets aan staat. Bijvoorbeeld het dimlicht werk goed en ook de knipperlichten functioneren naar behoren en staan aan.
 4. Oranje:
  Let op, vaak betreft het hier een storing. Dit kan een kleine storing zijn zoals een kapotte verlichting of de bandenspanning is laag. Het kan ook een groter probleem zijn zoals een vol roetfilter of kapotte katalysator. Je kunt verder rijden, maar het is slim om een garage te bezoeken.
 5. Rood:
  Let op, onderneem direct actie. Er is een probleem dat ook met veiligheid te maken kan hebben. Doorrijden kan de schade verergeren.

Naast het branden van het oranje motorlampje bewaart de boordcomputer van de auto ook een code in zijn geheugen. Deze specifieke code kan later met een OBD2-scanner worden uitgelezen. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. De code geeft precies aan waar het probleem door de motor gevonden is en daardoor kan een mechanicus gericht het probleem oplossen.

Aangezien wij hier te maken hebben met een oranje motorlampje is het wel slim om even de garage te bezoeken, ook zij leven de boordcomputer uit. Je kunt doorrijden maar het liefst naar de garage.

Waarom Brandt Het Oranje Motorlampje?

Het lampje geeft een signaal dat er iets fout is met de motor en dan vaak met het elektrische gedeelte. Het lampje gaat eerst branden en dan kan je nog doorrijden. Is het een ernstig of acuut probleem dan zal het lampje ook nog eens gaan knipperen. Als het lampje knippert zet dan de auto stil op een veilige plaats. Doorrijden is er dan niet meer bij zonder de schade te vergroten.
De twee meest voorkomende problemen zijn:

 1. Elektrisch probleem
  Als het een elektrisch probleem is dan heeft het vaak te maken met de injectoren van de motor of het systeem dat de ontsteking regelt.
 2. Vloeistof peil
  Knipperen van het lampje kan veroorzaakt worden door een laag olie- of koelvloeistof peil. Laat de motor dan afkoelen en controleer beide vloeistof niveaus.

Er zijn ook nog andere oorzaken waardoor het oranje motor lampje gaat branden, deze kan je lezen in onze blog over “Motorstoringslampje Brandt: 5 Oorzaken

In het kort, dit zijn de 5 oorzaken die in de ander blog beschreven worden:

 1. Katalysator is kapot
  Een van de grootste problemen die je met dit storingslampje kunt hebben is dat de katalysator van je auto het begeven heeft. Als je merkt dat er een geur van rotte eieren door de auto wordt geproduceerd dan is de kans groot dat dit het probleem is.
 2. Dop van de tank niet goed afgesloten
  Heb je zojuist met je auto aan de pomp gestaan en is het lampje daarna gaan branden dan is de kans groot dat de dop van je tank niet goed bevestigd is. Het motorstoringslampje gaat in dit geval branden omdat het systeem een vacuüm moet ontwikkelen om daadwerkelijk goed te werken.
 3. Luchtmassameter Defect
  Op het moment dat de sensor niet meer goed werkt, krijgt de motor teveel of te weinig lucht in de verbranding. Dit zorgt ervoor dat de auto gaat haperen of niet goed meer op gang komt. Als dit symptomen zijn die je ervaart dan kun je er vanuit gaan dat dit de oorzaak is. 
 4. Lambdasonde Defect
  Een andere sensor die niet goed meer kan werken is de zuurstofsensor. Deze sensor meet hoeveel onverbrande zuurstof er in de uitlaatgassen zit. Als dit teveel of te weinig is dan kan dit schade opleveren aan verschillende onderdelen van de motor.
 5. Defecte Bougies
  Groot onderdeel van het verbrandingssysteem zijn de bougies. De bougies zijn verantwoordelijk voor het geven van de vonk die de brandstofmix aansteekt. Deze vonk moet exact goed getimed worden. Gebeurd dit niet dan gaat de auto stotteren en heb je een hoger brandstofverbruik, mocht je hier last van hebben dan zijn defecte of niet goed gereinigde bougies een voor de hand liggende oorzaak.

Wil je meer weten over de zojuist beschreven problemen bezoek dan de blog, hier krijg je ook een indicatie van de kosten en wat je zelf kunt doen om het te repareren.

Ik hoop dat het een en ander duidelijk voor je is geworden. Heb je geen gevoel bij dat wat hierboven beschreven is dan raad ik je aan de garage te bezoeken. Zij zijn specialist en kunnen je snel weer op weg helpen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs