Kan Je Koelvloeistof Mengen Met Elkaar Of Met Water?


Koelvloeistof mengen

Koelvloeistof is een hele belangrijke vloeistof voor een motor. Deze vloeistof wordt in een gesloten systeem rondgepompt langs de motor en wordt via de radiateur weer gekoeld. Het kan voorkomen dat de koelvloeistof een te laag niveau heeft. Kan je de koelvloeistof mengen en bijvullen met een andere koelvloeistof? In het kort,

Ja, je kunt koelvloeistof bijvullen met water, maar dit is een tijdelijke oplossing. Vervang de verdunde koelvloeistof weer zo snel als mogelijk. Nee, je kunt koelvloeistof van verschillende kleuren niet mengen met elkaar. De verschillende kleuren hebben verschillende toevoegingen en verschillende eigenschappen.

Dit is in het kort het antwoord op de vraag of je koelvloeistof kan mengen met andere koelvloeistoffen en/of met water. Er komt echter nog wel iets meer bij kijken, zeker als het maar voor een korte periode is, dan gelden andere regels. Wat de gevolgen zijn en of het kan of niet lees je verder in deze blog.

Lees ook: Koelvloeistof Lampje Brandt: Oorzaken & Oplossingen

Kun Je Koelvloeistof Mengen Met Water?

Om te weten of je koelvloeistof kunt mengen met water is belangrijk om te weten wat koelvloeistof precies is. Het bestaat voor 50% uit gedemineraliseerd water en 50% uit additieve (=toevoegingen). Deze toevoeging zijn bedoeld om corrosie tegen te gaan, om niet te bevriezen en op het systeem te smeren.

De 50/50 regel is afhankelijk van het type koelvloeistof, maar de verhouding is ongeveer 50/50

Het positieve is dat koelvloeistof voor 50% uit gedemineraliseerd water bestaat. En ja, je kunt koelvloeistof dus mengen met water, het liefst gedemineraliseerd water.

Maar let op! Zie dit als een tijdelijke oplossing. Wanneer je geen koelvloeistof bij de hand hebt kan je deze aanvullen met water. De oorspronkelijke koelvloeistof wordt hierdoor verdund en de eigenschappen van de koelvloeistof nemen af.
Als je in de gelegenheid bent om de garage te bezoeken, laat dan gelijk de verdunde koelvloeistof vervangen door nieuwe. Zo voorkom je schade aan de motor.

Vervang je de verdunde koelvloeistof niet dan kan corrosie optreden. Dat zie je in het expansievat, want de koelvloeistof is bruin geworden.

Onderstaande video van de ANWB laat zien hoe je koelvloeistof kunt bijvullen, zelfs met water.

Meer lezen over dit onderwerp, lees dan ook: Kan Je Koelvloeistof Bijvullen Met Water Of Gaat Dit Fout?

Kun Je Transparante, Gele, Blauwe, Roze, Groene Koelvloeistof Mengen Met Elkaar?

Er zijn verschillende type koelvloeistof te koop en elke fabrikant heeft zijn voorkeur voor een bepaald type koelvloeistof. Nu worden de koelvloeistoffen aangeduid met een type nummer maar de meeste consumenten spreken over een kleur koelvloeistof. Er zijn 5 kleuren/type te onderscheiden, en deze zijn:

KleurGeschikt voor
TransparantAlle automodellen
GeelNieuwe modellen van Opel, Vauxhall, Mercedes, Ford, Renault en Saab
BlauwMercedes, BMW, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley, Renault
Rood/rozeGeschikt voor de meeste auto’s zoals VAG-modellen (Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley); Zo ook FIAT, Alfa Romeo, Lancia
GroenPeugeot & Citroën

Als je onderweg bent en er zijn problemen met het koelvloeistofniveau waardoor de motor te warm wordt dan zal het koelvloeistofsymbool op het dashboard gaan branden. Zoek dan een veilige plaats is en stop de motor.

Laat de motor vervolgens afkoelen, dit duurt ongeveer een uur waarna je de deksel van het expansievat kan opendraaien om de koelvloeistof bij te vullen. De koelvloeistof heeft een kleur en moet met dezelfde kleur koelvloeistof aangevuld worden.

Maar wat als deze niet voorradig is, kan je de koelvloeistof dan mengen met een andere kleur koelvloeistof? En wat zijn de gevolgen als je dat doet?

Elke koelvloeistof heeft andere eigenschappen. Niet alleen de kleur is anders maar ook de samenstelling en dus ook de kleur.

Door te mengen kunnen er stoffen bij elkaar komen die niet goed met elkaar samenwerken en zelfs schade aan kunnen brengen aan de motor. Om problemen te voorkomen wordt het door de leveranciers en door de autofabrikanten afgeraden om verschillende kleuren koelvloeistof met elkaar te mengen.

Er is echter een uitzondering, namelijk de enige koelvloeistof die mengbaar is met andere koelvloeistoffen is de transparante koelvloeistof. Deze kan je toevoegen aan de andere kleuren.

Als je niet de juiste kleur koelvloeistof voorhanden hebt kan je beter water toevoegen dan een andere kleur koelvloeistof.

Lees ook: Rijden Zonder Koelvloeistof: Houdt Hier Rekening Mee!

Koelvloeistof bestaat voor 50% uit gedemineraliseerd water en kan verder geen kwaad. Het is echter een tijdelijke oplossing, want als je koelvloeistof moet bijvullen dan heb je waarschijnlijk lekkage en zul je een garage moeten bezoeken. Zij vervangen dan gelijk de verdunde koelvloeistof voor nieuwe en de juiste kleur.

Als het om kleine lekkages gaat kan je ook radiator lekkage stop proberen. Dit is ook te koop bij Bol.com. Radiator lekkage stop voeg je toe aan de koelvloeistof in het expansievat. Het spul vindt uiteindelijk het gaatje en zal dit van binnenuit dichten. Je moet echter nog wel de verdunde koelvloeistof aftappen en opnieuw vullen met de juiste koelvloeistof. Koelvloeistof kost ongeveer € 9,00 per liter en je hebt ongeveer 40 liter nodig, afhankelijk van het type auto.

Koelvloeistof Controleren

heb je een signaal ontvangen dat het niveau van de koelvloeistof te laag is, zet dan de auto aan de kant en controleer de koelvloeistof.

koelvloeistof mengen

Het systeem van koelvloeistof heeft een expansievat wat in de buurt van de motor zit. Vaak is dit vat rond zoals op de foto.

Er staat een minimum niveau en een maximum niveau op aangegeven. In koude toestand moet het niveau tussen deze twee niveaus liggen.

De motor moet goed afgekoeld zijn voordat je de dop van het expansievat open kan maken. Afkoelen duurt ongeveer een uur. En zorg ervoor dat de auto waterpas staat, ook dit kan verschil uitmaken.

Is de motor warm en het niveau ligt onder het minimum niveau dan heb je waarschijnlijk een lekkage of een kapotte waterpomp.

Je kunt nu het beste een bezoek brengen aan de garage want het lek kan overal zitten. Het vervangen van de waterpomp kost ongeveer € 500 afhankelijk van het type auto. Is de radiateur aan vervanging toe dan kost je dat ongeveer € 350, ook weer afhankelijk van het type auto.

Lees ook: 5 x Ruitenwisservloeistof Maken, Waarmee Doe Je Dat?

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs