De Lijst Met Franse Automerken!


Franse automerken

Sinds jaar en dag heeft Frankrijk een auto-industrie. Eigenlijk al sinds het begin van de ontwikkeling van de auto. Door de jaren heen zijn er vele Franse automerken ontstaan en ook weer verdwenen. Zeker vandaag de dag vind er een overnameslag plaats in de Franse automobielindustrie waarbij merken worden samengevoegd en ook merken verdwijnen en er komen ook nieuwe Franse merken bij.

In dit artikel geven we een overzicht van de organisaties die Franse automerken in hun portfolio hebben. Zelfstandige Franse merken bestaan niet meer, ze zijn allemaal onderdeel van een grote organisatie die meerdere merken voert.

Onderaan dit artikel staan nog bijzondere merken benoemd die van grote betekenis zijn geweest voor de Franse automobielindustrie.

Lees ook dit artikel: De Lijst Met Koreaanse Automerken.

Franse Auto’s

De huidige automobielindustrie wordt gedomineerd door twee conglomeraties en dit zijn:

 1. Renault S.A.
  Renault heeft zijn hoofdkantoor in Boulogne-Billancourt en is opgericht in 1889. Interesse in deze groep, bezoek dan de website van de Renault Group!
 2. Stellantis N.V.
  Stellantis is opgericht in 2021 door het samengaan van de PSA groep en Fiat-Chrysler Automobiles N.V. Het statutair hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Meer over Stellantis weten, bezoek de website van Stellantis N.V.

Allebei deze groepen hebben Franse automerken in hun bezit. Dit zijn vaak hele oude merken die van begin af aan mee hebben geholpen aan de ontwikkeling van de Franse automobielindustrie.

Daarnaast zijn er ook nieuwe merken die onlangs op de markt gekomen zijn. Het zijn vaak modelnamen van een auto die op een gegeven moment een eigen merk zijn geworden.

Echter, mag het volgende merk niet vergeten worden, Bugatti. Ja, ook dit is een Frans merk wat nu onderdeel is van de Volkswagen groep. Bugatti maakt bijzondere voertuigen voor mensen die echt iets bijzonders willen en het ook kunnen betalen. Voor de ‘gewone’ man maakt het geen modellen, maar het is wel een Frans Automerk.

De Franse Automerken Van Renault S.A.

Renault Group heeft de volgende Franse automerken:

Franse-automerken

1. Renault

Het merk Renault is naamgever van de Renault S.A. Het merk is opgericht in 1898 en voert vele modellen. De Espace is wel een van de meest Iconische modellen van de groep van de afgelopen jaren. De Espace is in de markt gezet als een mini Van. Zij hebben hiermee een heel nieuw marktsegment gecreëerd in Europa welke navolging vond bij ander automobielfabrikanten.

2. Alpine

Dit Franse merkt is sinds 1970 onderdeel van Renault S.A. en neemt vandaag de dag deel aan de Formule 1. Het is een sportwagenmerk, welke opgericht is in 1955 in Dieppe, Frankrijk. Alpine maakt nog steeds spotwagen welke in beperkte hoeveelheid worden geproduceerd. De naamsbekendheid van Alpine neemt toe, omdat de fabrikant een Formule 1 team onder zijn hoede heeft met Alonso en Ocon als coureurs.

Naast de Franse automerken heeft Renault S.A. nog meer merken in zijn groep, deze zijn:

 1. Dacia
  Een Roemeense autofabrikant, welke bekend is door o.a. de Dacia Duster. Dacia behoort sinds 1999 tot de Renault groep.
 2. Renault Samsung Motors
  Opgericht in 1994 als Samsung Motors. In 2000 kwam de samenwerking met Renault tot stand. Het verkoop Renault modellen onder de naam Renault Samsung en verkoopt deze voornamelijk in Zuid-Korea. Na 22 jaar loopt het samenwerkingscontract tussen Samsung en Renault af en in 2022 heeft het merk zijn naam verandert in Renault Korea Motors waarmee de samenwerking met Samsung ten einde komt.
 3. Renault-Nissan-Mitsubishi group
  Renault heeft bovendien een samenwerking met Nissan-Mitsubishi.

De Franse Automerken Van Stellantis N.V.

Stellantis N.V. heeft de volgende merken in de groep:

1. Peugeot

Peugeot is gestart in 1810 in Doubs, Frankrijk en is een van de oudere automerken.
Het Merk heeft het in de jaren 80 van de vorige eeuw heel lastig gehad en was haast failliet. Door de komst van de Peugeot 205 kon het merk overeind blijven. De 205 werd een enorm succes, zeker na de komst van de 205 GTI welke de concurrentie aan kon gaan met een ander iconisch model de VW Golf GTI.

Door deelname aan rally racing met de 205 GTI werd het vertrouwen in het merk herstelt en is het vanaf toen niet meer in de problemen gekomen. Het heeft namelijk jaren achtereen vele rally kampioenschappen gewonnen waaronder de Dakar-rally.

2. Citroën

Citroën is opgericht in 1910 in Frankrijk. Citroën heeft van begin af aan hele bijzondere modellen op de markt gebracht die vandaag de dag nog steeds stijl iconen zijn.

Een van die modellen is de 2cv. Dit was het antwoord van Citroën op de komst van de Volkswagen golf. Het was een goedkoop model met een oprolbaar dak wat heel bijzonder was voor die tijd.

Ook de Citroën CX mag niet in dit overzicht ontbreken. Dit was een lange, lage slanke auto met een hele bijzondere vering die in hoogte verstelbaar is. Ook de Citroën SM is iconisch, niet alleen omdat Johan Cruijff in een van deze auto’s reed maar ook weer vanwege de vormgeving en de nieuwe techniek die gebruikt werd.

In de jaren 90 werden er niet meer van deze bijzondere modellen geproduceerd. Ze waren vaak wel anders maar werden geen iconen, maar meer mainstream modellen.

Eén van de belangrijkste modellen van Citroën is de DS, ook wel de snoek genoemd. Deze auto was van voren breder dan vanachter. Had hele zachte vering, een 1 spaak stuurwiel en meedraaiende koplampen om maar een paar voorbeelden te geven. De naam DS werd dan ook een begrip. Dit was de rede om het nieuw leven in te blazen en dat is dan ook gebeurd.

3. DS

De naam DS is gebruik door Citroën om nieuwe modellen te introduceren zoals de DS3. Het is losgekoppeld van het merk Citroën in 2015 en wordt in de markt gezet als een luxe en sportief merk. De verkoop van DS-modellen verliep redelijk en daarom is besloten om van het modelnaam DS een eigen merkt te maken.

DS is vandaag de dag een premium merk wat nog niet echt van de grond is gekomen. In de Stellantis groep is besloten het merk te betrekken bij de elektrificatie van de auto’s, maar het gevoel wat DS opriep in de jaren 70 heeft het huidige DS nog niet kunnen realiseren. Het imago van het merk is niet echt duidelijk en dat is een probleem en moeilijk te veranderen.

Door het samengaan van PSA met Fiat Chrysler heeft Stellantis 14 merken in beheer. De overige merken zijn:

 1. Abarth
  Dit is net als DS een uitvoering geweest (het stand voor de sportieve en snelle modeluitvoeringen) en is nu een zelfstandig merk.
 2. Alfa Romeo
  Weer zo’n iconisch merk wat het lastig heeft. Stellantis heeft er voor gekozen om de komende jaren dit merk nieuw leven in te blazen.
 3. Chrysler
  Ook dit was vroeger een iconisch Amerikaans merk, maar het is al lang niet meer wat het geweest is. Het heeft nu slechts twee modellen op de markt.
 4. Dodge
  Dodge is een stoer merk met grote motoren die best wel een slokje lusten. Vandaag heeft het merk het lastig, maar niet zo moeilijk als Chrysler.
 5. FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino)
  Dit Italiaanse merk is al heel oud, opgericht in 1899 in Turijn. Het heeft vele merken voortgebracht en was naamgever aan de FCA group.
  Ook Fiat heeft het lastig en het bekendste model in Nederland is de 500. Verder worden en weinig andere modellen verkocht.
  Een ander bekend model is de Fiat Panda!
 6. JEEP
  Jeep is waarschijnlijk het Amerikaanse merk wat wel goed draait. Dit komt ook omdat het een duidelijk imago heeft wat ook buiten Amerika mensen aanspreekt.
 7. Lancia
  Lancia staat bekend om zijn mooie vormgeving en heeft dan ook vele mooie modellen voortgebracht. Een van de bekendste is de Lancia Delta die ook veel rallykampioenschappen heeft gewonnen. Toch heeft het merkt het enorm moeilijk, maar Stellantis heeft besloten toch met nieuwe modellen te komen voor Lancia.
 8. Maserati
  Maserati is door Stellantis opgedragen om elektrische modellen te maken en dat zijn dan ook de plannen voor de komende jaren. Dit het plan om Maserati te laten overleven als sportwagen fabrikant.
 9. Opel
  Dit is een bekend merk in Nederland dat altijd zelfstandig heeft geopereerd in Europa. Het werd in 1862 opgericht. Het is heel lang onderdeel geweest van General Motors, maar in 2017 overgenomen door de PSA groep en zodoende nu onderdeel van Stellantis. Een van de bekendste modellen is wel de Kadett of de Mantra uit de tweede helft van de vorige eeuw.
 10. RAM
  Ram maak pick-up trucks en moet concurreren tegen de modellen van Ford, namelijk de Ranger en de F-150. En Ram heeft het hier heel moeilijk mee. Toch wordt ook de Ram Van verkocht in Nederland.
 11. Vauxhall
  Het merk Vauxhall is hetzelfde als Opel. Vauxhall wordt alleen als merk gebruikt in landen waar het stuur rechts zit zoals het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs