7 x Nadelen Auto Wrappen en 6 Voordelen!


auto wrappen voor en nadelen

Car wrapping of in het Nederlands auto wrappen is een snelle manier om je auto een hele andere uitstraling te geven. Auto wrappen is het bestickeren van een auto met een speciaal soort folie die rekbaar is en goed plakt op de autolak. Er zijn inmiddels vele bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het wrappen van auto’s. Als je jouw auto laat wrappen wat zijn de voor- en nadelen?

Auto wrappen voor en nadelen. Enkele voordelen zijn dat het goedkoper is dan spuiten, het is snel gedaan, grote creatieve vrijheid, je kunt het weer verwijderen en het beschermd de lak. Nadelen zijn o.a. dat deukjes en oneffenheden zichtbaar zijn en geaccentueerd worden.

Dit zijn de belangrijkste de voor- en nadelen zijn van het wrappen van een auto. Er is nog veel meer over te vertellen en onderstaand worden de voor- en nadelen nog een keer besproken. Te beginnen met de voordelen.

Voordelen

Wat is nu het voordeel van wrappen van een auto? Normaal gesproken, als je de auto een andere kleur wilt geven werden auto’s overgespoten, maar het wrappen van een auto is sterk in opkomst. En dat is logisch ook! De voordelen van wrappen op een rijtje:

auto wrappen voor en nadelen
  1. Auto wrappen is aanzienlijk goedkoper dan het overspuiten van een auto
    Bij spuiten worden vele delen van de auto verwijderd en heb je te maken met droogtijden. Het gehele proces duurt lang en is kostbaar. De gemiddelde prijs voor het spuiten van een auto is €2.000. Het wrappen van een auto begint bij ongeveer €1.250. Een en ander is wel afhankelijk van de staat van de lak en de auto in zijn algemeenheid.
  2. Wrap is niet permanent
    Je kunt de wrap altijd weer verwijderen. Als je de auto een fel groene kleur geeft via wrappen is de auto later moeilijker te verkopen. Niet iedereen houdt van een fel groene auto! De wrap kan je dan makkelijk verwijderen en de auto terugbrengen in zijn originele kleur om deze sneller te verkopen.
  3. Eindeloos combineren met kleur
    Er zijn heel veel kleuren folie te verkrijgen en zo kan je hele flitsende combinaties maken. De motorkap kan je bijvoorbeeld een andere kleur geven dan de rest van de auto.
  4. Creativiteit
    Je kan je hele auto wrappen maar dat hoeft niet. Ook alleen delen van een auto worden vaak gewrapt. Zo komt het vaak voor dat alleen het dak, de motorkap, spiegels of bumpers worden ingepakt.
  5. Bescherming van de lak
    Door een auto te wrappen wordt de onderliggende lak beschermt tegen weersinvloeden en bijvoorbeeld steenslag.
  6. Waarde van de auto
    Doordat de lak beschermd wordt, behoudt de auto meer van zijn waarde. Als als je de auto doorverkoop kan je de wrap verwijderen en heb je de oorspronkelijke kleur weer terug zonder krassen of plekjes. Dit verhoogt de doorverkoopwaarde.
  7. Snel gedaan
    Het wrappen van een auto is (meestal) heel snel gedaan. Je zit hooguit 2-3 dagen zonder auto.

Als er voordelen zijn dan zijn er vast ook nadelen! Ja, die zijn er ook.

Nadelen

Het auto wrappen heeft niet alleen voordelen maar er zijn ook nadelen. Niet veel, maar ze zijn er wel. Onderstaand een overzicht.

  1. Randen laten los
    Een van de kwetsbaarste delen van het auto wrappen zijn de randen van de folie. De randen worden afgesneden en vastgeplakt op de lak. Je kunt je voorstellen dat na verloop van tijd deze randen los kunnen laten door vocht en temperatuurswisseling.
  2. Deukje zichtbaar
    Als je kleine deukjes of diepe krassen in de lak hebt zitten worden deze door het wrappen geaccentueerd. Met andere worden ze zijn zichtbaarder. Dus wees er zeker van dat je lak spiegelglad is zonder deukjes of krassen.
  3. Reinigen van de lak
    De auto moet heel goed schoongemaakt worden en vrij zijn van vet en olie. Is dit niet het geval dan laat de folie heel snel los.
  4. Deskundigheid personeel
    Auto wrappen is een specialistisch vak en niet iedereen kan dit doen. Zo mogen er geen luchtbellen onder de folie zitten. Mogen de randen niet te klein afgesneden zijn. Mag de folie geen strepen hebben, enzovoorts. Hier is kennis voor nodig en de vakspecialist weet precies wat te doen. Zelf wrappen is dus geen goed idee.
  5. Wasstraat
    Het wordt afgeraden om je auto te wassen in een wasstraat als deze voorzien is van wrapfolie. Door de borstels kan je krassen krijgen op de folie. Ook afspoelen met een hoge drukspuit is af te raden. Met de hand wassen en met een zachte spons is de enige optie.
  6. Kleur wisseling opgeven aan het RDW
    Als je een andere kleur folie gebruikt dan de kleur van de lak dan ben je verplicht de wijziging van de kleur op te geven aan het RDW. Onderstaand in het kort wat voor stappen je hiervoor moet nemen.

Auto Wrappen RDW

Op het kenteken van de auto staat ook altijd de kleur vermeld. De kleur van de auto moet overeenkomen met de kleur op het kenteken. Is dit niet meer het geval omdat je via het wrappen je auto een andere kleur hebt gegeven dan zal je deze wijziging moeten doorgeven aan de Rijksdienst voor het wegverkeer, het RDW.

Het doorgeven van de wijziging is gratis, er zijn geen kosten aan verbonden en het RDW heeft het je heel makkelijk gemaakt.
Ze hebben een formulier gemaakt wat je online kan invullen. Dit formulier is geschikt voor personenauto’s en kampeerwagens tot 3.500 kilo.

Je zult wel bijlage mee moeten sturen om aan te tonen dat de kleur gewijzigd is, maar dat wordt allemaal uitgelegd bij het doen van de aanvraag.

Auto Wrappen Hoe Lang Blijft Het Zitten?

De levensduur van de wrap, of eigenlijk de folie varieert van 3 tot 6 jaar. In kilometers is dit ongeveer 50.000 kilometer. Sommige bedrijven verkondigen zelfs dat de folie 10 jaar lang meegaat.

De levensduur is sterk afhankelijk van de manier zoals je de auto gebruikt en hoe je de folie onderhoudt.

Wanneer je de auto laat wrappen maak dan goede afspraken over de garantie, zowel over de levensduur van de folie als de montage van de folie. De leverancier van de folie geeft niet alleen garantie op de sterkte van de folie maar ook op de kleur. Niets is zo zonde als de kleur van de folie door uv-licht verkleurt.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs