Start-Stop Systeem Werkt Niet: 8 Oorzaken


start stop knop

Als je start-stop systeem niet goed werkt is dat natuurlijk heel erg vervelend. De kans is groot dat je graag wil weten waar dit aan ligt en hoe je dit probleem eventueel kunt oplossen. Hieronder hebben we acht verschillende oorzaken voor een niet goed functionerend start-stop systeem op een rijtje gezet, maar laten we je eerst een snel antwoord geven:

Als het start-stop systeem niet werkt heeft dat vaak te maken met een accu die niet volledig is opgeladen. Start-stop systemen werken alleen als de accu een lading heeft van 80% of meer. Als een auto lang heeft stilgestaan of als deze wat ouder is kan het zijn dat de acculading niet voldoende is.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we eerst dieper in op het probleem met de accu. Als het daar niet aan ligt dan zou het ook aan een van de andere zeven oorzaken kunnen liggen. Natuurlijk bespreken we deze en kijken we hoe je ze kan herkennen. Lees snel verder!

1. Acculading Te Laag

Een van de meest voorkomende problemen met het start-stop systeem is dat de accu een bepaalde lading nodig heeft om het systeem goed te laten werken. In de meeste gevallen betekent dat dat het start-stop systeem alleen werkt als de accu een lading heeft van 80% of meer. Dit wordt in de gaten gehouden door sensoren die op de accu zijn bevestigd.

Als het start-stop systeem niet werkt dan kan het goed zijn dat de lading van de accu onder 80% is. Als bestuurder is dit moeilijk op te merken. Met een lading van 80% kan je de auto namelijk gewoon nog starten en zullen alle systemen het ook gewoon naar behoren doen.

Reden dat de start-stop in dit geval wordt uitgeschakeld is dat de auto wil voorkomen dat de accu dusdanig leeg raakt dat deze niet meer in staat is om op te starten. Met een lading van net onder de 80% is er een hele kleine kans dat dit gebeurd en dit is dus een veiligheidssysteem.

Helemaal als mensen de auto minder beginnen te gebruiken (of als deze lange tijd stilstaat om wat voor reden dan ook) zul je merken dat het probleem zich vaker voordoet. Dat komt dan door de lage acculading.

Tot slot kan het zijn dat de start-stop wel werkt maar dat deze bijvoorbeeld vroegtijdig weer aanslaat. Dit is ook een probleem wat normaliter bij de accu ligt. De lading van de accu kan namelijk tijdens het stilstaan onder de 80% zakken en dan wordt de auto automatisch weer gestart omdat deze lading constant in de gaten wordt gehouden.

2. Airconditioning Staat Aan

Een ander veelvoorkomende boosdoener bij problemen met het start-stop systeem is de airconditioning (of andere elektronische systemen die veel energie trekken). Als de auto namelijk opmerkt dat de systemen veel energie gebruiken dan realiseert deze zich dat het energieverbruik hoger ligt dan normaal.

Het laatste wat de auto wil is dat het energieverbruik zo hoog ligt dat de auto niet meer kan opstarten omdat deze geen energie meer heeft. In veel gevallen zul je dus merken dat de start-stop niet heel erg goed meer werkt op het moment dat het warmere dagen zijn en je de airco veel gebruikt.

3. Temperatuur Van Motor Te Laag

Een ander punt wat ervoor kan zorgen dat dit beruchte systeem niet goed werkt is dat de temperatuur van de motor te laag is. De auto houdt de temperatuur van de motor namelijk constant in de gaten en als de temperatuur onder een bepaald punt is, of als deze hieronder zakt, dan zal de auto start-stop uitschakelen.

Reden hiervoor is dat motoren het snelst slijten als deze een ‘koude’ start moeten maken. Dit zijn namelijk de momenten dat de olie in de motor nog niet goed in het systeem zit en nog niet goed de wrijving in de motor verminderd. Het laatste wat autofabrikanten natuurlijk willen is dat de auto constant een ‘koude’ start aan het maken is.

Het zou dus goed kunnen dat de start-stop minder goed werkt als je veel door stadsverkeer rijdt en de motor niet goed de kans krijgt om op te warmen. Als het kouder weer is kan dit ook een oorzaak zijn van een falend start-stop systeem.

Hier kun je als bestuurder zelf verder weinig aan doen. Zorg ervoor dat de motor goed opwarmt en het start-stop systeem zal van zelf weer aanslaan. Zo worden er alleen ‘warme’ stops gemaakt en dat zorgt voor een langere levensduur van de motor.

4. Meerdere Stops

In het verlengde van een lange levensduur hebben autofabrikanten er sowieso voor gezorgd dat de auto niet heel de tijd aan het starten en aan het stoppen is. ‘Warme’ stops leveren namelijk ook slijtage op en als je bijvoorbeeld veel in stadsverkeer rijdt dan zul je er nogal wat maken.

Vaak slaat de start-stop in dit geval pas weer aan als de auto een bepaalde afstand heeft afgelegd of als deze weer een bepaalde snelheid heeft bereikt. Zo zorgen autofabrikanten voor een lange levensduur.

5. DPF Filter Reinigt

Dit is een probleem wat zich echt alleen afspeelt bij dieselauto’s met een start-stop systeem. Reden hiervoor is dat deze auto’s beschikken over een DPF filter. DPF staat voor ‘Diesel Particle Filter’. Dit filter filtert schadelijke dieseldeeltjes uit de uitlaatgassen van je dieselauto en zorgt ervoor dat er niet teveel rotzooi in de lucht komt.

Feit is dat dit filter eens in de zoveel tijd gereinigd moet worden. De DPF filter doet dit automatisch en kiest daarvoor zelf de momenten uit. Het kan het filter alleen reinigen als de motor aanstaat. Als het filter gereinigd wordt dan wil de auto dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. Als de motor wordt uitgeschakeld kan het het filter niet reinigen en dat is de reden dat het start-stop systeem niet werkt.

6. Deuren Of Motorkap Open

Een iets meer voor de hand liggende reden is dat het kan zijn dat de deuren of de motorkap van de auto niet goed gesloten zijn. In dit geval werken verschillende systemen in de auto niet goed en een daarvan is het start-stop systeem. Mocht dit het geval zijn dan zal dit natuurlijk gepaard gaan met de nodige indicatoren op het dashboard.

7. Parkeerassistent Aan

Het kan ook zijn dat je de parkeerassistent hebt aangezet en dat het systeem daardoor niet goed werkt. Als je de parkeerassistent aanzet dan geef je de auto het signaal dat je gaat inparkeren. Het laatste wat je dan natuurlijk wilt hebben is dat je auto afslaat. Met het aanzetten van de parkeerassistent blokkeer je het start-stop systeem.

8. Stilstaan Op Grote Helling

Tot slot werken start-stop systemen niet als je stilstaat op plekken met een grote hellingsfactor. Reden hiervoor is dat het hier gaat om veiligheid en het laatste wat je wilt is dat de motor afslaat en niet goed blokkeert waardoor je naar beneden kan rollen. Vanwege veiligheid slaat start-stop dus niet aan als de auto zo’n helling opmerkt.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs