16 Beste Auto’s Met Panoramadak


Panoramisch dak

Wat zijn tegenwoordig de beste auto’s die je met een panoramisch dak kunt krijgen? In deze lijst hebben we 16 auto’s voor je op een rij gezet en we kunnen je een ding vertellen: er zit zeker wat voor jou tussen. Laten we toch, als eerste maar snel even een algemeen antwoord geven:

De Volkswagen Up! is voor de meesten de beste auto die je met een schuifdak kunt krijgen. De auto is compact, heeft een prijs vanaf €16.055, een verbruik van 1 op 22 en heeft een panoramadak als optie in 4 van de 6 modellen die er op de markt zijn.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we dieper in op de Volkswagen Up! maar bekijken we ook 15 andere modellen die misschien wat meer aan jouw wensen voldoen. Van hatchbacks tot sedans en van praktisch tot zeer luxe. Lees snel verder!

1. Volkswagen Up!

Als je een compacte stadsauto zoekt met een panoramadak dan is de Volkswagen Up! direct een van de auto’s die we bovenaan de lijst moeten zetten. Deze auto is al jarenlang een van de bestsellers van Volkswagen en dat kom natuurlijk doordat je veel waar voor je geld krijgt.

Als je een panoramadak wil hebben dan is het goed om te weten dat er verschillende varianten van de auto zijn: Take Up, Move Up, High Up, Up Black en Up White. Daarnaast is er ook nog een speciale Rock Up uitvoering. Alleen de Take Up en de Rock Up beschikken niet over een panoramadak. De andere uitvoeringen wel.

2. Citroen C4 Cactus

De C4 Cactus is natuurlijk een stukje groter dan de Volkswagen Up! dus deze kan heel erg geschikt zijn als je toch iets meer zoekt wat in de buurt komt van een familieauto of een SUV. Het is goed om te weten dat het panoramadak bij een C4 Cactus niet standaard is. Mocht je dat willen dan zul je het er dus als optie bij moeten kiezen.

Mocht je dit willen dan zul je voor de ‘Flair’ afwerking van de auto moeten gaan, daar zit het dak bij. Wat je dan krijgt is een panoramadak wat eigenlijk heel de bovenkant van de auto beslaat. Je krijgt dus wel waar voor je geld.

3. Mitsubishi Eclipse Cross

Als je een volwaardige SUV zoekt met een panoramadak dan is de Eclipse Cross zeker een optie. Mitsubishis zijn daarnaast ook een goede keuze als je op zoek bent naar iets wat er toch wat futuristisch uitziet dan de gemiddelde wagen op de snelweg.

Dat gezegd hebbende, het panoramadak is ook hier geen standaard en is alleen beschikbaar bij de Eclipse Cross 4. Het dak bestaat uit twee delen met een pilaar die het dak aan de bovenkant verdeeld. Het dak aan de voorkant kan worden opengeschoven als je toch wat meer wilt genieten van de lente of zomerlucht.

4. Ford Fiesta

Net als bij de Elipse Cross is ook hier het panoramadak verdeeld in twee delen door middel van een pilaar. Wel bestaat de glasplaat uit een geheel wat betekent dat deze compleet kan worden weggeschoven en dat ziet er (vinden wij) toch heel goed uit.

Daar moeten we ook gelijk bij zeggen dat een groot panoramadak voor een auto van dit formaat redelijk bijzonder is. Wel moet je hiervoor natuurlijk weer een speciale uitvoering van de auto kiezen. Het gaat dan over de ST-variant welke een panoramadak heeft. De ST is niet alleen een iets luxere uitvoering, hij is ook wat sportiever dan de gemiddelde Fiesta.

5. Peugeot 308

Als je op zoek bent naar een familieauto die een compleet panoramadak heeft zonder dat hier een pilaar tussen zit dan is de 308 waarschijnlijk een van de beste en meest betaalbare opties. De 308 heeft verschillende uitvoeringen waarbij je een panoramadak kunt laten installeren maar voor de 308 SW is hiervan een populaire variant.

Het verschil tussen de 308 en de 308 SW is dat het met de SW gaat om een estate in plaats van een hatchback. Dat betekent dat de auto iets langer en ruimer is dan de standaard uitvoering.

6. Opel Grandland X

De Opel Grandland X is een grote SUV van Opel die ook nog eens een heel goed panoramisch dak weet af te leveren. Als eerste is het goed om te weten dat deze niet standaard bij het model zit. Je hoeft echter geen speciale uitvoering van de Grandland X te kopen. Voor een prijskaartje van 800 – 900 EUR kun je het dak in je Grandland X laten installeren.

Je krijgt dan een volledig panoramisch dak zonder onderbrekingen door een pilaar. Daarnaast is het ook mogelijk om de voering van het dak elektronisch terug te laten schuiven. Mochten jij of je kinderen het dak even zat zijn zeg maar. De Grandland X is in dat opzicht toch wel een van de beste keuzes als je een SUV met panoramadak zoekt.

7. Skoda Octavia Estate

De Skoda Octavia Estate is een hele goede optie als je meer op zoek bent naar een betaalbare stationwagen die ook nog eens het comfort (en het panoramadak biedt) waar je naar op zoek bent. Het panoramadak wat je bij een Octavia Estate krijgt bestaat uit een grote glasplaat die (aan de binnenkant) een klein beetje onderbroken wordt door een dunne pilaar. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor deze toevoeging. Kom je toch al snel uit rond de 1000 EUR.

8. Kia Soul

De Kia Soul is een compacte crossover die genoeg ruimte biedt voor een familie. Daarnaast heeft zowel de oude als de nieuwe variant een optie voor een panoramisch dak. De oude variant werd geproduceerd van 2014 – 2018. Dat betekent dat je tegenwoordig een goede tweedehands kunt oppikken.

Mocht je toch liever een nieuwe hebben (die wordt vanaf 2021 geproduceerd) dan moet je kiezen voor een van de volgende uitvoeringen: EX, GT-Line of Turbo. De andere uitvoeringen hebben geen optie voor een panoramadak.

9. Jaguar F-Pace

Op zoek naar een luxe SUV met een panoramisch dak? Zet de Jaguar F-Pace dan maar snel op je lijst. Als je op deze SUV voor een panoramisch dak wilt kiezen dan heb je de keuze uit twee opties: een vast dak of een schuifdak. Verder is het goed om te weten dat de F-Pace standaard al een panoramisch schuifdak in het pakket heeft zitten. Dat is dus helemaal mooi meegenomen.

10. Peugeot 508

Eigenlijk geldt hier hetzelfde principe als wat er bij de 308 geldt die we zojuist besproken hebben. Als je op de 508 een panoramadak wilt hebben dan zul je voor een SW uitvoering moeten kiezen. Het verschil tussen de 308 en 508 is overigens dat de 508 natuurlijk een stukje groter is dan zijn kleine broertje. Het panoramadak in deze Peugeot bestaat weer uit een grote glasplaat en wordt tussentijds niet onderbroken. Als je toch even geen zin hebt in het panoramadak dan kun je met een druk op de knop het dak weer afdekken.

11. Audi A3

Als je op zoek bent naar een luxewagen die je bijvoorbeeld vaak gebruikt voor zakelijke ritten dan is een Audi A3 zeker een goede om mee te nemen in je overwegingen. Het dak bestaat uit een grote glasplaat die aan de bovenkant wordt verdeeld door een pilaar die door het midden loopt. Daarnaast is het goed om te weten dat je het dak ook open kunt schuiven mocht je daar behoefte aan hebben.

Het dak kun je zoals bij de meeste luxe modellen ook weer laten afdekken door de voering van je dak zelf. Daarnaast is het de moeite waard om te vermelden dat je bij de nieuwe A3 alleen het panoramadak kunt krijgen bij S-Line en Edition 1 modellen.

12. Volvo XC90

De Volvo XC90 is van zichzelf natuurlijk al een pareltje om naar te kijken en als je voor het panoramadak op deze auto kiest dan wordt dat er natuurlijk niet minder op. Het dak bestaat uit een grote glasplaat die in het midden kort onderbroken wordt door een dunne pilaar. Het panoramadak is standaard bij de T8 Twin Engine uitvoering. Als je hier niet voor kiest dan zul je het Xenium pakket moeten aanschaffen om alsnog gebruik te maken van dit dak.

13. Mercedes E-Class Coupe

Mercedes kan natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken aangezien het merk bekend staat om zijn luxe uitstraling. De E-Class Coupe is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Het dak bestaat uit een grote glasplaat die in het midden kort wordt onderbroken door een dunne pilaar. Als je het panoramadak tot je beschikking wilt hebben dan zul je ongeveer 3.500 EUR neer moeten tellen voor het Premium pakket. Dan krijg je niet alleen het panoramadak maar ook keyless entry. Het is en blijft natuurlijk een Mercedes.

14. Mercedes-Benz C-Class Coupe

Is de E-Class toch wat teveel van het goede? Kies dan voor de C-Class. Krijg je alsnog een Mercedes met een panoramadak maar dan met een iets kleiner prijskaartje. Het dak ziet er hier eigenlijk hetzelfde uit als de E-Class. Bij de C-Class gaat het natuurlijk ook weer om een optie die je moet bijkopen. In dit geval moet je het Performance Plus pakket kiezen. Krijg je er ook een Burmester Sound System, Interieurverlichting en een 12.3 inch digitaal paneel bij.

15. Jaguar I-PACE

Als de F-Pace je aansprak dan is de I-Pace ook een auto om in overweging te nemen. De I-Pace is wel een stukje duurder dan de F-Pace maar daar krijg je dan wel een volledig elektrische auto voor terug. Zoek je dus een elektrische auto met panoramadak dan is de I-Pace een van de weinige opties die je tegenwoordig hebt.

De I-Pace heeft standaard een volledig, vast panoramisch dak. Het heeft speciaal gehard en getint glass wat ervoor zorgt dat het zonlicht niet te fel is op het moment dat je ermee rondrijdt. Je kunt ook kiezen voor het zogeheten Panoramic Sunshade pakket wat zorgt voor blindering voor de passagiers op de achterbank.

16. Range Rover

Tot slot moet Range Rover ook nog even op deze lijst voorkomen. De auto’s van dit Britse merk hebben namelijk allemaal een optie voor een panoramisch dak. Hieronder even een lijst met auto’s waarbij het standaard is en waarbij het optioneel is.

  • Range Rover – Standaard schuivend panoramisch dak
  • Range Rover Sport – Standaard vast of schuivend panoramisch dak
  • Range Rover Velar – Standaard schuivend panoramisch dak
  • Range Rover Evoque – Vast of schuivend panoramisch dak als optie
  • Land Rover Discovery – Standaard vast panoramisch dak, verkrijgbaar met schuifbaar paneel aan de voorkant
  • Land Rover Discovery Sport – Vast panoramisch dak als optie
  • Land Rover Defender – Schuivend panoramisch dak als optie

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs