Blanke Lak Laat Los Van Mijn Auto, Hoe Komt Dat?


blanke lak laat los

Als je op deze site terecht bent gekomen dan heb je een probleem met de blanke lak, deze laklaag laat waarschijnlijk los. Het is een vervelend gezicht als de blanke laklaag los laat van de ondergrond. Het schilfert en ziet er gewoon niet mooi uit. Maar hoe komt het dat de blanke lak los laat en wat kan je er tegen doen? In het kort:

De blanke lak kan loslaten omdat de laklaag beschadigd is en de auto staat vaak in de zon staat in een zilte lucht. De andere reden is dat in de fabriek dingen verkeerd zijn gegaan, bijvoorbeeld er is een verkeerde primer gebruikt of de auto is niet goed ontvet geweest.

Dit zijn de reden waarom de blanke laklaag loslaat van de ondergrond van de auto. Er is wel iets aan te doen, maar ik raad je aan om een expert te vragen, zeker als de auto nog garantie heeft. Straks meer hierover.

Waardoor Laat De Blanke Lak Los Van De Auto?

Het loslaten van de blanke lak komt niet alleen voor bij oudere auto’s, maar ook bij nieuwe auto’s. Zo zijn er Tesla’s van een paar jaar oud waar ook de blanke lak los laat. Hoe komt het dan de laklaag loslaat?

Er zijn twee belangrijke oorzaken waardoor de blanke lak los kan laten van de ondergrond van de auto. Deze twee redenen zijn:

 1. De auto staat heel vaak in de zon en in een zoute omgeving
  Zout is funest voor de auto! Zeker als de laklaag beschadigd is met krasje, veroorzaakt door steenslag of krassen door takjes en dergelijke.
  Als er een klein krasje op de auto zit, dan is ook de blanke lak beschadigd is. Dit krasje kan dan verder gaan waardoor de blanke lak los laat. De zoute lucht heeft nu de mogelijkheid onder de blanke lak te kruipen en deze los te maken van de ondergrond.
  Als je er niet snel genoeg bij bent, dan zal het een groot deel van de lak kunnen aantasten. Controleer je auto regelmatig op dit soort plekken. Je kunt ze herkennen aan een witte doffe kleur van de blanke lak. Op deze plekken laat de blanke lak langzaam los. Hoe eerder je erbij bent hoe lager de kosten voor reparatie.
 2. De hechting van de blanke lak op de ondergrond is niet goed.
  Er is een verkeerde primer gebruikt, een verkeerde blanke lak of de omstandigheden tijdens het lakken in de fabriek waren niet optimaal. Het is en blijft voor een deel mensen werk en waar gewerkt wordt, gaat nog wel eens wat mis.
  Om voor een goede hechting te zorgen moeten de diverse producten op elkaar afgesteld zijn. Als een van deze producten een verkeerde samenstelling heeft dan kan dit gevolgen hebben voor de blanke lak.
  Ook moet de auto goed ontvet en schoon zijn. Is er iets fout gegaan in de fabriek waardoor er vet is achtergebleven dan kan ook hierdoor de blanke lak loslaten.

Dit zijn de twee belangrijkste redenen waardoor de blanke lak los kan laten. In het tweede geval raad ik je aan contact op te nemen met de leverancier/fabrikant van de auto. Dit is namelijk een schadegeval en valt onder de garantie, als deze nog niet verlopen is.

Is de garantie wel verlopen dan is er mogelijk toch nog iets te regelen en krijg je, hopelijk, een deel van de kosten terug.

Lees ook: Doffe Autolak Herstellen, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?

Hoe Kan Je de Blanke Lak Herstellen?

De beschadigingen aan de blanke lak kan je simpelweg alleen herstellen door de oude laklaag te schuren, te spuiten en te voorzien van een nieuwe laklaag. Dit kan je laten doen door een autospuiter. Zij hebben de juiste materialen en de juiste omstandigheden om de auto weer helemaal als nieuw te maken.

Het gaat trouwens meestal maar om een deel van de auto, zoals de motorkap of een spatbord. Meestal hoeft niet de hele auto overgespoten te worden.

Zelf doen kan ook. Het is een kwestie van schuren, ontvetten, spuiten en lakken. Onderstaand een vereenvoudigd stappenplan.
Wil je het echt zelf gaan doen, verdiep je dan goed in het proces van schuren en spuiten van een auto. Het is namelijk echt wel een klus. Maar goed, vereenvoudigd kan je het volgende doen:

 1. Maak de auto schoon van vuil en zand en spoel het goed schoon.
 2. Schuur de auto, of in dit geval de plek waar de blanke lak loslaat goed. Verwijder de loszittende lakdelen. Vaak is het slim om ook nog nat te schuren voor een heel glad resultaat. Gebruik hiervoor water met een beetje zeepsop in een plantenspuit.
 3. Maak de plek nu stofvrij en ontvet opnieuw de plek met een goede ontvetter.
 4. Dan wordt de primer aangebracht om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Is het een kunststof plek die je behandelt, gebruik dan een kunststofprimer. Ben is om de stalen delen van de auto bezig, gebruik dan een epoxy primer voor een optimale hechting.
 5. Laat de primer goed drogen, lees voordat je het gebruikt de aanwijzingen op de verpakking en volg deze ook op.
 6. Na het drogen kan je de behandeld plek spuiten met de autolak in de juiste kleur. Ook nu weer de instructies op de verpakking opvolgen voor het beste resultaat.
 7. Na het aanbrengen van de laklaag wordt de plek behandeld met blanke lak om de verf te beschermen.

Dit is de verkorte versie van het behandelen van een plek waar de blanke lak los laat. Onderstaande video legt het je allemaal heel goed uit. Dit kan je alleen doen bij kleinere plekjes op de auto.

Hoe Kan Je Voorkomen Dat De Blanke Lak Los Laat?

Er zijn een paar die zaken die je zelf kunt doen om te zorgen dat de blanke lak in topconditie blijft en om de laklaag te inspecteren. Het heeft te maken met de zorg van je auto. Dit zijn de dingen die je zelf kunt doen:

 • Was de auto met regelmaat. Haal vuil er vanaf en zorg ervoor dat de lak weer schoon is.
 • Haal scherp vuil zoals vogelpoep en teer direct van de lak af. Deze vervuiling tast de laklaag aan waardoor deze los kan komen van de ondergrond.
 • Zet de auto minimaal drie keer per jaar in de wax. Zo bescherm je de laklaag extra goed. Je kunt dit ook laten doen bij speciale autopoets bedrijven. Deze bedrijven zijn in opkomst en kunnen met de juiste middelen je laklaag beschermen.
 • Zet de auto niet altijd in de zon. Zorg voor een schaduwplek, zeker als de auto in je tuin staat. Maak een overkapping zodat je een schaduwplek hebt.
 • Inspecteer de lak als je de auto wast, controleer de laklaag op slechte plekken.

Dit zijn de dingen die je zelf kunt doen om de blanke lak van de auto te beschermen.

Lees ook: Teer Verwijderen Van Auto, Hoe En Waarmee Dan?

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs