Dé Lijst Met Koreaanse Automerken!


Koreaanse automerken

De Koreaanse automobielindustrie is nog niet zo oud als de Amerikaanse en de Europese automobielindustrie. Amerika en Europa waren de pioniers, maar de Koreaanse automerken hebben vandaag de dag een positie verworven. Sterker nog, ook zij zijn pioniers geworden! Maar welke Koreaanse automerken zijn er dan?

In dit artikel geven we een overzicht van de organisaties die Koreaanse automerken in hun portfolio hebben. Zelfstandige Koreaanse merken bestaan niet meer, ze zijn allemaal onderdeel van een grote organisatie die meerdere merken voert.

De merken/fabrikanten zijn internationale spelers die wereldwijde afzet hebben. Daarnaast worden meerdere van de modellen ontworpen in Europese of Amerikaanse ontwerpstudio’s. Zo worden modellen een ontworpen, specifiek voor de Europese of Amerikaanse markt.

Onderaan dit artikel staan nog bijzondere merken benoemd die van grote betekenis zijn geweest voor de Koreaanse automobielindustrie. De meeste van deze merken zijn overgenomen door andere automobiel producenten die het merk uit de markt hebben gehaald ten gunste van hun eigen merken.

Lees ook dit artikel: De Lijst Met Franse Automerken.

Wat Zijn De Zuid-Koreaanse Automerken?

De Koreaanse automerken behoren zijn allemaal onderdeel van een grotere organisatie. Echter, zelfstandige merken zijn er niet meer. Daarnaast zijn er ook merken verdwenen uit het Koreaanse automobiellandschap. Ook deze komen straks aanbod. Nu eerst de merken die floreren en tot welke organisatie ze behoren, te beginnen met Hyundai.

koreaanse automerken

1. Hyundai

Als je aan Koreaanse automerken denkt dan staat Hyundai waarschijnlijk op nummer 1. Het is onderdeel van de Hyundai Motor Group met het hoofdkantoor in Seoul.

Hyundai is het grootste merk en heeft het grootste marktaandeel in Korea. Hyundai wordt ook goed buiten Korea verkocht in landen als Australië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten.

De Hyundai Motor Group is weer onderdeel van de Hyundai-groep, een chaebol; Dit is een conglomeraat aan industriële bedrijven. Hyundai maakt bijvoorbeeld ook schepen en andere heavy equipment.

2. Kia

Het tweede merk van het land is Kia. Kia Motors is inmiddels ook onderdeel van de Hyundai Motor Group, het heeft een meerderheid s aandeel. Kia is in 1944 begonnen met de productie van automobielen.

In 1997 ging het minder goed met Kia het was het failliet. Dit is het moment dat Hyundai Kia over heeft genomen. Ford was echter ook geïnteresseerd, maar kon de aandelen niet bemachtigen.

Sinds de overname is er een hechte samenwerking tussen Hyundai en Kia, echter hebben beide merken hun eigen identiteit behouden.

Kia is inmiddels uitgeroeid tot het tweede merk van Korea wat betreft de verkoop van auto’s en is niet meer in de problemen gekomen na de overname door Hyundai. Kia is bezig om de omslag te maken naar elektrificatie van het automerk.

3. Genesis Motor

Genesis is het volgende merk. Het is een producent van luxe automobielen en is ook onderdeel van de Hyundai Motor group.

Het is in 2004 op de markt gekomen als een model van Hyundai in het luxe segment auto’s. Echter, in 2015 werd Genesis in de markt gezet als een eigen label. Het merk ontwerpt en produceert auto’s in het hogere/luxe segment. Vele modellen van de Genesis Motor Company zijn ontworpen in Europa en Amerika.

4. Ioniq

Ioniq was een automodel van Hyundai die een hybride/elektrisch aandrijving had. Het model was redelijk succesvol en Hyundai heeft besloten van Ioniq een eigen label te maken, net zoals ze met Genesis hebben gedaan.

Dit label produceert alleen batterij/elektrische modellen en de komende jaren worden drie modellen op de markt geïntroduceerd, de modellen 5,6 en 7.

Hyundai Motor Group speelt hiermee in op de verwachte vraag naar bijzondere/exclusieve elektrische modellen. Met Ioniq hebben ze de stap gezet.

Deze stap is niet uitzonderlijk, zo heeft ook Volvo een elektrisch merk en dat is Polestar.

5. GM Korea

General Motors Korea is in 2002 ontstaan en produceert voornamelijk Chevrolet/ Lincoln modellen van GM. GM Korea is ontstaan door de overname van Daewoo Motor is 2001. Daewoo was een zelfstandig automerk, maar GM Korea maakt nu alleen nog Chevrolet en  Lincoln modellen.

Naast de productie van auto’s maakt GM Korea ook vele onderdelen voor andere merken van de GM group, dit omdat de productiekosten in Korea aanzienlijk lager liggen de Europa of Amerika.

GM Korea is de derde grootste automobielproducent van Korea en heeft ongeveer 10.000 medewerkers.

6. SsangYong

SsangYong is een kleien speler in de Koreaanse automobiel markt. Het produceert voornamelijk SUV’s. In Nederland heeft het merk bijna geen marktaandeel. Het bedrijf is in 1957 opgericht en inmiddels zijn 70% van de aandelen in de handen van de Indiase Mahindra & Mahindra group.

Spectaculaire modellen heeft SsangYong niet voorgebracht, desondanks is het, het 4 merk qua verkopen in Korea.

7. Renault Samsung Group

Ook een kleine speler op de Koreaanse markt is Renault Samsung Group. Deze groep is in 2001 ontstaan en produceert nieuwe gelabelde Renault modellen.

Dit bedrijf is ook ontstaan tijdens de financiële crisis in zuid Oost-Azië. Renault heeft toen een belang genomen van 80% in Samsung Motors en sindsdien verkoop het Renault modellen die aangepast zijn voor de Koreaanse markt.

Na 22 jaar loopt het samenwerkingscontract tussen Samsung en Renault af en in 2022 heeft het merk zijn naam verandert in Renault Korea Motors waarmee de samenwerking met Samsung ten einde komt.

Voormalig Koreaans Automerk

Er zijn ook merken van de markt verdwenen, dit kan komen door overname en re-branding.

Daewoo

Daewoo is, zoals boven omschreven overgenomen door General Motors in 2002 en sindsdien is de naam uit de markt verdwenen. Daewoo startte trouwens in 1982 met de productie van auto’s.

GM Korea maakt nu alleen nog Chevrolet en Lincoln modellen voor de GM Groep. Daarnaast wordt de productiecapaciteit ook gebruikt om onderdelen te produceren voor de GM group.

Asia Motors

koreaanse automerken

Deze producent startte in 1965 met de productie van automobielen en was een dochteronderneming van Kia.

Het bedrijf begon met de productie van militair materieel en schakelde later over op de productie van auto’s en bussen.

Het merk is in 1999 ter zielen gegaan.

Saehan

Dit was een Koreaans automerk wat het levenslicht heeft gezien in 1976. Het produceerde voornamelijk Opel varianten.

Het was een joint venture van GM (Opel) en Shinjin Industrial en deze joint venture werd in 1982 overgenomen door Daewoo, wat later weer werd overgenomen door GM.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs