Renault R-Link: 7 Meest Voorkomende Problemen


Renault entertainment systeem

Het R-Link systeem is het multimediasysteem wat je tegenwoordig in veel Renaults kunt terugvinden. Net als elk multimediasysteem kan het zijn dat dit probleem nogal eens wat kuren heeft. Hieronder even een snelle samenvatting:

De meest voorkomende problemen van het R-link systeem zijn als volgt: het systeem valt uit, er komt geen geluid uit de speakers of de gesproken begeleiding/verkeersinformatie is niet actief. Verder kan het zijn dat de GPS niet goed werkt, de kaarten niet worden getoond of dat deze verouderd zijn.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we alle mogelijk problemen tot in detail en kijken we tegelijkertijd hoe je deze problemen kunt herkennen en wat het kan kosten om dit probleem na aanschaf op te lossen. Lees snel verder!

1. Systeem Blijft Uitvallen

Een vaak gehoorde klacht met betrekking tot Renault R-Link is het vaak uitvallen hiervan. In veel gevallen licht het scherm op bij het wegrijden, maar valt het vervolgens gelijk volledig uit. Er is daarna niets meer te zien en het scherm is helemaal zwart. Ook helpt het niet om ergens op te drukken, want het systeem zal nergens meer op reageren. Hoewel niet iedereen die van R-Link gebruik maakt hier last van heeft, komt het toch vrij regelmatig voor.

Soms kan de oplossing vrij eenvoudig zijn, zoals het doen van een software update bijvoorbeeld, maar dat is niet altijd het geval. Opvallend genoeg zijn er ook verhalen bekend waar het systeem na een tijdje rijden ineens weer aanschiet. Hoe dan ook is het natuurlijk niet fijn als dit gebeurd, want iedere bestuurder wil er het liefste gewoon zo goed mogelijk gebruik van kunnen maken.

Omdat Renault op de hoogte was van de vele klachten over het volledig uitvallen van het systeem, is hier zelfs een speciale software update voor uitgebracht. Deze update kan voor al deze systemen bij de dealer worden doorgevoerd. Mocht dit het ook niet oplossen, dan kan het moeilijker zijn om de aard van het probleem te vinden. Het is moeilijk te zeggen waar het in dat geval aan kan liggen. Heel soms kan het ook door extreme weersomstandigheden komen, bij extreem hoge of lage temperaturen.   

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Er Komt Geen Geluid Uit De Luidspreker

Soms komt er geen enkel geluid uit de luidspreker. Dit kan zowel voor als achter zijn, en links en rechts. Deze problemen zijn vaak te herleiden aan de instelling van de fader of de balance. Doordat deze niet goed zijn werkt het geluid ook niet naar behoren. Om dit op te kunnen lossen is het zaak dat de dat deze goed worden ingesteld zodat de luidspreker weer volledig werkt.

Bekijk onderstaande video als je overweegt om het systeem te resetten. Het is heel makkelijk gedaan.

3. Gesproken Begeleiding En Verkeersinformatie Niet Actief

Zowel de verkeersinformatie als de gesproken begeleiding zijn belangrijke onderdelen van het systeem. Wanneer deze niet werken of het niet goed wordt aangegeven heb je alsnog niet veel aan R-Link. Problemen met deze dingen komen gelukkig voor. Wanneer dit wel zo is wordt er niet met alles in het verkeer rekening gehouden en dat kan benauwde situaties opleveren.

Het ligt bijna altijd aan de instellingen wanneer je last hebt van dit soort problemen. De gesproken begeleiding zal zijn gedeactiveerd of is helemaal niet geactiveerd. Soms is de oorzaak nog eenvoudiger te vinden en staat het volume niet hard genoeg of uit. Controleer daarom voordat je R-Link gaat gebruiken goed of alles juist staat ingesteld en activeer de spraakbegeleiding als deze nog niet aan staat.

4. Verouderde Kaarten

Een relatief groot gedeelte van het wegennet verandert jaarlijks en daarom is het belangrijk alle kaarten actueel te houden. Doe je dit te lang niet, dan is de kans groot dat je op een bepaald moment de verkeerde kant op wordt gestuurd of dat de navigatie in de war raakt. Het is daarom zaak om geregeld updates uit te voeren zodat je dit kunt voorkomen. Lees hieronder hoe je ervoor kunt zorgen dat je kaarten altijd up to date zijn.

Als eerste zul je een R-Link Store account moeten hebben (https://nl.rlinkstore.com/home), al is dit waarschijnlijk al het geval. Deze is bovendien gekoppeld aan je voertuig. Daarna moet je de Toolbox-software downloaden. De volgende stap is om via de opties “Menu” en “Systeem” naar “SD-kaart verwijderen” te gaan. Daarna kun je de kaart verwijderen en deze gebruiken om via je computer met je R-Link account een update uit te voeren.

Na te zijn ingelogd ga je naar “Updates” en “Bijwerken”. Daarna kun je via de software Toolbox R-Link naar “Mijn downloads starten” gaan. Als je dit gedaan hebt hoef je alleen nog maar te wachten tot de update volledig is uitgevoerd. Het zal worden bevestigd wanneer deze is voltooid. Daarna kun je de SD-kaart weer terugstoppen in het R-Link systeem in de auto. Let er wel op dat je dit doet terwijl de motor draait. Daarna is alles in het systeem zelf ook weer geupdate en kun je met de nieuwste kaarten weer op weg.     

5. GPS Ontvangst Is Niet Goed

Het komt bij R-Link vrij vaak voor dat de GPS ontvangst niet helemaal goed is. Hoe je dit kunt herkennen? Dat is vrij eenvoudig, de locatie van de auto die op het scherm wordt weergegeven komt namelijk niet overeen met de daadwerkelijke locatie waar deze zich begeeft. Soms blijft het symbool van de GPS op het scherm ook grijs of geel.

De reden dat de auto de plaats niet goed kan bepalen is relatief simpel, want de ontvangst van de GPS is in dat geval gewoon niet goed. Helaas is hier niet altijd wat aan te doen en ligt het meestal gewoon aan de locatie. Het voordeel hieraan is dat het vaak weer snel is opgelost naarmate de auto zich begeeft naar andere plaatsen waar de ontvangst weer beter is. Verder kun je er niet echt veel aan doen, maar als het echt heel vaak voorkomt is het wel verstandig om ermee langs de dealer te gaan.

6. Spraakherkenning Werkt Niet Goed

Niet goed werkende spraakherkenning komt bij veel navigatiesystemen voor en daar is R-Link geen uitzondering op. Vaak heeft dit echter niet veel met het systeem zelf te maken, maar met externe factoren. Let er daarom op dat je altijd tijdens de toegestane spreektijd praat, Daarnaast kun je in de instelling kijken bij “Gebruik van spraakcommando’s”.

Dit is een goede manier om even te controleren of alles naar behoren staat ingesteld. Als laatste is het goed om te weten dat problemen met de spraakherkenning vaak voortkomen uit een luidruchtige omgeving. Probeer het daarom nogmaals wanneer het stil om je heen is wanneer het in eerste instantie niet werkt.

7. Kaarten Worden Niet Getoont

Als de kaarten van de navigatie niet worden getoont kan dit knap vervelend zijn. Sterker nog, het maakt het eigenlijk onmogelijk om echt goed gebruik te kunnen maken van de navigatie zoals dat bedoeld is.

Gelukkig is de oorzaak hiervan vaak vrij simpel terug te vinden. Het heeft namelijk vrijwel altijd wat met de SD-kaart te maken. Wanneer deze beschadigd is of er helemaal niet in zit dan zullen kaarten niet worden getoond.

Omdat je de SD-kaart niet zomaar verliest ligt het meestal aan een beschadiging hiervan. Daarom zal je deze moeten vervangen om het op te lossen. Het is aan te raden om deze rechtstreeks bij de fabrikant te kopen. Je krijgt dan gelijk de laatste uitgave hiervan zodat je zeker weet dat alles up to date is. Voor de nieuwste versie van de SD-kaart ben je bij Renault zelf 69 euro kwijt en dat is inclusief BTW.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs