Airbag Lampje Brandt: Oorzaken & Oplossingen


airbag lampje

Op deze blog hebben we al veel verschillende waarschuwingslampjes besproken. Vandaag gaan we het hebben over het branden of knipperen van een airbag lampje. Hoe ernstig is dit probleem, wat zijn de oorzaken en hoe kun je dit oplossen? Als eerste even een snel antwoord:

Een brandend of knipperend airbag lampje wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een handmatig of automatische uitgeschakelde airbag, een lege batterij, problemen met de gordels of niet-werkende botssensoren. Een brandend airbag lampje geeft aan dat de airbags niet zullen activeren in het geval van een botsing en het is dus niet aan te raden door te rijden met deze auto.

Echter, daar is nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we alle mogelijke oorzaken en oplossingen van een brandend of knipperend airbag lampje. Er zijn er namelijk veel meer dan we hierboven hebben aangegeven. Verder bespreken we of je met een brandend lampje kunt doorrijden en of een airbag lampje afkeuring van de APK betekent. Lees snel verder!

Wat Betekent Het Airbag Waarschuwingslicht?

Het airbag lampje betekent dat er op dat moment een probleem is met de airbag van je auto. In het geval van een crash zal de airbag niet afgaan. Aan de andere kant hoe je ook niet bang te zijn dat de airbag ineens afgaat als je gewoon aan het rijden bent.

Veel mensen zijn gewend om het airbag lampje kortstondig te zien branden. Er zijn namelijk twee situaties waarin een brandend airbag lampje geen probleem is:

  • Als je de auto opstart dan lichten de waarschuwingslampjes op je dashboard op. Het kortstondig oplichten van het airbag lampje is een goed teken omdat het aangeeft dat dit systeem is geactiveerd.
  • Als het lichtje van de airbag blijft branden, controleer dan of alle passagiers hun gordel om hebben. Sommige autofabrikanten hebben het lampje voor de gordels namelijk gekoppeld aan het airbag lampje. Als alle passagiers hun gordel om hebben en het lichtje dan nog niet verdwenen is, dan heb je last van grotere problemen.

Het niet afgaan van een airbag is natuurlijk een probleem. Wat hiervoor de redenen zijn en hoe je dit probleem kunt oplossen, dat bespreken we hieronder.

Waarom Brandt Of Knippert Het Airbag Lampje?

Laat het als eerst duidelijk zijn dat er geen verschil is tussen een brandend of knipperend airbag lampje. Sommige autofabrikanten hebben ervoor gekozen om het lampje te laten branden in geval van een probleem, terwijl andere het laten knipperen. In beide gevallen is een van onderstaande oorzaken waarschijnlijk het probleem.

1. Uitgeschakelde Airbag

Een van de meest voorkomende oorzaken van een brandend airbag lampje is het feit dat de airbag gedeactiveerd is. Dit kan handmatig zijn gebeurd, het kan ook zijn dat er een fout in de werking van het systeem zit die de airbag deactiveert.

Als eerste is het verstandig om na te gaan of de airbag niet handmatig is gedeactiveerd. Dit doe je bijvoorbeeld als je een kind op de voorste passagiersstoel heb zitten die in een achterstevoren gekeerd kinderzitje zit. Elke auto heeft een mogelijkheid om de airbag handmatig uit te schakelen. Het kan zijn dat de knop hiervoor aan de rechterkant van het instrumentenpaneel zit, het kan ook zijn dat je die terugvind in het passagierskastje op het dashboard.

In beide gevallen is het de moeite waarde te controleren of deze knoppen niet geactiveerd zijn. Mocht dit het geval zijn dan kun je ze simpelweg uitschakelen en zou het licht van de airbag moeten stoppen met branden.

2. Problemen Met De Gordels

We hebben het eerder al even gehad over de problemen met de gordels. Het kan namelijk zijn dat, ook als alle passagiers wel hun gordel om hebben, het probleem zich alsnog hier bevind. Dat komt doordat alle gordelspanners sensoren hebben die controleren of de gordels wel echt goed vastzitten. Het kan zijn dat een van deze sensoren niet goed meer werkt en daardoor een foutmelding doorgeeft aan het systeem.

Als je een OBD-II scanner hebt dan kun je deze aansluiten op de boordcomputer van de auto en kijken of je een generieke B1881-code krijgt. Dit geeft aan dat het probleem zich inderdaad bij de gordelspanners bevind. Als je deze code niet krijgt, of als je een andere code krijgt, is het doe moeite waard dit even op te zoeken op het internet, dan weet je waarschijnlijk ook direct waar het probleem ligt.

3. Lege Batterij

Een lege batterij van de auto kan altijd de boosdoener zijn. Als een batterij leeg raakt dan kan het namelijk zijn dat deze niet genoeg energie levert aan de backup batterij van de airbag. Deze raakt daardoor leeg en dat veroorzaakt dan weer een brandend of knippert airbag lampje.

Bekijk dit artikel om erachter te komen hoe je een lege accu kunt controleren om erachter te komen of dit het probleem is: Accu Lampje Brandt: Oorzaken & Oplossingen

4. Een Klein Ongeluk

Mocht je een keer in een klein ongeluk terecht zijn gekomen, en is het lampje van de airbag daarna gaan branden, dan kan het goed zijn dat dit de oorzaak is. Botssensoren van de auto hebben verschillende categorieën waarin ze een ongeluk indelen.

Als je een hele lichte botsing maakt dan kunnen de sensoren afgaan zonder dat de airbags dit doen. Het kan goed zijn dat je een kleine botsing hebt gemaakt (bijvoorbeeld tegen een paaltje tijdens het inparkeren). Dit kan ervoor zorgen dat de sensoren nu niet goed meer werken.

Je kunt proberen de boordcomputer van de auto uit te lezen en de specifieke foutcode op het internet op te zoeken. Mocht je hier geen zin in hebben dan kun je de auto het beste naar de garage brengen om het daar te laten onderzoeken.

5. Corrosie Van De Sensoren

Corrosie van de sensoren van de auto is een ander veelvoorkomend probleem. Dit probleem wordt vooral veroorzaakt door waterschade bij auto’s die iets ouder zijn. Water kan namelijk naar de botssensoren van de auto lekken en daar, naar verloop van tijd, zoveel schade aanrichten dat de sensoren niet meer goed werken.

Net als hiervoor is de oplossing ook hier weer om de auto te scannen met een OBD II scanner. Als je hier geen zin in hebt dan is het al snel tijd om de auto naar de garage te brengen.

6. Losgekomen Bedrading

Losgekomen bedrading bij de airbags aan de passagierskant is een ander probleem wat redelijk voor de hand liggend is. De bedrading die van de passagiersstoel naar de zijpanelen van de auto loopt kan namelijk na verloop van tijd beschadigd raken of los komen te zitten. Dit komt doordat de stoel heen en weer geschoven wordt.

Het is aan te raden dit probleem niet zelf op te lossen. Als je bijvoorbeeld beschadigde bedrading ziet of als je merkt dat bedrading losgekomen is uit zijn behuizing. Het zelf proberen op te lossen van dit probleem kan namelijk de airbags activeren waardoor je een aardige klap zou krijgen. Dit is dus echt iets wat je bij de garage moet laten nakijken.

7. Verouderde Wikkelveer

Een wikkelveer is een onderdeel wat om de stuurkolom heen zit gewikkeld. Het zorgt ervoor dat er een verbinding blijft bestaan tussen de airbagregelapparatuur en de gasgenerator terwijl het stuur vrijuit kan bewegen. Echter, helemaal in oudere auto’s, kan deze wikkelveer verouderd raken waardoor de verbinding tussen deze twee elementen verloren raakt. Zodra dit gebeurd gaat het airbag lampje branden.

Ook hier kunnen er weer verschillende foutcodes door het systeem gegeven worden. De foutcodes zou je eventueel nog zelf kunnen onderzoeken maar het beste is de auto direct naar de garage te brengen. Reden hiervoor is dat je een wikkelveer echt niet als doe-het-zelver kunt vervangen en dat je hier een specialist voor nodig hebt.

8. Het Niet Resetten Van Het Airbag Systeem

Als alle bovenstaande oorzaken gecontroleerd zijn en het probleem zich toch blijft aanhouden dan is de meest voor de hand liggende reden dat het airbag systeem niet gereset is. Het systeem gaat namelijk niet vanzelf uit. Hoe je het airbag lampje van de auto reset, dat hangt af van de auto. Richtlijnen hiervoor kun je vinden in de handleiding van de auto. Echter, vaak werkt het onderstaande systeem goed:

  • Stop de sleutel in het stopcontact en draai het naar de ‘aan’ positie.
  • Wacht tot het airbag lampje brandt, na zeven seconden gaat het lampje uit en dan draai je de sleutel direct weer naar de ‘uit’ positie.
  • Herhaal deze routine nog twee keer
  • Daarna start je de motor, het airbag lampje brandt zeven seconden, gaat dan uit en blijft als het goed is ook uit. Het systeem is gereset.

Kun Je In Een Auto Rijden Met Een Brandend Airbag Lampje?

Het branden van het airbag lampje heeft geen invloed op het besturingssysteem of het rijgedrag van de auto. Echter, het is niet aan te raden te rijden met een auto waarvan de airbag systemen niet zijn geactiveerd. Een kleine botsing kan zonder airbags namelijk al resulteren in ernstige verwondingen. We raden je aan om direct met deze auto naar de garage te gaan.

Is Een Airbag Lampje Een Afkeuring Voor Je APK?

Voor personenauto’s die na 31-12-2017 in dienst zijn genomen geldt dat een brandend apk lampje leidt tot afkeuring van de APK. Voor personenauto’s die voor deze periode al op de weg waren geldt dat een brandend apk lampje niet leidt tot afkeuring van de APK. In plaats daarvan zal het worden aangegeven als reparatieadvies.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs