Koplamp Polijsten Met CIF, Hoe Werkt Dat?


koplamp polijsten commandant

Wanneer je koplampen dof zijn geworden kan dit problemen geven op de weg en tijdens de APK-keuring. Vanwege de dofheid van de koplampen is de verlichting niet goed meer en kan dit problemen geven met andere weggebruikers. Daarnaast kan het een reden zijn voor afkeur tijdens de APK-Keuring. Oké dan, hoe kan je koplampen polijsten met Cif? In het kort:

Cif is een middel met polijstende eigenschappen en dus bruikbaar om koplampen te polijsten. Echter, de diepe krassen krijg je hiermee niet weg. Alleen de oppervlakkige, niet diepe krasje kan je wegwerken. Gebruik voor diepe krassen een polijstsetje met polijstpasta en meerdere polijstschijven.

Dit is hoe je jouw koplampen weer helder kan krijgen door gebruik te maken van Cif. Er komt echter nog veel meer bij kijken dan in het kort omschreven is, en dat wordt in deze blog besproken. Aan het eind van dit artikel worden nog meer producten beschreven waarmee je koplampen kunt polijsten, of juist niet!

Hoe Koplampen Polijsten Met CIF?

Cif is een reinigingsmiddel wat in 1971 in Nederland op de markt kwam als Jif. In 2001 werd de naam omgedoopt tot Cif. Het is een vloeibare substantie die het ergste vuil kan verwijderen, in en om het huis.

Cif heeft dusdanige schurende eigenschappen dat het ook gebruikt kan worden om te polijsten, in dit geval de koplampen.

Hoe Werkt Polijsten?

Polijsten is een oppervlak heel glad of helder maken door middel van polijstmiddelen, een schuurmiddel. Professionele polijstbedrijven beginnen met een grof polijstmiddel en werken toe naar een fijn polijstmiddel.

Het grove polijstmiddel is in staat om diepere krassen te verwijderen. Wanneer deze weg geschuurd zijn, dan wordt een fijner polijstmiddel gebruik voor de ondieper krassen. Als deze ook weer weg zijn, wordt weer een fijner polijstmiddel gebruikt. Zo gaat het polijsten door, totdat alle krassen verwijderd zijn en de koplamp weer helder is.

Cif is alleen maar in staat om ondiepe krassen te verwijderen, dit heeft te maken met het schurende karakter van Cif. Heb je dus hele diepe krassen, dan zul je andere middelen en methode moeten gebruiken.

Neemt niet weg dat je het altijd kunt proberen, een fles Cif kost ongeveer € 3,00 dus het is het proberen waard, omdat je zeker krassen zult verwijderd.

Plan Van Aanpak Om Koplampen Te Polijsten

Voordat je begint met polijsten is het slim om een aantal voorbereidingen te treffen en spullen klaar te leggen. Wat heb je zoal nodig?

  • Tuinslang of een emmer met water
  • Microvezeldoekjes of een polijstpad
  • Cif
  • Afplaktape

Dit is minimaal nodig voordat je begint. Wat ga je doen?

  1. Reinig de koplamp. Maak ze schoon en verwijder al het vuil. Maak de koplamp vervolgens droog.
  2. Plak de lak rondom de koplamp af. Zo kan je tijdens het polijsten niet op de autolak komen.
  3. Doe Cif op het microvezeldoekje en begin met polijsten. Maak draaiende bewegingen en daarna schuur je verticaal en vervolgens horizontaal.
  4. Als je denkt klaar te zijn verwijder je met een ander doekje de Cif.
  5. Controleer of het gewenste resultaat bereikt is.
  6. Zo niet, doe het dan nog een keer.

Voor het polijsten kan je ook gebruikmaken van een polijstpad. Deze kan je samen met een accuboor gebruiken. Er zijn verschillende soorten polijstpads te koop in de bouwmarkt en ook bij Bol.com. Voor ongeveer € 10,00 heb je al een goed setje pads.

Hopelijk heb je alle krassen kunnen verwijderen, is dit niet het geval dan kan je een andere manier proberen om de diepere krassen te verwijderen.

Een van de manieren is om gebruik te maken van een polijstsetje. Hierin zitten verschillende polijstschijven, polijstpasta en alle andere materialen die je nodig hebt.

Bij Bol.com kan je deze complete polijstsetjes kopen, al vanaf € 20,00 ben je klaar. Hoe je deze set kunt gebruiken wordt in de video van de ANWB heel goed uitgelegd.

Met Wat Nog Meer Kan Je Koplampen Polijsten?

Heel vaak worden door auto-eigenaren andere producten aanbevolen die zij zelf hebben gebruikt om de koplampen te polijsten. Op forums worden de gekste producten voorgesteld zoals Coca-Cola. Coca-Cola kan voor heel veel problemen gebruikt worden, maar niet om mee te polijsten, dit is een fabel. Onderstaand de drie meeste geprobeerde producten om koplampen te polijsten, maar werken ze ook?

WD-40

WD-40 multi spray wordt ook voor heel veel toepassingen gebruikt. WD-40 staat voor “Water Displacement poging 40”. De ontwikkelaar van dit product was op zoek naar een product om water mee te verdrijven van elektrische contactpunten. Hij had hier 40 pogingen voor nodig om tot het juiste product te komen.

Het is dus een product om water mee te verdrijven en heeft dus geen schurende eigenschappen. Koplampen polijsten met WD-40 gaat dus niet.

Als je het aanbrengt op de koplamp zal deze zeker gaan glimmen en denk je vast dat ik ongelijk heb. Echter, wat er gebeurt is het volgende. De krassen en scheurtjes worden opgevuld met de vettige substantie van WD-40. En ja, hierdoor gaan de koplampen glimmen en lijken de krassen verdwenen, echter is dit een tijdelijke oplossing.

Door vuil, regen en zonlicht zal de WD-40 weer snel verdwijnen en zijn de krassen weer zichtbaar, je koplamp is wederom dof geworden.

Commandant

Dit product kan je zeker gebruiken om koplampen te polijsten. Commandant 4 is een polijstpasta, maar het heeft ook zijn beperkingen.

Diepe krassen kan je niet verwijderen met Commandant 4, het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen en beperkingen als Cif (wat polijsten betreft).

Het aanbrengen kan je doen op de manier zoals bij het hoofdstuk over Cif besproken is.

Tandpasta

Tandpasta bevat ook polijstende elementen, anders worden onze tanden niet schoon en glad. Hierdoor kan je het ook gebruiken om de koplampen te polijsten.

Echter niet alle tandpasta is geschikt. Je moet tandpasta hebben met microplastics. Dit zijn meestal whitening of gel tandpasta’s. Een “gewone” tandpasta is niet geschikt om koplampen te polijsten.

Ook nu weer heeft tandpasta een beperkende werking. Diepe grote krassen krijg je ook met tandpasta niet weg. Hiervoor is alleen een polijstsetje geschikt. Dit setje kan (in de meeste gevallen) wel de diepere krassen verwijderen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs