Cabriodak Zwart Maken


cabriodak zwart maken

Is jouw cabriodak grijs en/of groenig geworden, dan is het tijd voor een make over, schoonmaakbeurt of opfris verfbeurt. Tenminste, als dat goed is voor jouw cabriodak. Want wanneer jij jouw cabriodak zwart wilt maken, moet het dak even onder de loep. En stel jezelf daarbij de vragen: Hoe oud is het dak, kan het dak de verflaag aan en wat al niet meer. Dus…

Cabriodak zwart maken? Een cabriodak kan je niet zwart maken door te verven met textielverf of een ander type verf voor textiel. Alleen door goed onderhoud en het cabriodak regelmatig goed te reinigen en/of te impregneren blijft en/of wordt de kap weer zwart.

Er zijn verschillende producten te koop die een cabriodak zwart kunnen maken door het te reinigen. Daarnaast zijn er huis-tuin-en-keuken middelen die misschien nog wel beter zijn dan de professionele producten. In deze blog behandelen we het allemaal, want je wilt weer een mooi zwart cabriodak hebben.

Cabriodak Weer Zwart Maken

Cabriodaken kunnen verweren, vuil worden en soms lek worden. Dat is jammer maar het is wel het leven van een cabriodak. Het weer zwart maken van een cabriodak kan op verschillende manieren worden gedaan. Zo heeft iedere garage, dealer of doe het zelfer zijn eigen ‘geweldige’ methode. Methodes die we met elkaar delen en uitproberen.

Ik zal een aantal methode op een rijtje zetten en vertellen waarom wel of niet het product, professioneel of niet, te gebruiken en hoe te gebruiken.

Begin Met Het Cabriodak Schoon Te Maken

Wanneer je een cabriodak weer zwart wilt maken moet je deze eerst schoonmaken. Misschien is het dak na een goede schoonmaakbeurt al wel weer zwart en wil je deze daarna vuil en water afstotend maken om deze blijvend zwart te laten zijn (voor zo lang mogelijk).

Voor een goede schoonmaakbeurt ga je als volgt te werk:

 1. Zuig het dak met een stofzuiger, zo haal je los zand weg en vliesjes uit de bomen bijvoorbeeld.
 2. Spoel het dak af met water en eventueel kun je een extractor gebruiken om alle vuil op te zuigen. (stofzuiger die water kan opzuigen)
 3. Zet de auto uit de zon. De zeep die je aan gaat brengen kan anders te snel drogen en zijn werk niet lang en niet goed genoeg doen.
 4. Maak het cabriodak schoon met bijvoorbeeld All Purpose Cleaner (APC) van Meguiars welke verkrijgbaar is bij Bol.com of met groene zeep en water. (Los een klodder groene zeep op in warm water door goed te roeren).
  Borstel dit met een zachte borstel op het dak en laat het 5 minuten inwerken. Groene zeep wordt geadviseerd door vele autoverkopers. Het is een zachte manier van reinigen die het dak van de cabrio niet beschadigt zoals andere agressieve middelen. En daarbij werkt het goed en is het goedkoop.
  Zitten er algen op jouw cabriodak, dan is het verstandig om de groene zeep lang in te laten werken maar spoel altijd heel goed de zeep eraf.

  Gebruik je liever een professioneel schoonmaakmiddel zoals All Purpose Cleaner van Meguiars, dan ook borstel je dit in en laat je het even inweken. Spoel dit altijd goed af. Lees voor gebruik altijd de verwerkingsinstructie en volg deze op voor het beste resultaat.

  Lees ons artikel Cabriodak schoonmaken en impregneren. Dit artikel geeft veel meer voorbeelden hoe je dit zou kunnen doen.

Hoe Cabriodak Weer Mooi Zwart Maken?

Vaak, als het cabriodak gereinigd is komt de kleur weer helemaal tot leven. Het zwart is weer zwart omdat al het vuil is verwijderd. Als je het cabriodak dus met regelmaat schoonmaakt en onderhoudt zal de zwarte kleur behouden blijven. Je hoeft dan niet met kleurmiddelen aan de slag te gaan.

Als het dak na het reinigen toch nog niet zwart is dan heb je echt een probleem. Het zwart maken van het cabriodak kan alleen maar door het dak te reinigen en eventueel te impregneren. Verder zijn er geen wondermiddeltjes te verkrijgen, ook geen huis-tuin-en-keuken middeltjes. Verkleurd is verkleurd en dit valt niet meer te herstellen.

Je kunt het dak niet verven met bijvoorbeeld textielverf. Het verkleurde dak zal hierdoor alleen maar slechter worden.

Een dak wat eenmaal verkleurd is zal altijd verkleurd blijven. Als je toch een zwart dak wilt, wat ik me voor kan stellen dan zit er maar een ding op om te doen en dat is de kap te vervangen.

Als de cabriokap verkleurd is dan gaat de kwaliteit van het materiaal snel achteruit en kan je lekkage krijgen. Het slimst is dan om te kap te vervangen om grotere problemen te voorkomen.

Nu zal je vast op forums en op andere bronnen lezen dat je het zwart kunt maken met textielverf of iets dergelijks maar dit zijn allemaal fabels. Als je hier eenmaal mee begint dan is het einde zoek en blijf je bezig met zwart maken en gaat de kwaliteit van de kap heel snel achteruit.

Nogmaals, je kap goed onderhouden is de beste en de enige oplossing op de cabriokap zwart te maken en te houden. Wonder bestaan helaas niet!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs