Doffe Autolak Herstellen, Waarmee En Hoe Doe Je Dat?


Doffe autolak herstellen

Autolak is bedoeld om je auto te beschermen en om een mooie uitstraling aan de auto te geven. Autolak in een bepaalde kleur geeft een auto een unieke uitstraling. Autolak hoort te glimmen, althans bij de meeste lakken maar soms kunnen er doffe plekken op de lak verschijnen. Dit heeft verschillende oorzaken maar hoe kan je doffe autolak weer herstellen?

Doffe autolak herstellen. Was de auto grondig met een autoshampoo. Maak de auto vervolgens droog. Breng polijstpasta aan op een microvezeldoekje en wrijf de past in op de plek met draaiende en rechte bewegingen. Haal overtollige pasta weg en zet de behandelde plek in de autowax of sealer.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om de autolak te herstellen en weer mooi te laten glimmen, zoals het bedoeld is. In deze blog vertellen we je stap-voor-stap wat je kunt doen om de verweerde lak te herstellen. Daarnaast vertellen we ook wat je kunt doen om doffe plekken in je autolak tegen te gaan.

Lees ook: Blanke Lak Laat Los Van Mijn Auto, Hoe Komt Dat?

Hoe Wordt De Autolak Dof?

Voordat we met het herstellen van de doffe autolak beginnen is het slim om te weten te komen waardoor de doffe plekken zijn ontstaan. Straks heb je je best gedaan om de lak weer te herstellen en te laten glimmen en heb je binnen de kortste keren weer doffe plekken. Dat is zonde van al het werkt!

Doffe plekken kunnen door twee oorzaken ontstaan in de autolak, namelijk door de werking van Uv-licht en door vogelpoep.

De werking van de zon op de lak, Uv-straling

De UV straling van de zon kan de lak dof maken, zeker bij oudere auto’s in de kleuren oranje, rood en geel. Deze oudere lakken bevatten pigmenten die gevoeliger zijn voor Uv-straling en verkleuren sneller. Vaak hebben deze oudere auto’s ook nog eens een mindere kwaliteit blanke lak dan vandaag de dag wordt gebruikt.

Door de werking van zonnestralen op de lak ontstaan kleine haarscheurtjes in de lak die een wit poeder afgeven waardoor de lak dof wordt. Dit wordt ook wel verkrijten genoemd. Hoe langer dit proces door kan gaan hoe doffer de lak wordt en hoe meer het zich kan verspreiden over de auto. Zeker bij auto’s waarbij de lak niet goed onderhouden is, is verkrijten een groot probleem.

Verkleuren van oude autolak is helaas niet te voorkomen, de werking van Uv-straling kan je niet stoppen. Wel kan je de lak zo goed mogelijk onderhouden om het proces te vertragen. Door een goede autoshampoo te gebruiken en een goede sealant voed en bescherm je de laklaag tegen Uv-straling. Zet de lak bovendien elk kwartaal in de wax. Zo kan je langer van de mooie laklaag genieten.

Inwerking van vogelpoep

De tweede oorzaak dat autolak dof kan worden is door de inwerking van vogelpoep op de lak. Vogelpoep dringt door alle lagen van de autolak heen en kan je lak echt beschadigen. Als je vogelpoep ziet zitten op de lak dan kan je het beste dit gelijk verwijderen om de schade te beperken.

De rede dat vogelpoep zo schadelijk is voor de lak komt door de hoge concentratie zuren in vogelpoep. Deze zuren vreten zich door alle laklagen heen.

Dus zie je vogelpoep op je autolak, was het dan gelijk schoon met een goede autoshampoo, spoel de plek goed schoon, maak de plek droog en controleer de plek op eventuele schade.

Vogelpoep is de rede waarom je jouw auto nooit onder een boom of lantarenpaal moet plaatsen!

Dit zijn de twee oorzaken van het dof worden van de autolak. Oudere laksoorten in de kleuren rood, oranje en geel moeten goed onderhouden worden om schade te beperken en dof worden te voorkomen. Heb je vogelpoep op je auto, haal het er dan gelijk vanaf en als je snel bent geweest is het waarschijnlijk nog geen probleem.

Lees ook: Teer Verwijderen Van Auto, Hoe En Waarmee Dan?

Waarmee Verweerde Autolak Herstellen?

Om doffe plekken te verwijderen kan je meerdere producten gebruiken. Ga niet aan de slag met huis-tuin-en-keuken producten maar schaf goede professionele producten aan. Deze producten zijn gemaakt om de lak te reinigen, herstellen en te versterken.

Voor het herstellen van de doffe lak heb je verschillende producten nodig, de lijst ziet er als volgt uit:

Doffe Autolak Herstellen
Polijstpad op boormachine

Met deze materialen kan je eenvoudig doffe lak herstellen. Je kunt er voor kiezen om de doffe plekken met de hand te polijsten of door gebruik te maken van polijstpads welke passen op een boormachine.

Ook kan je een polijstmachine huren bij jouw lokale bouwmarkt, maar dat is allemaal niet nodig. Gewoon polijsten en poetsen met de hand is meestal al voldoende en zorgt voor een goed resultaat. Je bent wel even bezig maar je krijgt een mooi eindresultaat.

Doffe Autolak Poetsen

Nu alles besproken is en de materialen in huis zijn kan je beginnen met het polijsten van de doffe autolak plekken om ze te herstellen.

Zet je auto neer in een garage, heb je die niet dan op een beschutte plaats uit de zon. Door de zon kan de polijstpasta te snel opdrogen. Dus zoek op zijn minst een schaduwrijke parkeerplaats op. Doorloop nu de volgende stappen:

 1. Spoel de auto goed af met voldoende water om het eerste vuil te verwijderen.
 2. Was de auto vervolgens met de autoshampoo.
 3. Maak de auto goed droog.
 4. Doe vervolgens de polijstpasta op het microvezeldoekje en wrijf dit op de doffe plek. Wrijf van boven naar beneden en maak ronddraaiende bewegingen. Blijf wrijven en verdeel de past goed over de plek.
  In deze fase kan je ook de polijstpads gebruiken op je boormachine of gebruik maken van je gehuurde polijstmachine.
  Lees, voordat je begint goed de instructies op de verpakking en hou jezelf hieraan voor het beste resultaat.
 5. Verwijder de pasta met een schoon microvezeldoekje.
 6. Als je toch nog doffen plekken ziet kan je het proces nogmaals herhalen.
 7. Als laatste stap breng je autowax aan of een sealer. Deze beschermen de lak.

Dit zijn de stappen om doffe plekken in de autolak te herstellen. Als laatste, hoe voorkom je dat de lak weer dof wordt of dat de lak verweerd?

Lees ook: De Auto Wassen Met Groene Zeep, Kan Dat?

Hoe Doffe Autolak Voorkomen?

Oudere autolak met slechte pigmenten en een slechte blanke lak hebben constant zorg nodig. Zijn de plekken behandeld en glimmen ze weer, dan kan je het beste je auto minimaal 1 keer per kwartaal wassen en in de wax zetten. Zo bescherm je de lak.

Het proces van verkrijten is echter niet te stoppen en alleen maar te vertragen.

Wil je schade door vogelpoep beperken, helemaal voorkomen kan niet, dan parkeer je de auto niet onder bomen en ook niet onder een lantaarnpaal.

Controleer elke dag de auto op vogelpoep en als vogelpoep op de lak zit dan zo snel als mogelijk verwijderen. Als het er kort op zit kan het weinig schade aanbrengen. Dus hoe eerder je erbij bent hoe beter het is.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs