Een Cabriodak Reinigen En Impregneren, Waarmee Doe Je Dat?


cabriodak reinigen

Een cabrio is leuk als het dak open is. Echter is een cabriodak in onze omgeving wel zo handig. Het regent vaak en het is koud in de herfst en winter. Een gesloten softtop cabriodak zorgt dan voor bescherming en comfort. Het dak wordt vuil en er kan groene aanslag op komen. Hoe en waarmee kan je een cabriodak reinigen?

Cabriodak reinigen. Reinig het softtop cabriodak met lauw water en een eetlepel groen zeep. Laat een nacht inwerken en spoel het de volgende morgen schoon met ruim water. Het dak kan je ook stoom reinigen. Gebruik geen scherpe, zure of schurende schoonmaakproducten, die beschadigen het doek.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om je softtop cabriodak weer schoon te krijgen van vuil en algen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat gaan we in deze blog bespreken. Waarmee kan je het dak reinigen en waarmee juist niet? En hoe kan je het cabriodak impregneren? Dit zijn een paar vragen die aan bod komen.

Hoe Cabriodak Schoonmaken?

Er zijn verschillende manieren om het softtop cabriodak te reinigen en schoon te maken. Het vraagt om een andere aanpak dan het wassen van de lak van je cabrio. Natuurlijk kan je het dak schoonmaken als je de auto zelf aan het wassen bent maar gebruik wel anders schoonmaakmiddelen. Onderstaand 3 manieren van schoonmaken van het cabriodak die vaak gebruikt worden. Maar zijn het de juiste manieren?

Cabriodak Reinigen Met Groene Zeep

Groene zeep is een natuurproduct zonder schadelijke stoffen. Hierdoor is het veilig te gebruiken voor het softtop cabriodak. Je moet het alleen wel even laten intrekken en niet gelijk afspoelen. wat ga je doen?

 1. Neem een eetlepel groene zeep en meng dit met een emmer lauw water.
 2. Los de groene zeep goed op in het water.
 3. Was nu de cabriokap met een doek of harde borstel. Borstel mee in de richting van de naden.
 4. Laat het nu een uur of 6 inwerken, een nachtje is nog beter.
 5. Spoel het dak nu goed schoon met water. Gebruik voldoende water en zorg dat alle groene zeep weggespoeld is. Groene zeep is vettig van zichzelf dus je hebt veel water nodig om alle zeep eraf te halen.

Laat de kap nu rustig drogen en het softtop cabriodak is gereinigd.

Reinig de kap niet als de zon volop schijnt. Doe dit op een dag als het bewolkt is en de temperatuur niet te hoog is. Door de zon en hoge temperaturen kan het dak heel snel opdrogen en zo kan de groene zeep zijn werk niet goed doen.

Cabriodak Reinigen Met Schoonmaak Azijn

Schoonmaak azijn wordt ook vaak gedoemd om het dak van de cabrio te reinigen. Echter azijn is nogal zuur en scherp en kan je beter niet gebruiken voor het reinigen van de cabriokap.

Het zuur kan de structuur en de vezels van de kap aantasten. Gebruik, als het even kan natuurlijke zuurvrije producten.

Als je de kap met regelmaat (1 keer per maand) schoonmaakt heb je aan warm water en een borstel al genoeg, daar krijg het het vuil er al mee vanaf. De problemen ontstaan als er langere tijd niets aan de kap is gedaan. Vuil en groene aanslag hechten zich dan aan de softtop en kan je bijvoorbeeld groene zeep gebruiken. Ook met stoom kan je de kap schoonmaken.

Cabriodak Reinigen Met Stoom

Ook met stoom kan het cabriodak gereinigd worden. Als je een stoomreiniger in huis hebt kan je het proberen.

Door gebruik te maken van stoom worden bacteriën en nare geurtjes verwijderd uit de kap. Dus het is ook een oplossing om de binnenkant van de kap te reinigen!

Als je het nog nooit gedaan hebt probeer dan een stukje uit en kijk of het voor jou de oplossing is om de kap schoon te maken. Het is even uitproberen maar als je de slag te pakken hebt lukt het vast wel.

Breng de stoom op temperatuur en stoom de kap. Borstel met een borstel in de richting van de naden het vuil los en verwijder het vervolgens weer met stoom. Spuit het vuil als het ware van de kap af. Zo ga je de hele kap af. Kijk wel uit voor het kunststofraam aan de achterzijde. Deze kan je beter niet stomen want dit kan schade opleveren.

Plastic Raam Cabrio Schoonmaken

Het plastic raam is weer van een ander materiaal gemaakt dan waarvan de kap is gemaakt. Hoe maak je dit plastic raam van de cabrio dan schoon?

Het plastic is zacht en gevoelig voor krassen. Dus voordat je ook maar met een borstel of doek denk te gaan beginnen, spoel je eerst al het vuil en zand van de ruit af.

Verder kan je een sopje van groene zeep gebruiken om de plastic ruit verder schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte doek die geen krassen kan maken. Beweeg de doek van boven naar benden of van links naar rechts. Maak zeker geen ronddraaiende bewegingen.

Spoel vervolgens schoon met water en droog het raam met een zachte doek door te deppen.

Een glazen achterruit kan je gewoon schoonmaken met lauw water, daar wordt de ruit al schoon van.

Cabriodak Reinigen En Impregneren

Na het reinigen wordt vaak overwogen om het cabriodak te laten impregneren of om dit zelf te doen. Echter is dit wel een verstandig idee?

Als de kap geen lekkage vertoont en deze wordt regelmatig onderhouden dan is impregneren helemaal niet nodig. Sterker nog, wij raden het af. De kap gaat hierdoor niet langer mee maar verouderd en verkleurd juist sneller. Een professioneel schoonmaak bedrijf zal je iets anders vertellen maar laat je niet van de wijs brengen. Door regelmatig schoon te maken is impregneren helemaal niet nodig.

Cabriodak Reinigen Tips

Als afsluiter nog een paar praktische tips voor een goed en waterdicht softtop cabriodak.

 • Gebruik geen hoge drukreiniger. Dit kan de stof beschadigen.
 • Gebruik geen schuurmiddelen, niet op de kap en ook niet op het plastic raam.
 • Gebruik geen agressieve reinigingsproducten maar alleen natuurlijke producten.
 • Gebruik geen speciale producten zoals een hars cleaner.
 • Ga niet met de auto door de wasstraat, zeker niet als er een plastic achterraam in zit.
 • Klap het dak niet in als het nog nat is, laat het goed drogen.
 • Vogelpoep op de kap verwijder je zo snel als mogelijk met allen water. Vogelpoep is enorm zuur en kan de kap grote schade aanbrengen.
 • Probeer daarom dan ook de auto niet onder een boom of lantaarnpaal te parkeren.
 • Om het cabriodak in optimale conditie te houden raden wij aan om de kap minimaal 1 keer per maand schoon te maken. Zeker als de auto 12 maanden per jaar gebruikt wordt.
 • Maak het cabriodak schoon als het buiten niet te warm is en doe het zeker niet in de zon. Zoek een schaduwplek op om de softtop te wassen.
 • Het kan wel maar beter doe je het niet! Maak geen gebruik van een wasstraat, de krachten van de borstel kunnen schade toebrengen aan het dak.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs