Bandenspanning Lampje Blijft Branden, Wat Is Er Aan De Hand?


Bandenspanning lampje

Controlelampjes zijn er niet voor niets in de auto. Als je de sleutel in het contact steekt gaan alle lampjes branden, en dat zijn er best wel veel. Zo is er ook een lampje aanwezig met een zachte band en vaak een uitroepteken in het midden. Als dit bandenspanning lampje gaat branden, dan is er iets aan de hand met één van de vier banden.

Bandenspanning Lampje. Dit lampje geeft aan dat de bandenspanning te laag is. Dit systeem zit op auto’s vanaf 2014. Controleer de banden op de juiste spanning dan gaat het lampje vanzelf uit. Blijf het bandenspanninglampje branden dan moet het systeem gereset worden. Dit kan jezelf doen!

Dit is in het kort uitgelegd waarvoor het lampje gaat branden en hoe het weer te verhelpen is. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan bovenstaand omschreven is en dat wordt in deze blog besproken. Ook wat je kan doen als het bandenspanning lampje blijft branden. Dus, lees snel verder zodat we je kunnen helpen.

Lees ook: Te Hoge Bandenspanning, Wat Zijn De Gevolgen?

Lampje Bandenspanning Brandt

Het bandenspanning lampje heeft een belangrijke functie en is verplicht bij auto’s vanaf 2014. Het bandenspanning lampje is onderdeel van het ‘Tyre Pressure Monitoring System’.

Sinds invoering van het ’Tyre Pressure Monitoring System’ voor auto’s, kortweg TPMS in 2014 is er meer controle op de spanning van de banden. Dit systeem geeft een signaal als één van de banden meer dan 20% van de spanning heeft verloren.

Het bandenspanning lampje gaat dus branden als één van de banden 20% aan druk heeft verloren. Het systeem is zo afgesteld vanuit de fabriek dat het uitgaat van de standaard bandendruk die vermeld staat in het instructieboekje.

Komt de bandenspanning 20% onder deze standaard druk dan gaat het lampje branden en is het voor jou het signaal om de banden op spanning te controleren.

Dat een band een te lage bandenspanning heeft kan twee oorzaken hebben, namelijk:

  1. De band verliest luchtdruk door gebruik van de auto
  2. De band is lek

Tijdens gebruik van de auto verliest de band altijd luchtdruk. Daarom is het belangrijk om eens per maand de bandenspanning te meten. Je zult merken dat je altijd wat lucht in de banden moet doen, want gemiddeld verliest een autoband 0,1-0,2 bar per maand aan luchtdruk.
Een te lage bandenspanning is niet alleen onveilig, maar heeft nog meer gevolgen, straks meer hierover.

Een lekkage is natuurlijk nooit leuk, maar wel fijn dat het bandenspanning lampje aangeeft dat er een probleem is. Nu kan je de band laten repareren of vervangen, zodat je weer veilig de weg op kan.

Lees ook: Prop In Band, Mag Dat En Hoe Ver Kan Je Ermee Rijden?

Het Bandenspanning Lampje Blijft Branden

Als de bandenspanning te laag is zul je deze moeten op pompen. Dit kan je doen bij je garage maar ook bij een tankstation. Daar staat (meestal) een luchtpomp en dit kost je € 0,50. Wat is de juiste bandenspanning voor jouw banden.

De autofabrikant heeft dit aangegeven in het instructieboekje, hier kan je de bandenspanning vinden welke opgegeven wordt in Bar! Heb je het boekje niet bij de hand dan kan je kijken op de sticker die geplakt is op de deursponning aan de chauffeurs kant. Of de sticker is geplak op de zonneklep of deze zit bij de tankdop. De sticker kan ook nog in het dashboardkastje zitten. Kortom, even zoeken, maar dan vind je het wel.

Weet je de bandenspanning van jouw auto niet? Ga dan naar de website www.watismijnbandenspanning.nl/. Hiervoor heb je wel wat gegevens nodig en deze zijn:

  • Kenteken van je auto
  • Bandenmaat van je auto dit wordt aangegeven als bijvoorbeeld 185/60 R15

Als je deze informatie invult krijg je de gewenste bandenspanning van de voor- en achterbanden.

bandenspanning lampje blijft branden

Hoe pomp je de banden op?

  1. Stel de juiste druk in op de meter van de pomp
  2. Schroef het ventieldopje los van het ventiel
  3. Sluit het mondstuk van de pomp aan op het ventiel. Zorg dat deze recht op het ventiel zit.
  4. Nu hoor je waarschijnlijk een tikkend geluid van de pomp komen. Dit geeft aan de er lucht in de band wordt gepompt.
  5. Als het tikken ophoudt dan is de band op de juiste druk.
  6. Controleer zo alle banden

Als het bandenspanning lampje is gaan branden en je hebt de band weer op spanning gebracht dan zal het lampje na verloop van tijd vanzelf uitgaan. De sensor moet even waarnemen dat de banden weer de juiste druk hebben en als het goed is gaat het lampje vanzelf uit.

Bandenspanning Lampje Uitzetten

Het kan echter voorkomen dat het lampje niet uitgaat, en blijft branden. En dat is nooit een fijn gevoel, zeker niet als je aan het rijden bent.

Als het lampje dan toch blijft branden dan moet het meetsysteem gereset worden. Dit kan je laten doen door de garage maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Hoe je dit doet, verschilt per fabrikant en is aangegeven in het instructieboekje.

Heb je geen instructieboekje bij de hand, dan kan je het ook googelen; ga naar de zoekbalk van je browser en type in ‘bandenspanning lampje resetten (automerk)‘ Door jouw type auto op te geven kom je gelijk bij de juiste zoekresultaten terecht.

Volg de instructie en het lampje gaat uit. Blijft het toch nog branden rij dan niet verder maar bezoek je garage. Misschien is er een groter probleem en onderzoek is dan nodig.

Gevolgen Te Hoge Of Te Lage Bandenspanning

Een te hoge of te lage bandenspanning kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor de veiligheid. Onderstaand een overzicht wat een te hoge of te lage bandenspanning veroorzaakt.

  • Een te lage bandenspanning veroorzaakt meer rolweerstand waardoor het brandstofverbruik toeneemt.
  • Een te lage bandenspanning kan oneffenheden op de weg minder goed opvangen, dit veroorzaakt slecht rijcomfort.
  • Een te lage bandenspanning veroorzaakt meer slijtage van de band en de band slijt niet op de goede manier waardoor een klapband kan ontstaan.
  • Een te hoge bandenspanning zorgt ervoor dat de band te rond is en minder grip heeft op de weg.
  • Een band met een te hoge bandenspanning slijt niet op de juiste manier waardoor een klapband kan ontstaan.
  • Door een band met een te hoge bandenspanning wordt het rijcomfort aanzienlijk minder.
  • Sturen met te harde of te zachte banden voelt heel anders aan en kan weer gevaarlijk zijn.

Banden die op de juiste spanning zijn verhogen de veiligheid, verlagen de brandstofkosten, verhogen het comfort en de banden slijten op de juiste manier.

Kortom, check elke maand even je bandenspanning dat weet je zeker dan je veilig en comfortabel de weg op kan.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs