Olie Lampje Brandt: Al Je Vragen Beantwoord!


rood olielampje

Wat betekent het als er een olielampje begint te branden? En wat zijn de gevolgen als je met dit lampje gewoon blijft doorrijden. Allemaal vragen die helemaal niet zo voor de hand liggend zijn maar wel uiterst belangrijk als het lampje op je dashboard verschijnt. In deze blog alle antwoorden maar eerst even een snel antwoord hieronder:

Als er een oranje olielampje brandt dan is dit een herinnering om de olie binnen de komende 300 – 600 kilometer bij te vullen. Een rood olielampje geeft aan dat er een gevaarlijk laag olieniveau in de auto zit. Zet de auto in dit geval direct aan de kant en vul het oliepeil bij.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we eerst dieper in op wat de lampje betekenen. Daarna kijken we tot in detail naar de gevolgen van rond rijden met een laag oliepeil. Verder lees je ook wat het betekent als je oliepeil is bijgevuld maar het lampje alsnog blijft aanstaan, hoeveel en hoe vaak je het oliepeil moet bijvullen, wat het betekent als het lampje alleen brandt bij het remmen of stationair draaien en hoe lang je met deze lampjes kunt doorrijden. Lees snel verder!

Wat Betekent Het Olielampje?

Het is goed om te weten dat veel auto’s twee olielampjes hebben: een oranje en een rode. Het oranje lampje is een herinnering aan het feit dat het tijd wordt om de olie bij te vullen. Het rode lampje geeft aan dat je een gevaarlijk laag oliepeil hebt. In dit artikel gaan we vooral in op het rode olielampje.

rood olielampje

Als het rode olielampje gaat branden op het dashboard dan is het verstandig je auto zo snel mogelijk naar een plek te rijden waar je deze kunt stilzetten. Dit lampje geeft namelijk aan dat de oliedruk in je auto heel erg laag is en dat er dus niet genoeg van in het systeem zit. Het olielampje kan door drie mogelijke dingen veroorzaakt worden:

  • De auto heeft op een normale manier olie verbruikt en dat dient nu bijgevuld te worden
  • De olie heeft er te lang ingezeten en is nu vies geworden waardoor deze niet meer goed werkt
  • Je hebt ergens een olielek zitten waardoor je olie verliest

In de meeste gevallen zal het zo zijn dat de olie gewoon bijgevuld moet worden. Om te controlen of dit het geval is kun je hieronder even de video van de ANWB bekijken. Zij leggen je uit hoe het controleren van je oliepeil in zijn werking gaat.

Mocht je echter merken dat je daarna ook weer heel snel de olie moet bijvullen dan heb je waarschijnlijk last van een lekkage en wordt het tijd om op inspectie uit te gaan.

Hiervoor kun je eigenlijk altijd het beste even onder de auto kijken of je daar olie ziet liggen. Als er geen olie onder de auto ligt kun je ook even de slangen die van en naar de olietank lopen even controleren om te zien of hier lekkage is ontstaan. Mocht je geen problemen ontdekken maar houdt het overmatige oliegebruik wel aan dan kun je het beste even naar de garage gaan.

Wat Zijn De Gevolgen Van Rijden Zonder Olie?

Als het lampje van je olie begint te branden dan is het noodzaak hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Olie is namelijk een ontzettend belangrijk onderdeel van de motor van je auto. Reden hiervoor is dat er heel veel bewegende onderdelen in de motor zitten en als die niet genoeg (warme) olie hebben dan schuren deze elkaar aan en gaan daardoor heel snel stuk.

In de meeste gevallen zal een motor zonder olie heel snel oververhit raken, zal deze ratelende en schurende geluiden gaan produceren en zal deze vervolgens helemaal stukgaan. Voordat dat gebeurd zal de motor echter vaak eerst het motormanagement lampje laten branden en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de auto niet meer harder kan dan een bepaalde snelheid. Dat is dus puur als zelfbescherming van de motor. Lees daarvoor ook deze blog: Auto Gaat Niet Meer Harder.

Hoeveel Olie Bijvullen Als Olielampje Brandt?

Hoeveel olie moet je bijvullen als het olielampje brandt? Dat hangt heel erg af van het merk auto je hebt en het model. Daarnaast speelt natuurlijk ook de motor die erin ligt een grote rol.

In de meeste gevallen heeft een personenauto 3 tot 7 liter olie nodig op het moment dat het olielampje brandt. Als je in een grote SUV, een busje of een auto met een extreem laag oliepeil rijdt dan kan het ook zijn dat er 10 – 12 liter olie bijgevuld moet worden.

De exacte hoeveelheid olie die er in de olietank bijgevuld moet worden staat altijd in de handleiding van je auto. In de meeste gevallen heb je dus genoeg aan een paar liter. Vervolgens vul je de olietank bij totdat het niveau van de olie uitkomt op de ‘max-lijn’ die op de olietank getekend is.

Hoe Vaak Moet Je Olie Bijvullen?

Zoals gezegd is olie een ontzettend belangrijk onderdeel van de auto en de motor gebruikt er ook aardig wat van. Om deze reden is het belangrijk je oliepeil in de gaten te houden en deze eens in de zoveel tijd bij te vullen. Maar wat betekent dat voor jouw auto?

Voor auto’s die 20 jaar of ouder zijn geldt dat de olie hier tussen de 4.000 – 6.000 kilometer vervangen moet worden. Voor modernere auto’s geldt dat de vernieuwde olie die er gebruikt wordt ervoor zorgt dat de olie pas elke 7.500 – 10.000 kilometer vervangen hoeft te worden. Sommige volledig synthetische motorolie gecombineerd met een nieuwe auto hoeft zelfs pas na 20.000 kilometer vervangen te worden.

Voordat je synthetische motorolie in je motor gooit is het wel belangrijk te controleren welke motorolie de fabrikant van je motor eigenlijk aanraadt. Dit kun je terugvinden in de handleiding van je auto.

Olie Lampje Brandt Maar Wel Genoeg Olie?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je de olie hebt bijgevuld maar dat het rode olielampje alsnog blijft branden. In dit geval is het goed om te controleren of je wel echt genoeg olie in het systeem hebt zitten en geen last hebt van een groot lek. Het kan namelijk zijn dat de olie heel snel uit het systeem lekt en dat het lampje daardoor alsnog blijft branden.

Heb je echt genoeg olie in het systeem dan heb je waarschijnlijk last van een verstopte oliefilter. Deze filter zorgt ervoor dat de olie gefilterd wordt en dat er geen vuil in de motor terecht kan komen. Een verstopt filter kan echter ook voor een te laag oliepeil zorgen en daardoor gaat het lampje branden. Het vervangen van het oliefilter kost, inclusief arbeid ongeveer 50 EUR.

Een ander probleem kan zijn dat de oliepomp van de auto niet meer goed werkt en dat het oliepeil van de auto daarom te laag is. Dit is echter een veel groter probleem. Hoewel de kosten van een oliepomp niet buitensporig zijn (100 – 150 EUR) is het vervangen van deze pomp een tijdrovende klus. Het vervangen van een oliepomp kost 2.000 – 2.800 EUR.

Tot slot kan het ook zijn dat de oliesensor van je auto defect is en dat deze daardoor onjuist informatie doorgeeft aan de computer van de auto. In dit geval moet deze vervangen worden en dat kost inclusief arbeid ongeveer 50 – 100 EUR.

Laat het wel duidelijk zijn dat als je een rood olielampje hebt, en je hebt alsnog genoeg olie in het systeem, dat het dan alsnog sterk afgeraden is om met de auto te rijden. De auto heeft een ernstige storing waardoor het oliepeil niet hoog genoeg is (ook al zit er genoeg olie in het systeem) en dat zal grote schade opleveren als je besluit met de auto te rijden.

Olielampje Brandt Bij Remmen Of Met Stilstaan

Als laatste kan het ook zijn dat het olielampje pas gaat branden als deze met een warme motor stilstaat of als de auto remt. De reden hiervoor is dat het toerental van de auto op dit moment zakt en dat zorgt voor een lagere oliedruk dan als de auto aan het accelereren is of een hogere snelheid rijdt.

Dit betekent eigenlijk hetzelfde als wat een olielampje normaal betekent: er zit te weinig olie in het systeem of de auto is met een lager toerental niet in staat de juiste oliedruk op te bouwen. Als je er niet achter kan komen wat dit veroorzaakt (defecte sensor, verstopte oliefilter of defecte oliepomp) dan wordt het tijd de auto naar de garage te brengen.

Hoe Lang Kan Je Doorrijden Als Het Olielampje Brandt?

Als je een oranje olielampje krijgt dan is het aan te raden de olie bij de eerstvolgende stop bij te vullen. De meeste auto’s kunnen in dit geval nog ongeveer 300 – 600 kilometer met de huidige olie rijden. Echter, het kan zijn dat je last hebt van een lek en dan kan het oranje olielampje heel snel veranderen in een rode variant.

Als je een rood olielampje hebt dan kan je hier niet mee doorrijden. In dit geval is het noodzaak de auto zo snel mogelijk aan de kant te zetten en de olie in het systeem te vervangen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs