Prop In Band, Mag Dat En Hoe Ver Kan Je Ermee Rijden?


prop in band

Niets is zo vervelendere dan een lekke band van je auto. Je moet het wiel vervangen met het reservewiel en de lekke band laten vervangen. Maar soms is de band niet eens zo oud en kan deze nog jaren mee, kan je de band dan repareren met een prop? Een prop in de band schieten is relatief makkelijk en goedkoop, maar mag het ook?

Prop in band. Met een prop in de band zijn er geen beperkingen wat betreft het rijgedrag. Je kunt net zo lang en net zo hard rijden als jij wilt, ook in het buitenland (in EU-landen). De reparatie moet wel op het loopvlak zitten en kleiner zijn dan 6 millimeter.

Dit is in het kort wat er allemaal mogelijk is met een prop in de band en wat je beter niet kunt doen. In dit artikel behandelen we meerdere vragen over een prop in de band. Dus wil je het overwegen om te doen of zit er een prop in de band en heb je vragen, lees dan snel verder.

Lees ook: Bandenspanning Lampje Blijft Branden, Wat Is Er Aan De Hand?

Prop In Band Mag Dat Niet Meer?

Ja hoor, je mag gewoon rijden met een prop in de band. Er zijn alleen wel een paar voorwaarden, omdat het een reparatie is en die goed moet gebeuren in verband met de veiligheid.

Een prop in de band is eigenlijk een manier van een band plakken. Van buitenaf wordt er een plakstrip in het gat geduwd waardoor het gat gedicht wordt. Het teveel aan prop wordt weggeknipt, zodat het uiteinde precies op het loopvlak ligt en je er dus niets van merkt tijdens het rijden.

Er zijn twee voorwaarden waaraan voldoen moet worden voor een prop in de band, namelijk:

  1. In het loopvlak
    Het gat moet in het loopvlak van de band zitten. Is er een lek aan de zijkant van de band doordat er bijvoorbeeld tegen een stoeprand is gereden, dan moet de band vervangen worden, een prop in de band mag dan niet.
  2. Kleiner dan 6 mm
    Het gat moet kleiner zijn dan 6 mm. Dus zat er een spijker of schroef in de band, dan kan deze gerepareerd worden met een prop. Is het gat groter dan mag het niet meer. Het gat is te groot waardoor de prop uit de band kan schieten en tijdens het rijden is dit niet prettig.

Als aan deze twee voorwaarden is voldaan dan heb je een redelijk goedkope reparatie aan je band. De kosten bedragen ongeveer € 35.

Is Prop In Band Veilig?

In principe is een band met een prop erin helemaal veilig en kan je er gewoon de snelweg mee op. Echter, beter is om het te zien als een tijdelijke reparatie om op termijn de band te vervangen door een nieuwe band. Het blijf namelijk een reparatie en dit kan gevolgen hebben, namelijk:

  • De reparatie is vanuit de buitenkant gedaan en hoe de reparatie er aan de binnenkant uitziet weet je niet. Als je toch wilt blijven rijden met de gerepareerde band laat deze dan duurzaam repareren. De band wordt dan in de garage van het wiel afgehaald en de band wordt van binnenuit gerepareerd. Dit is een zekere manier van repareren.
  • Contoleer de polis van je autoverzekering. Er zijn maatschappijen die een clausule hebben over een gerepareerde band. Als er een ongeluk plaatsvindt veroorzaakt door de gerepareerde band dan is er een kans dat de verzekeringsmaatschappij niet uitkeert.

De ene band is de andere niet en soms kan je heel lang blijven rijden met een prop in de band en soms is de prop na een maand versleten. Controleer de druk in de band met regelmaat en als deze langzaam leeg loopt, vervang de band dan.

Lees ook: Te Hoge Bandenspanning, Wat Zijn De Gevolgen?

Prop In Band En Apk-keuring

Een prop in de band is geen reden voor afkeur van de auto tijdens een APK. De reparatie moet wel goed gedaan zijn en de reparatie moet in het loopvlak zitten.

De inspecteur kan controleren of het gat goed gedicht is door er water op de spuiten en te kijken of er lucht ontsnapt. Als dit niet het geval is dan is er geen reden voor afkeur op dit punt.

Mag Je Met Een Prop In Een Band Naar Het Buitenland?

Ja, je mag rijden met een prop in de band in het buitenland. Als de auto voldoet aan de veiligheidseisen van het land waar de auto geregistreerd is, dan is dit in elke Europees land toegestaan, dit noemen we wederzijdse toelating.

Ok al mogen de garagehouders in bijvoorbeeld Duitsland geen banden repareren met een prop, omdat het in Nederland wel toegestaan in neem Duitsland, wat dat betreft onze regels over en mag je er rijden.

Hoe Lang Mag Je Rijden Met Prop In Band?

Er is geen limiet gekoppeld aan een gerepareerde band. Je kunt heel lang doorrijden met een prop in de band, net zolang totdat de band versleten is en vervangen moet worden.

Of het ook verstandig is om te doen is een tweede. Zoals bovenstaand omschreven is, is het een reparatie van buiten af en is er geen zicht hoe de band van binnen eruitziet. Deze kan niet goed gerepareerd zijn of het pantser van de band is beschadigd. We weten het gewoon niet.

Dus als je de mogelijkheid hebt om de band te vervangen of duurzaam te repareren (van binnenuit), doe dit dan ook.

Lees ook: Auto Trilt Bij Gas geven, 8 Oorzaken!

Hoe Hard Mag Je Rijden Met Prop In Band?

Er is ook geen limiet gekoppeld aan een gerepareerde band met een prop erin. De reparatie moet goed uitgevoerd zijn en er moet voldaan zijn aan de twee voorwaarden, zie bovenstaand.

Als hier aan voldaan is dan gaat de toezichthouder, in dit geval de RDW er vanuit dat het veilig is en kan je alles doen met de band wat je ook met een nieuwe band kan doen. En dat is dus ook hard rijden, als je jezelf maar wel aan de snelheden houdt die aangegeven zijn.

Kan Je Zelf een Prop In Een Band Schieten?

Ja, je kunt een prop zelf in de band schieten. Hiervoor zijn reparatiesets te koop, zo ook bij bol.com. Deze reparatiesets bevatten alles wat je nodig hebt.

Ik kan nu een heel verhaal vertellen wat je moet gaan doen, maar onderstaande video geeft een hele duidelijke uitleg. De video laat ook zien hoe de reparatie er van de binnenkant van de band uitziet.

Wat Kost Een Prop In Een Band Schieten?

Als je ervoor kiest om de band niet zelf te repareren dan moet je een bezoek aan de garage brengen. De garage kan zeker een prop in de band schieten.

De kosten hiervoor kunnen enorm variëren, van € 0 tot wel € 40. Het ene garagebedrijf ziet het als een service, het andere garagebedrijf wil een kleine vergoeding en weer een ander garagebedrijf lijnt ook het wiel nog eens uit.

Vraag in ieder geval een prijsopgave zodat je weet waar je aan toe bent.

Lees ook: Stuur Trilt Bij Remmen En Bij Hoge Snelheid, Hoe Komt Dat?

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs