Dashboard Lampje Auto Met Slot/Sleutel Brandt, En Nu?


Dashboard Lampje Auto Met Slot

Een dashboard heeft heel veel lampjes, controle lampjes, waarschuwingslampjes, lampjes om te laten zien dat ‘iets’ aan of uit staat en dan ook nog eens in verschillende kleuren. Wat betekent het als het dashboardlampje met auto en een slot brandt? In het kort:

Als het dashboard lampje auto met slotje brandt dan zijn er problemen met de startonderbreker. De sleutel kan dan geen verbinding maken met de auto en de auto kan niet gestart worden. Je kunt proberen dit zelf op te lossen, wat best lastig is om te doen. Of neem contact op met je garage.

Dit is in het kort de betekenis van het dashboardlampje auto met stolt of sleutel. In deze blog bespreken we verder wat je kunt doen als dit lampje aan gaat, of je het zelf kunt oplossen of een garage moet bezoeken. Dus brandt dit lampje op jouw dashboard, lees dan snel verder.

Dashboard Lampje Auto Met Sleutel

Er zijn verschillende lampjes die allemaal dezelfde betekenis hebben, namelijk er zijn problemen met de startonderbreker.

Zo is er het symbool wat boven aan dit artikel staat, maar ook andere symbolen met een sleutel of een slotje. De meeste betekenen dat er een probleem is met de startonderbreker. Dit lampje, of een soortgelijk lampje kan je ook tegenkomen:

dashboard lampje auto met slotje

Alle auto’s van vandaag de dag die hebben een startonderbreker. Als het lapje brandt, dan kan de auto de code van de sleutel niet herkennen en kan de auto niet gestart worden.

Nu is er ook een ander lampje met een sleutel, een steeksleutel in dit geval. Dit lampje heeft een andere betekenis. Het geeft aan dat jouw auto een onderhoudsbeurt nodig heeft.

dashboard lampje auto met sleutel

De kleur van dit lampje is geel. Maak in dit geval een afspraak met je garage voor een grote of kleine onderhoudsbeurt.

Hier, in deze blog gaan we verder met de problemen van de startonderbreker.

Wat Is Er gebeurd Met De Startonderbreker?

Naast het branden van het lampje van de start onderbreken bewaard de boordcomputer van de auto ook een code in zijn geheugen. Deze specifieke code kan later met een OBD2-scanner worden uitgelezen. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. De code geeft precies aan waar het probleem door de motor gevonden is en daardoor kan een mechanicus gericht het probleem oplossen.

Een startonderbreker is een beveiliging tegen diefstal. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit zelf lastig te herstellen is. In de meeste gevallen zul je de garage moeten informeren of een sleutelmaker moeten inschakelen. Zij kunnen de sleutel en startonderbreker weer met elkaar koppelen.

Waarom werkt de startonderbreker niet meer? De oorzaak hiervan kan door verschillende problemen komen, namelijk:

  • de accu is losgekoppeld geweest
  • de sleutel is kapot
  • de batterij van de sleutel is vervangen
  • storing veroorzaakt door andere apparaten zoals mobiele telefoons

In de meeste gevallen is het nodig om je garage of een sleutelmaker te bezoeken. Je hebt namelijk een nieuwe sleutel en code nodig. Aangezien het om een beveiliging gaat is het door de fabrikant lastig gemaakt om dit zelf te doen.

Accu Losgekoppeld Geweest

Als de accu losgekoppeld is geweest is de kans groot dat de startonderbreker de code van de sleutel niet herkent. De startonderbreker of sleutel is niet kapot, ze kunnen op dit moment alleen geen contact met elkaar maken.

Je kunt nu een poging wagen om de sleutel en de startonderbreker weer met elkaar te connecten. Als dit kan, dan staat dit in het instructieboekje beschreven. Meestal moet je de autosleutel in het contact stoppen en dan een paar handelingen uitvoeren.

Heb je geen instructieboekje meer dan kan je Googelen. Via Google kan je zoeken op “startonderbreker sleutel code koppelen [merk]”.

Maar ook dit is meestal niet de oplossing. Omdat het over beveiliging gaat, is het lastig om zelf te doen en zul je in de meeste situaties je garage moeten bellen om dit probleem te verhelpen.

Sleutel Kapot

In de sleutel met afstandsbediening zit ook elektronica en deze elektronica kan ook kapot gaan. De enige oplossing is dan een nieuwe sleutel bestellen en deze laten koppelen.

Ook hiervoor zul je jouw garage moeten benaderen, dit kan je zelf niet oplossen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 50.

Batterij Van De Sleutel Is Vervangen

Als de batterij van de sleutel is vervangen, dan kan het probleem zich ook voordoen. Een bijkomend probleem is waarschijnlijk dat je de auto ook niet op afstand kunt bedienen, met andere woorden de auto kan niet met de afstandsbediening geopend worden.

Als dit het geval is, dan raad ik je aan om onze blog over het vervangen van de batterij en de problemen die hierbij kunnen ontstaan te lezen. Hierin wordt stap voor stap besproken hoe je dit op kunt lossen. Lees hiervoor Autosleutel Werkt Niet Na Vervangen Batterij, Wat Te doen?.

Storing Door Andere Apparaten

De startonderbreker werkt op afstand met een signaal. Dit signaal kan gestoord worden door andere elektrische apparaten in de buurt van de auto.

Denk aan apparaten als een radar, mobiele telefoon, hoogspanningsmasten maar ook een magneet kan al problemen geven met de startonderbreker.

Gelukkig is er niet kapot in dit geval, het is alleen een storing van het elektrisch signaal. Blijf het dus proberen en hopelijk start de auto ineens.

Startonderbreker Verwijderen/Resetten

Je zult als je gaat zoeken op internet ook bedrijven tegenkomen die claimen jouw startonderbreker te kunnen verwijderen. Dit is een mogelijkheid, maar een startonderbreker zit niet voor niets in een auto. Het is een beveiliging tegen diefstal en onderdeel van de auto. Ik raad dit dus niet aan om te doen.

Als je ook maar één verkeerd element weghaalt en de auto signaleert dit, dan zal het systeem de auto blokkeren en heb je een groter probleem.

Wat je kunt doen is bovenstaand omschreven, namelijk een nieuwe sleutel bij laten maken die de juiste code van jouw auto heeft of informeer jouw garage over de problemen. Ook jouw gare is prima in staat om je te helpen.

Professionele hulp is in dit geval nodig om het probleem op te lossen. Ik raad je aan om niet zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Bij één verkeerde handeling is de auto geblokkeerd.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs