Welke Automerken Zijn Gevoelig Voor Steenmarters?


steenmarter

Welke automerken zijn het meest gevoelig voor steenmarters? Als je een nieuwe of tweedehands auto aanschaft is dat natuurlijk een hele relevante vraag. Het laatste wat je immers wil is dat een steenmarter het ineens voorzien heeft op de bekabeling van jouw auto. Laten we je daarom hieronder eerst even een snel antwoord geven:

Steenmarters hebben geen voorkeur voor specifieke automerken. Belangrijker is hoe makkelijk het voor de steenmarter is om bij de motor te komen, hoe warm de motor is en hoeveel schuilgelegenheid er in de nabije omgeving te vinden is.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Zo zit er namelijk wel een verschil tussen betaalbare en luxemerken (maar niet om de reden die je denkt). Verder kijken we hieronder naar wanneer en waarom steenmarters het op je auto voorzien hebben en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze geen schade meer aanrichten. Lees snel verder!

Hebben Luxemerken Minder Last Van Steenmarters?

Nog even voor de duidelijkheid: er is op het moment geen enkel bewijs dat suggereert dat steenmarters een voorkeur hebben voor specifieke automerken. Als er claims gemaakt worden dat het ene automerk hier meer last van zou hebben dan een andere dan is dit in ieder geval niet gebaseerd op onderzoek.

Wel is het zo dat het lijkt te zijn dat steenmarters een voorkeur hebben voor de meer betaalbare automerken. De luxe automerken lijken vaak minder te leiden te hebben. Reden daarvoor is echter niet het feit dat steenmarters de betaalbare auto’s aantrekkelijker vinden dan de ander.

De oorzaak hiervan kan gevonden worden in het feit dat het bij automerken als Volkswagen, Opel, Renault en eigenlijk alle Aziatische merken makkelijker is voor de steenmarter om onder de motorkap te klimmen. Dure merken hebben de motoren en de motorkap vaak beter afgeschermd. Daarnaast is het zo dat de kabels van luxemerken vaak een extra beschermlaag hebben waar de steenmarter niet doorheen kan bijten.

Onderstaande video van de ANWB laat zien hoe je kunt voorkomen dat steenmarters onder de motor kap kunnen komen.

Waarom Richten Steenmarters Schade Aan?

Waarom steenmarters precies schade aanrichten is op het moment nog moeilijk te zeggen. De onderzoeken die er gedaan zijn, zijn beperkt en te kleinschalig om hier echt conclusies aan te hangen. Op het moment is de algemene aanname dat steenmarters schade onder motorkappen aanrichten om zo hun territorium af te bakenen.

Het kan zijn dat je auto geparkeerd staat in het territorium van een steenmarter. Steenmarters bakenen hun territorium af door hun geur af te geven en dat doen ze onder andere door op veel dingen te kauwen. Normaal gesproken gaat het dan bijvoorbeeld om takken van een boom. Het kan echter ook betekenen dat het gaat om de bekabeling van je auto.

Andere hypotheses suggereren dat de steenmarter s’nachts de warmte op zoekt van een motor en dat ze graag onder de motorkap kruipen als er weinig bescherming is in de nabije omgeving. Echter, deze hypotheses zijn toch iets minder zeker dan het territoriumverhaal.

Wanneer Richten Steenmarters De Meeste Schade Aan?

Volgens onderzoek richten steenmarters de meeste schade aan in het voorjaar en in de vroege zomer (1). Dat is niet geheel verrassend ook de periode waarin de steenmarter het meest territoriaal is. Dit is voor deze snelle beesten namelijk het paarseizoen. Tijdens de rest van het jaar zal het niet zo snel voorkomen dat je grote problemen hebt met steenmarters.

Welke Regio’s Hebben Het Meeste Last Van Steenmarters?

Steenmarters zijn een veelvoorkomend probleem maar ze zijn zeker geen plaag. Reden hiervoor is dan er namelijk maar 5.000 steenmarters in Nederland leven. Ze hebben simpelweg niet genoeg volume om echt een hele grote plaag te zijn. Wel is het zo dat steenmarters zich de komende jaren hebben uitgebreid.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien zijn steenmarters de komende jaren steeds meer in Nederland terecht gekomen. Helemaal de afgelopen jaren vinden ze de natuurrijke gebieden in Nederland (vooral het oosten en noorden) een uitstekende uitvalsplek.

Verspreiding van de steenmarter in Nederland

Plekken als de Randstad vermijden ze liever. Reden hiervoor is dat er gewoon te weinig natuur is voor de steemarter om zich echt thuis te voelen maar het kan zijn dat de uitbreiding nog niet klaar is.

Hoe Kan Je Jouw Auto Beschermen Tegen Steenmarters?

Natuurlijk zijn er ook verschillende manieren om ervoor te zorgen dat steenmarters geen schade in je auto aanrichten. Laat het wel gelijk duidelijk zijn dat het niet verstandig is om je auto in een andere buurt neer te zetten als een steenmarter al schade heeft aangericht.

Reden hiervoor is dat je de auto dan waarschijnlijk neerzet in het territorium van een andere steenmarter. Deze zal de geur van de andere steenmarter onder jouw motorkap oppikken en dat zal betekenen dat hij daar nu zijn geen zal willen afgeven. Daarnaast is het zo dat vooral mannetjes ontzettend agressief zijn en dat de kans groot is dat de bekabeling van je motor het deze keer echt moet ontgelden.

Het is trouwens goed om te weten dat je steenmarters niet mag vangen. We praten hier namelijk over een beschermde diersoort.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je auto wel goed te beschermen tegen steenmarters. Hieronder een lijst met de meest effectieve oplossingen.

  • Garage: een garage zorgt er natuurlijk voor dat een steenmarter niet bij de auto kan.
  • Ultrasoon apparaat: deze zijn heel betaalbaar en geven om de 30 seconden een geluid af wat mensen niet kunnen horen. Het is bewezen dat dit ontzettend effectief is. Bol.com heeft er ook een goede selectie van die je hier kunt vinden.
  • Laat de kabels beschermen: als je jouw garage vraagt dan kunnen zij de kabels in je auto beschermen met extra kabelgoten. Dit zorgt ervoor dat de marter niet bij de echte kabel kan komen.

Er worden op het internet vaak andere oplossingen aangeboden. Denk hierbij aan geurblokken of kippengaas. Geen enkele van deze oplossingen heeft in onderzoek aangetoond een duurzame oplossing te zijn en het is dus beter om voor een van de bovenstaande te gaan.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs