Accu Loskoppelen, Rood Of Zwart Eerst Losmaken?


accu loskoppelen

De accu is een onmisbaar onderdeel van de auto. Zonder accu kun je niet rijden, want er zijn vele elektrische systemen die de spanning krijgen van de accu. Als de accu leeg is dan moet deze vervangen worden en moet je de accu loskoppelen. Maar ook als je de auto een lange tijd niet gebruik kan je de accu loskoppelen. Maar hoe doe je dat, welke kabel eerst? In het kort:

Haal de sleutel uit het contact en open de motorkap. Maak met een steeksleutel de negatieve (-) klem los, deze is zwart. Doe dit ook met de positieve (+) klem, deze is rood. Leg de rode klem niet op de auto, deze kan namelijk nog reststroom bevatten.

Dit is hoe je een accu kunt loskoppelen. Als je de accu wilt verwijderen dan moet je ook de bevestigingsbeugels losmaken. Hoe je dit allemaal verder doet wordt in deze blog besproken. Ook als je de accu wilt loskoppelen omdat je de auto langere tijd niet gebruik of voor het resetten van de ECU. Dus lees snel verder.

Lees ook: Accu Lampje Brandt: Oorzaken & Oplossingen

Accu Loskoppelen Auto

Het loskoppelen van een accu van een auto lijkt moeilijker dan dat het is. Meestal vinden we het spannend, maar het is redelijk simpel om te doen. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden en als je dit weet dan gaat het vanzelf. Zoals, welke kabel eerst losmaken en mag je de klemmen op staal leggen. Onderstaand de instructie hoe je de accu kan loskoppelen.

Volgorde Accu Loskoppelen

De stappen die je neemt om de accu los te koppelen zijn als volgt:

  1. Haal de sleutel ui het contact en zet alle elektrische onderdelen uit, zoals de radio.
  2. Open de motorkap, de hendel zit links voor bij de bestuurdersstoel.
  3. Doe de motorkap open en zet deze vast.
  4. Haal de afdekkappen van de polen van de accu af, als de accu is afgedekt. Er is een rode pool en een zwarte pool.
  5. Maak met een steeksleutel of een bahco de negatieve, zwarte kabel als eerste los en verwijder deze van de accu.
  6. Maak vervolgens ook de positieve, rode kabel los van de accu en verwijder deze. Leg de rode kabel niet op de auto, want er kan nog reststroom in zitten.
accu loskoppelen
De plus (+) en min (-) pool staan altijd op de accu!

De accu is nu losgekoppeld van de auto. Als je de auto voor langer tijd niet gebruikt en je wilt alleen de accu loskoppelen dan ben je nu klaar.

Lee ook: Hoe Een Accu Testen En Doormeten Met Multimeter

Wil je de accu vervangen dan kan je nu de bevestigingsbeugel losmaken. Dit is in elke auto anders, dus kijk eerst goed hoe deze gemonteerd is.

  1. Maak de bevestigingsbeugel los en verwijder de accu uit de auto.
  2. Plaats vervolgens de nieuwe accu in de auto en monteer de beugel.
  3. Controleer de klemmen van de positieve en negatieve klemmen of deze schoon zijn. Poets ze anders even op met een borsteltje of een doek. Monteer vervolgens als eerste de positieve (+), rode kabel en daarna de negatieve (-), zwarte kabel.
  4. Doe de afdekkap over de polen of accu en sluit de motorkap. Een tip: controleer of je al het gereedschap hebt en dat er niets op de motor is achtergebleven!

Onderstaande video laat zien hoe je de accu moet loskoppelen en kunt verwijderen.

Accu Loskoppen Winter

Als je een auto voor langere periode niet gebruikt dan kan je de accu loskoppelen. Dit gebeurt vaak met oldtimers en met cabrio’s. Met deze auto’s worden in de winter niet vaak gereden en staan dan vaak in een stalling of garage.

Tip: De auto’s van vandaag de dag hebben heel veel elektronica in zich. Een accu loskoppelen kan dan niet zo maar gebeuren, omdat dit problemen kan geven. Lees het instructieboekje als je een nieuwe auto wilt loskoppelen van de accu!

Is de stalling of garage waar de auto staat dan kan je volstaan met alleen de negatieve (-), zwarte klem los te maken. Doe dit zoals bovenstaand omschreven is.

Echter, je kunt ook allebei de klemmen losmaken en een druppellader aansluiten. Een druppellader zorgt ervoor dat de accu in conditie blijft. Als de accu losgekoppeld is en verder niet meer gebruikt wordt in de komende 6 maanden, verliest deze zijn kracht en de accu loopt leeg.

Een accu druppellader, welke ook verkrijgbaar is bij bol.com, laadt de accu op en houdt deze in goede conditie. In een vastgestelde cyclus wordt de accu opgeladen zodat deze niet stuk gaat.

Accu Loskoppelen Voor Reset ECU

De meeste auto’s hebben een Engine Control Unit, met andere woorden een boordcomputer. Deze computer regelt heel veel systemen in de auto, want heel veel in de auto wordt elektronisch aangestuurd.

Soms moet deze ECU gereste worden en dit kan je doen door de accu los te koppelen waardoor de ECU geen spanning meer krijgt. Als deze dan voor 5 minuten los is van de accu zal de ECU zichzelf weer opstarten als de accu weer aangesloten wordt.

Het loskoppelen van de accu kan je doen zoals bovenstaand is beschreven. Wacht met het aansluiten minimaal 5 minuten dat de ECU echt leeg is.

Sluit vervolgens de accu weer aan en de ECU zal zich zelf weer gaan inregelen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs