Welke Benzine In Jouw Auto? (Alle Merken)


brandstof

Op deze blog zorgen we ervoor dat je alles te weten komt over jouw auto. Vandaag gaan we daarom kijken welke benzine jouw automerk nodig heeft. Het is namelijk zo dat niet alle auto’s dezelfde soort benzine kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er verschillen tussen zowel E5 als E10 benzine en Euro 95 en Euro 98. Laten we beginnen met een snel antwoord:

De meeste auto’s die gemaakt zijn na 2005 maken gebruik van E10 benzine. Modellen die tussen 1990 – 2005 zijn gemaakt maken over het algemeen gebruik van E10 echter zijn sommige modellen alleen geschikt voor E5 benzine, dit hangt af van de fabrikant. De meeste automodellen die gemaakt zijn voor 1990 maken gebruik van E5 benzine.

Echter, daar is nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder hebben we per automodel opgeschreven welke soort benzine de auto kan gebruiken (E5 of E10) en welk octaangehalte er wordt aangeraden voor dit automerk (Euro95 of Euro98). We beginnen echter eerst met een korte uitleg van E5, E10, Euro95 en Euro98 zodat je weet wat de verschillen zijn en waar we het over hebben.

Het Verschil Tussen E5, E10, Euro95 en Euro98.

Als eerste is het goed om te weten wat het verschil is tussen E5 en E10 brandstof. De ‘E’ staat in deze afkorting voor ethanol. Ethanol is een brandstof gemaakt van plantaardig materiaal. De 5 of de 10 staan in deze afkorting voor het percentage ethanol wat er in de benzine zit (5% of 10%).

Brandstof met een hoger percentage ethanol zorgt voor minder schadelijke uitlaatgassen. Dit is de reden dat E10 vanaf 1 oktober 2019 in Nederland verplicht is. Een schonere brandstof zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Daarom zijn het vooral oudere auto’s die gebruik maken van E5 benzine. Alle nieuwe auto’s die tegenwoordig verkocht worden maken gebruik van E10 benzine. Wanneer een automerk is overgegaan op het gebruik van E10 hangt van de fabrikant af. Dat zullen we hieronder straks per automerk uitzoeken.

Naast het percentage ethanol hebben we ook het zogeheten octaangehalte. Dat wordt aangegeven met Euro95 of Euro98. Euro95 is doorgaans geschikt voor auto’s met een ‘normale’ motor. Euro98 heeft een hoger octaangehalte en dat zorgt ervoor dat het voor betere prestaties kan zorgen. Echter, het zorgt alleen voor betere prestaties als je motor ook in staat is hoge prestaties te leveren. Daarom maken auto’s van luxemerken (Audi, BMW, Lexus, Mercedes enz.) vaak gebruik van Euro98. Deze hebben vaak een directe brandstofinjectie of een turbocharger en daarom is Euro98 gewenst.

Audi

Bijna alle Audi modellen die gefabriceerd zijn vanaf het jaar 1992 zijn geschikt voor gebruik met E10 benzine. Audi A2, A3 en A4 modellen met een 1.6 of 2.0fsi motor die gemaakt zijn tussen 2003 – 2005, en A4 Avant modellen gemaakt tussen 2001 – 2008 maken gebruik van E5 benzine.

De meeste modellen van Audi maken gebruik van Euro98 brandstof. Dit komt doordat de motoren gebruik maken van turbo’s en directe injectie wat ze geschikter maakt voor het gebruik van hoogwaardige brandstof met een hoger octaangehalte.

BMW

Alle BMW modellen zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Daarnaast maken alle BMW modellen gebruik van hoogwaardige Euro98 branstof.

Chevrolet

Alle Chevrolets die vanaf 2006 geproduceerd zijn, zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Modellen van de Aveo/Kalos, Matiz, Nubira/Lacetti, en Tacuma/Rezo die voor 2006 geproduceerd zijn, kunnen ook gebruik maken van E10. Alle overige modellen maken gebruik van E5.

Alle modellen van Chevrolet die verkocht zijn in Nederland maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Het gebruik van Euro98 met een verhoogt octaangehalte is niet nodig omdat dit geen voordelen oplevert.

Citroen

Alle Citroen modellen die vanaf 1 januari 2000 zijn geproduceerd zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine.

Alle modellen van Citroen die verkocht worden in Nederland maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Het gebruik van Euro98 met een verhoogt octaangehalte is niet nodig omdat dit geen voordelen oplevert.

Dacia

Alle Dacia modellen die vanaf 2005 zijn geproduceerd zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine.

Alle modellen van Dacia die verkocht worden in Nederland maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Het gebruik van Euro98 met een verhoogt octaangehalte is niet nodig omdat dit geen voordelen oplevert.

Daihatsu

De 3e generatie van de Sirion en de 4e generatie Materia zijn geschikt voor E10. Daihatsu Copen, Trevis en Cuore gemaakt vanaf 2008 zijn ook geschikt voor E10. Alle andere modellen van Daihatsu maken gebruik van E5 Euro95.

Alle modellen van Daihatusu die verkocht zijn in Nederland maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Het gebruik van Euro98 met een verhoogt octaangehalte is niet nodig omdat dit geen voordelen oplevert.

Fiat

Fiat Barchetta, Doblo, Bravo, Marea, Palio, Punto, Stilo en Multipla met een 1.6/1.8 16V of 2.0/2.4 20V motor zijn niet geschikt voor E10 en maken gebruik van E5 benzine. Alle andere modellen van Fiat die gemaakt zijn na 2000 zijn wel geschikt voor E10 benzine.

De meeste Fiat modellen maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Een uitzondering hierop is de Fiat 500L met turbo welke gebruik maakt van hoogwaardige Euro98.

Ford

Alle modellen van Ford die gemaakt zijn na 1992 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Alleen de Ford Mondeo met 1.8 SCI motor gemaakt van 2003 – 2007 is niet geschikt voor E10 en maakt gebruik van E5 benzine.

Alle modellen van Ford die verkocht worden in Nederland maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Het gebruik van Euro98 met een verhoogt octaangehalte is niet nodig omdat dit geen voordelen oplevert.

Honda

Alle Honda modellen die vanaf 1996 geproduceerd zijn kunnen gebruik maken van E10. Modellen die voor deze periode zijn gemaakt maken gebruik van E5 benzine.

Alle modellen van Honda zonder turbomotoren maken gebruik van regulier Euro95 brandstof. De meeste modellen van Honda die een turbomotor hebben maken ook gebruik van Euro95, al kan Euro98 in sommige gevallen aan te raden zijn. We raden aan om de handleiding te bekijken als je een ouder Honda model hebt met een turbo.

Hyundai

Alle Hyundai modellen die vanaf 1995 geproduceerd zijn kunnen gebruik maken van E10. Modellen die voor deze periode zijn gemaakt maken gebruik van E5 benzine.

Alle modellen van Hyundai die verkocht worden in Nederland maken gebruik van reguliere Euro95 brandstof. Het gebruik van Euro98 met een verhoogt octaangehalte is niet nodig omdat dit geen voordelen oplevert.

Jaguar

Alle modellen van Jaguar die na 1992 gemaakt zijn, zijn geschikt voor gebruik van E-10 benzine. Modellen die voor deze periode zijn gemaakt maken gebruik van E10 benzine.

De meeste modellen van Jaguar maken gebruik van hoogwaardige Euro98 brandstof voor de beste prestaties.

Jeep

Jeep Cherokee (KJ, XJ, KL), Commander (WH), Compass (PK,MX), Grand Cherokee (WH, WJ, WK), Patriot (PK), Renegade (BU), en Wrangler (JK, TJ) zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Overige modellen maken gebruik van E5 benzine.

De meeste modellen van Jeep kunnen gebruik maken van Euro95 brandstof. Euro98 is alleen aan te raden als de Jeep een turbomotor heeft omdat het hogere octaangehalte betere prestaties mogelijk maakt.

Kia

Alle modellen van Kia die in Nederland zijn verkocht zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Alle modellen van Kia maken gebruik van Euro95 benzine. De enige uitzondering is de Kia Stinger welke gebruik maakt van Euro98.

Land Rover

Alle modellen van Land Rover die na 1996 zijn gemaakt maken gebruik van E10 benzine. Modellen die voor deze periode zijn gemaakt maken gebruik van E5 benzine. Voor alle modellen van Land Rover wordt Euro98 aangeraden.

Lexus

De meeste modellen van Lexus die vanaf 1998 verkocht zijn in Europa zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen zijn de IS250 2.5 en de GS300 3.0 gemaakt tussen augustus 2005 en september 2007 alsmede de LS460 4.6 gemaakt tussen augustus 2006 en september 2007 die gebruik maken van E5 benzine. Alle modellen van Lexus maken gebruik van hoogwaardige Euro98 brandstof.

Mazda

Alle modellen van Mazda die gemaakt zijn na 2002 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Eerder gefabriceerde modellen maken gebruik van E5 benzine.

Alle Mazda modellen die in Nederland verkocht worden maken gebruik van Euro95 brandstof. Euro98 is niet nodig omdat het hogere octaangehalte geen voordeel oplevert.

Mercedes

De meeste modellen van Mercedes-Benz zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen zijn de eerste generatie C 200 CGI en CLK 200 CGI of Mercedessen met zonder 3-weg katalysator, later omgebouwd met 3-weg katalysator of uitgerust met een cabarateur. Deze maken gebruik van E5 benzine.

Alle modellen van Mercedes maken gebruik van hoogwaardige Euro98 brandstof welke een hoger octaangehalte heeft dan Euro95.

Mitsubishi

De meeste modellen van Mitsubishi zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen zijn modellen met een GDI motor die geproduceerd zijn in of voor 2006 en benzinemodellen met een cabarateur. De meeste modellen van Mitsubishi maken gebruik van Euro95. De enige uitzondering is de Outlander GT welke gebruik maakt van Euro98.

MINI

Alle MINI modellen die geproduceerd zijn na 2000 maken gebruik van E10 benzine. Daarnaast maken alle MINI modellen gebruik van Euro98.

Nissan

Alle Nissan modellen die geproduceerd zijn na 2000 maken gebruik van E10 benzine. Nissan modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Opel

Opel geproduceerd vanaf januari 2011 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Modellen van voor 2011 die geschikt zijn voor het gebruik van E10 benzine zijn de Agila, Antara, Astra, Calibra, Campo, Combo, Corsa, Frontera, GT, Insignia, Kadett E, Meriva, Monterey, Movano, Omega, Signum, Sintra, Speedster, Tigra, Vectra A/B/C, Vivaro, en Zafira A/B. Modellen met een 2.2 liter Z22YH motor, of modellen die buiten deze selectie vallen maken gebruik van E5 benzine.

Peugeot

Alle Peugeot modellen die geproduceerd zijn na 2000 maken gebruik van E10 benzine. Opel modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Porsche

Porsche Boxster geproduceerd vanaf 1997 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Alle overige modellen van Porsche zijn vanaf modeljaar 1998 geschikt voor E10. Uitzondering is de Carrera GT die gebruik maakt van E5. Alle Porsche modellen maken gebruik van hoogwaardige Euro98 brandstof.

Renault

De meeste Renault modellen die geproduceerd zijn vanaf 1997 maken gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen hierop zijn de eerste generatie van de Megane en tweede generatie Laguna met 2.0L direct ingespoten benzine motor en de Laguna, Espace, Velsatis, en Avantime met 2.0L turbo motor die gemaakt zijn tussen 2000 – 2002. Deze maken gebruik van E5 benzine. Renault modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

SEAT

De volgende SEAT modellen zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine: Leon en Toledo (1999+), Alhambra (2001+), Ibiza (2002+), en de Cordoba (2003+). Uitzonderingen zijn de Arosa in zijn geheel, en Toledo, Leon, en Altea gemaatk van 2004 – 2005 met FSI motoren. Deze maken gebruik van E5 benzine. SEAT modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Skoda

Alle Skoda die gemaakt zijn vanaf 1994 zijn geschikt voor gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen hierop is de Felicia 1.3 gemaakt tussen 1994 – 2001 die gebruik maakt van E5 benzine. Skoda modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Subaru

Alle Subaru gemaakt vanaf 1991 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen zijn de Vivio, de Justy van voor 1994, en alle andere modellen die zijn gemaatk voor 1991. Deze maken gebruik van E5 benzine. Subaru modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Suzuki

Alle Suzuki modellen gemaakt vanaf 1991 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Eerdere modellen maken gebruik van E5 benzine. Suzuki modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Toyota

De meeste Toyota modellen die gemaakt zijn vanaf 1998 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen zijn de Avensis met 2.0L motor gemaakt tussen 2000 – 2008 en de Avensis met 2.4L motor gemaakt tussen 2003 – 2008. Deze maken gebruik van E5 benzine. Toyota modellen die in Nederland worden verkocht maken gebruik van Euro95.

Volkswagen

De meeste Volkswagen modellen zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen hierop zijn Volkswagen modellen geproduceerd tussen 2000 – 2006 die gebruik maken van een 1.4fsi, 1.6fsi of 2.0fsi motor. Deze maken gebruik van E5 benzine. De meeste Volkswagens kunnen gebruik maken van Euro95. Voor de Tiguan en Jetta met een turbomotor is Euro98 aan te raden.

Volvo

De meeste Volvo modellen geproduceerd vanaf 1976 zijn geschikt voor het gebruik van E10 benzine. Uitzonderingen hierop zijn de S40 en V40 met 1.8GDI motor gemaakt in de jaren ’90. Deze maakt gebruik van E5 benzine. Volvo modellen met een T5, T6 of T8 motor maken gebruik van hoogwaardige Euro98 brandstof. Andere modellen kunnen ook gebruik maken van Euro95.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs