Knipperlicht Knippert Snel, Van Auto Of Caravan


knipperlicht knippert snel

Wat is het toch een mooie uitvinding, een knipperlicht. Bedien de richtingaanwijzer als je een bocht naar links of rechts maakt en het knipperlicht gaat knipperen en elke weggebruiker weet dat je afslaat. Hoe mooi is dat? Maar dan moet het knipperlicht wel werken. Maar ook dit kan stuk gaat en een knipperlicht knippert te snel. Hoe komt dit? In het kort:

Knipperlicht knippert snel. De oorzaken kunnen zijn: kapotte zekering, kapotte lampjes, kapot clignoteur-relais, draadbreuk, verschillende lampjes gebruikt, aansluiting van caravan of aanhanger is kapot en nog meer problemen kunnen de oorzaak zijn.

Dit zijn de redenen waarom een knipperlicht te snel kan knipperen. Het oplossen van dit probleem kan even een zoektocht zijn en het is het uitsluiten van oorzaken. Dus een stappenplan is best wel makkelijk met dit probleem. Hoe je dit op kan lossen gaan we in deze blog behandelen. Dus knippert jouw knipperlicht te snel, lees dan snel verder.

Knipperlicht Knippert Te Snel

Als het knipperlicht normaal werkt, gaat deze in een normaal tempo ‘aan en uit’. Jij rijdt de auto, dus herken je precies het geluid wanneer je knipperlicht aan staat. Dat een knipperlicht geluid maakt, is raar! Het is ook niet het knipperlicht dat geluid maakt maar het relais. Dit relais zorgt ervoor dat het knipperlicht ‘aan en uit’ gaat.

Om het ons in de auto makkelijker te maken en om aan te geven dat het knipperlicht aan staat is ook een geluid hoorbaar.

Het systeem van knipperlicht bestaat uit nog meer onderdelen dan alleen een relais. Het systeem heeft een richtingaanwijzer (stuurschakelaar), bedrading, clignoteur-relais, lampjes en een zekering.

Als een knipperlicht te snel knippert dan kan een van deze onderdelen in het systeem kapot zijn. De eerste gedacht is om de lampjes te vervangen, want deze zijn mogelijk kapot. Als de lampjes vervangen zijn en het knipperlicht blijft snel knipperen dan wordt het probleem lastiger. Er is dan onderzoek nodig om oorzaken uit te sluiten; stap voor stap onderzoeken en oorzaken uitsluiten.

Hoe je dit aanpakt wordt is onderstaand beschreven.

Richtingaanwijzer Knippert Sneller Dan Normaal

Om te achterhalen waarom het knipperlicht snel knippert kan je een aantal stappen doorlopen om het probleem te achterhalen. Meestal kan je dit zelf goed oplossen, maar als je niet technisch bent dan zul je op een gegeven moment een bezoek moeten brengen aan de garage om het probleem te achterhalen en op te lossen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken en de stappen die je kunt doorlopen?

 1. Controleer de zekering
  Dit is de eerste stap die je moet nemen. Kijk in het instructieboekje van je auto waar de zekeringkast is geplaatst en ga opzoek naar de zekering die te maken heeft met de knipperlichten. Controleer of de zekering nog heel is. Als deze kapot is, vervang deze dan door een nieuwe met dezelfde capaciteit. Is de zekering heel dan ga je verder met de volgende stap.
 2. Lampjes stuk
  De tweede stap is de lampjes voor en achter vervangen door nieuwe. Indien een lampje slecht is of slecht wordt geeft het systeem dit aan door snel te gaan knipperen. Verwijder de lampjes voor en achter door nieuwe en contoleer of het probleem is opgelost. Zo niet, dan gaan we verder naar de volgende stap.
 3. Fitting van de lampjes die af en toe wel of niet contact maken
  De lapjes zitten in een fitting en als de lampjes die goed geborgd worden, niet goed aangedraaid zijn dan kan een lampje soms geen contact maken, ook hierdoor gaat het knipperlicht snel knipperen. Dit is een signaal dat er iets niet goed is.
  Contoleer of de lampjes goed contact maken met de fitting.
 4. Verschillende lampjes gebruikt
  Als je één lampje hebt vervangen, dan kan ook een probleem optreden. Als je een lampje hebt vervangen met een andere weerstand dan dat er in de andere fitting zit, dan kan het probleem ook optreden. Vervang beide lampjes aan de zijde waar het knipperlicht snel knippert met gelijke lampjes. Hopelijk is het probleem nu opgelost.
 5. Clignoteur-relais gaat/is kapot
  Nu wordt het wat lastiger en dit is moeilijker op te lossen. Het relais wat het knipperen regelt kan kapot gaan. Gewoon omdat het aan slijtage onderhevig is of omdat het relais een te hoge spanningspiek heeft gekregen. Een kapot relais kan ook het snel knipperen veroorzaken. Als een van bovenstaande oplossingen niet de oorzaak is dan kan het dit relais zijn.
 6. Draadbreuk
  Ook dit is lastiger te achterhalen. Bij een draadbreuk loop je alle draden aflopen om te kijken of ze allemaal goed aangesloten zitten en of ze niet gebroken zijn. Als een draad gebroken is dan krijgt de lamp niet de juiste spanning en zal deze sneller gaan knipperen.
 7. Aansluiting met caravan of aanhanger
  Als je aan aanhanger aansluiting hebt (7 of 13-polig) dan kan ook deze aansluiting het probleem zijn. Soms treedt het probleem op als de caravan of aanhanger aangesloten wordt, maar dit hoeft niet. Het kan de aansluiting zelf ook zijn. Controleer de draden of alles goed aangesloten is.

  Gaat de lichten snel knipperen als de aanhanger of caravan aangesloten wordt en dit is niet het geval als de aanhanger of caravan ontkoppelt is? Dan zit het probleem bij de aanhanger of caravan.
  Je zult dan alles stappen moeten doorlopen bij de caravan of aanhanger die bovenstaand omschreven zijn. Er is echter één voordeel, de caravan of aanhanger heeft geen relais, dus deze stap kan je overslaan.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken waardoor een knipperlicht te snel knippert.

Meestal is het niet zo een groot probleem en is het vaak de zekering of een van de lampjes werkt niet goed. Dit kan je gelukkig zelf controleren en vervangen. Is het relais stuk of er zijn mogelijk draadbreuken dan kan je een bezoek brengen aan de garage. Zij kunnen dit voor je oplossen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs