Autosleutel Werkt Niet Na Vervangen Batterij, Wat Te doen?


autosleutel werkt niet meer na vervangen batterij

Elektronica is vandaag de dag onmisbaar is een auto. Vele functies werken elektronisch of computergestuurd. Hierdoor zijn er vele mogelijkheden en functies aan de auto toegevoegd, zo ook het openen van de deuren met een afstandsbediening. Helaas werkt deze op een batterij en moet na verloop van tijd vervangen worden en soms werkt deze dan niet meer. Wat dan en hoe los je dit weer op?

Autosleutel werkt niet na vervangen batterij. Controleer eerst of de batterij juist is geplaatst. Als dat zo is druk dan het contactpuntje die de batterij op zijn plaats houdt en beetje terug. Als dit niet de oplossing is dan kan je hier lezen hoe je de sleutel zelf kan resetten.

Dit is in het kort uitgelegd waarom een autosleutel niet meer werkt als de batterij vervangen is. Er komt echter nog meer bij kijken en er kunnen ook andere problemen zijn met de sleutel die door het vervangen van de batterij aan het licht komen. In deze blog wordt het allemaal besproken en hoe je het zelf op kan lossen.

Autosleutel Afstandsbediening Maken

De afstandsbediening van de auto hoort het leven van een autorijder makkelijker te maken, maar soms werkt het tegen ons. Zeker als de sleutel niet meer werkt. Er wordt al snel gedacht om de batterij in de sleutel te vervangen en dat kan je zelf doen. Het is niet moeilijk en het is meestal een knoopbatterij die overal te koop is.

Als de batterij dan eenmaal vervangen is en je druk op de knoppen dan blijkt vaak dat de sleutel niet meer werkt, ja je kan de sleutel nog wel gebruiken om de deuren handmatig te openen maar niet met de afstandsbediening.

Autosleutel Werkt Niet Na Vervangen Batterij

Er kunnen verschillende problemen aan ten grondslag liggen en deze kan je vaak zelf oplossen. Soms moet je echter de garage bezoeken om het probleem op te lossen, het licht aan het type auto dat je hebt. De onderstaande methode helpt je stap voor stap het probleem te identificeren, de eerste stap is:

 1. Controleer als eerst of je de batterij op de juiste manier in de sleutel hebt geplaatst. Je denk natuurlijk van wel maar vaak is dit al de oplossing van je probleem.
 2. Het pinnetje waar de batterij mee in de sleutel op zijn plaats wordt gehouden en contact maakt kan verbogen zijn. Hierdoor maakt de batterij geen contact en werkt de sleutel niet. Buig het pinnetje iets terug en probeer het nog een keer.
 3. De sleutel is van het stroom af geweest en moet opnieuw geprogrammeerd worden. Ook dit kan je zelf doen en vaak staat de handeling beschreven in het instructieboekje. Je hebt hier wel je reservesleutel voor nodig. Meestal komt het hier op neer:
  1. Stop de reservesleutel (met afstandsbediening) in het contact en draai aan de sleutel zodat alle lampjes op het dashboard gaan branden.
  2. Plaats de andere sleutel in het slot van het portier van de bestuurder en draai naar rechts en druk tegelijkertijd meerdere malen op de open/dicht knopjes van de sleutel.
  3. Soms lukt het niet de eerste keer, het blijft elektronica dus probeer het nog een paar keer.

Dit zijn de manieren die je zelf kunt proberen om de autosleutel opnieuw contact te laten maken met de auto. Lukt dit niet dan zijn er mogelijk andere oorzaken waardoor de sleutel niet werk. Deze staand onderstaand beschreven.

Trouwens als ook de motor niet kunt starten lees dan onze blog Dashboard Lampje Auto Met Slot/Sleutel Brandt, En Nu?, mogelijk staat hier voor jou de oplossing van je probleem.

Autosleutel Afstandsbediening Werkt Niet!

Als je alles hebt gecontroleerd en de autosleutel met afstandsbediening werkt nog niet dan kan er meer aan de hand zijn dan alleen het vervangen van een batterij. Als er meer aan de hand is dan kan je dit mogelijk niet zelf oplossen en zal je een garage moeten bezoeken. De andere mogelijkheden waarom de autosleutel en afstandsbediening niet werkt zijn:

 • Als je merkt dat je steeds dichter bij de auto moet staan om de deuren te ontgrendelen dan is er sprake van een verzwakt signaal. Als het vervangen van de batterij niet geholpen heeft dan moet de sleutel waarschijnlijk opnieuw geprogrammeerd worden. De garage kan dit voor je oplossen.
 • Een andere oorzaak kan zijn dat de key coil (spiraaltje) die in de sleutel zit en bevestigd is op de printplaat versleten is en aan vervanging toe is. Ook dit kan de garage voor je oplossen en de kosten zijn misschien een paar tientjes.
 • De rubberknopjes van de autosleutel worden ontelbare keren ingedrukt en meestal gebeurd dat ook behoorlijk stevig; we zetten veel kracht op de knopjes terwijl dit niet hoeft. Hierdoor kunnen de contactpunten van de sleutel kapot zijn gegaan en geen contact meer maken. Om dit te repareren kan je een bezoek brengen aan een vakkundige sleutelmaker.
 • Ook het rubber van de drukknoppen gaat vaak kapot door het vele gebruik. Hierdoor kan stof en vuil in de sleutel komen en de contactpunten beschadigen waardoor de afstandsbeding niet meer werkt. Ook hiervoor breng je een bezoek aan een vakkundige sleutelmaker. De kosten vallen over het algemeen wel mee.
 • De laatste oplossing is ook een dure oplossing maar komt gelukkig niet vaak voor. De sleutel zorgt er ook voor dat de startonderbreker in werking treedt. Een startonderbreker zorgt ervoor dat het voor dieven moeilijker is om de auto te stelen. En ook dit kan kapot gaan waardoor de sleutel/auto niet meer werkt.
  • De eerst oplossing op de startonderbreker te resetten en een sleutel opnieuw te programmeren. Dit kan vaak nog bij de garage gedaan worden.
  • Lukt ook dit niet dan zal het gehele systeem gerest moeten worden en dan kan allen via de fabriek van jouw automerk.
  • Als laatste redmiddel, als jouw auto niet wil starten is om de startonderbreker te verwijderen uit de auto. De auto is dan diefstal gevoeliger maar kan wel weer starten.

Dit zijn zo wel de problemen die je tegen kunt komen bij de afstandsbediening van je auto. Meestal is het gelukkig zelf op te lossen en hoef je geen bezoek aan de garage te brengen. De sleutel is ook een stukje elektronica dus ga er voorzichtig mee om en druk niet te hard op de knopjes want dat is nergens voor nodig.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs