Volkswagen Sportsvan: Top 5 Meest Voorkomende Problemen


bruine volkswagen sportsvan

De Volkswagen Golf Sportsvan is een auto die al in productie is sinds 2014. Niet zo gek dus dat er tegenwoordig aardig wat tweedehands varianten op de markt te vinden zijn. Echter, welke problemen kun je tegenkomen als je een tweedehands Volkswagen Golf Sportsvan wilt aanschaffen?

De meest voorkomende problemen van een Volkswagen Golf Sportsvan zijn als volgt: lekkage bij de achterdeur, problemen met de koppeling en schokdempers die vroegtijdig vervangen moeten worden. Overmatig olieverbruik en een raar geluid bij het starten van de motor zijn ook veelgehoorde klachten.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we alle mogelijk problemen tot in detail en kijken we tegelijkertijd hoe je deze problemen kunt herkennen en wat het kan kosten om dit probleem na aanschaf op te lossen. Lees snel verder!

1. Lekkage Van Water Bij De Achterdeur

Een klacht dit wel vaker naar voren komt bij dit specifieke Volkswagen model, is lekkage bij de achterdeur. Dit ontstaat omdat water blijft staan op de instap onderaan. Daarna loopt dit naar binnen met als gevolg een natte of vochtige vloer. Niet heel erg fijn natuurlijk. Het gebeurd vaak aan beide zijden van de auto en komt, logischerwijs, veel voor na of tijdens natte weersomstandigheden. Al kan het ook maar aan een kant opspelen.

Nu blijkt in veel gevallen dat de lekkage voortkomt uit de montage van de speakers. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar er zijn meerdere gevallen bekend waarbij dit uiteindelijk de oorzaak van het probleem bleek te zijn. De luidsprekers en pompnagels zijn op een slechte manier bevestigd waardoor het water de kans krijgt om naar binnen te lopen.

Als dit het geval is betekent het meestal dat er een nieuwe luidspreker zal moeten worden gemonteerd. Wanneer deze vervolgens wel op de juiste manier zal worden bevestigd moet het probleem zijn opgelost. Mocht het dit daadwerkelijk zijn, dan komt het water vaak langzaam naar binnen. Als de vloer echt helemaal blank staat, dan is de kans groot dat er iets anders aan de hand is. Voorbeelden van de boosdoeners in dit geval zijn:

  • De spiegel
  • De deurpanelen
  • Het interieurfilter
  • De waterbak

Mocht het aan een van deze zaken liggen, dan kan het zomaar zijn dat er liters water naar binnen zullen lopen. Als het aan een van deze oorzaken ligt doe je er goed aan om zo snel mogelijk actie ondernemen en naar een erkende garage te gaan. Wanneer het te vaak gebeurd kan het namelijk nog veel ergere problemen gaan veroorzaken.

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Problemen Met De Koppeling

Ondanks dat de meeste eigenaren van de VOlkswagen Sportsvan meer dan tevreden zijn met hun bolide, zijn er wat problemen bekend met de koppeling. Deze kunnen al relatief snel de kop opsteken, na ongeveer 20.000 kilometer gereden te hebben. Het kan zelfs zo zijn dat de koppeling helemaal moet worden vervangen, Niet fraai natuurlijk, maar het komt lang niet bij alle uitgaves van deze auto voor.

Maar hoe herken je een dergelijk probleem? Dat gaat vaak vrij gemakkelijk, omdat er nu eenmaal een aantal dingen zijn die erg afwijkend zijn wanneer de koppeling niet goed functioneert. Zo ontstaat er een schurend geluid van metaal en wordt de koppeling warm bij het opschakelen. Het voordeel is dat dit nauwelijks te missen is waardoor je het duidelijk zult kunnen constateren.

Door de koppeling te vervangen los je het probleem op voordat het nog meer schade kan veroorzaken. Mocht je een nieuwe Sportsvan hebben aangeschaft, dan valt dit onder de garantie wanneer het zich kort na de aankoop en na niet al teveel kilometers voor zal doen. Als dat niet het geval is zijn de kosten voor vervanging van de koppeling inclusief BTW en arbeidsloon rond de 320 euro.     

Ben je in de markt voor een Volkswagen Sportsvan occasion, bekijk dan onderstaande video. Het is een aankoopadvies voor een occasion!

3. Schokdempers Moeten Worden Vervangen

De schokdempers vervullen een belangrijke rol als het gaat om de veiligheid van een voertuig. Ze zorgen er namelijk voor dat wanneer het wegdek niet heel goed is dit wordt opgevangen, zodat alle inzittenden niet door de auto vliegen bij elke oneffenheid in het wegdek. Daarmee zorgen de schokdempers dus voor meer comfort. Bij de Volkswagen Sportsvan komt het voor dat deze vrij snel last krijgen van slijtage, al heeft dit ook te maken met hoeveel er wordt gereden en of er vaak veel inzittende zijn.

Doorrijden met versleten schokdempers is zeker niet raadzaam. Het zorgt ervoor dat je als bestuurder zelf minder comfortabel in de auto zit, net als je passagiers. Maar buiten dat kan het gevaarlijke situaties opleveren tijdens het rijden. De wegligging zal namelijk niet langer optimaal zijn en daardoor zal de auto meer gaan bewegen en zwaaien, zoals dat ook wel genoemd wordt. Wil je de gevaarlijke situaties die hierdoor kunnen ontstaan voorkomen, dan kun je het beste de schokdempers zo snel mogelijk laten vervangen.

Je kunt dus merken dat de schokdempers minder goed functioneren aan het feit dat de wegligging minder wordt. Naast dat het niet fijn is hoeft het vervangen hiervan helemaal niet zoveel te kosten. Dat maakt helemaal verstandig om dit juist wel zo snel mogelijk te doen, om zodoende erger te kunnen voorkomen. Voor een bedrag vanaf 110 euro inclusief alle kosten kun je de schokdempers van een Volkswagen Sportsvan al laten vervangen.

4. Raar Geluid Na Starten Van Motor

De Volkswagen Sportsvan heeft soms bepaalde problemen direct na het starten van de motor. Er zijn dan rare geluiden te horen die niet al te goed klinken. Maar waar kan dit aan liggen? Dat kan nog wel eens verschillen. Afhankelijk van wat voor geluid het precies is en waar je het vandaan hoort komen, zit er soms verschil in de oorzaak. In de meeste gevallen is het hoorbaar direct na het starten, maar verdwijnt het na een paar seconden wel weer.

Een geluid als dit duidt in veel gevallen op problemen met de distributieriem. Als deze niet snel genoeg wordt vervangen kan het gevolg zijn dat de distributieriem gaat knappen. Mocht dat gebeuren dan vallen de kosten vaak stukken hoger uit. Het is daarom beter om deze preventief te laten vervangen wanneer je het vermoeden hebt dat dit nodig is, zoals vaak het geval is wanneer dit rare geluid gemaakt wordt bij het starten. In dat geval kost het ongeveer 300 euro inclusief alle kosten.

5. Olie Moet Worden Ververst

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat de Volkswagen Sportsvan zo optimaal mogelijk presteert, is het belangrijk regelmatig het oliepeil te checken. Voor een goede werking van de motor is het essentieel dat er voldoende olie wordt gebruikt. Dit zal de levensduur hiervan tevens verlengen. Maar bij dit model komt het nog weleens voor dat het oliepeil niet op orde is, en wat sneller dan zou moeten. Hierdoor kan er eerder slijtage optreden en dit kan weer invloed hebben op allerlei andere onderdelen.

Een andere oorzaak die hier soms voor zorgt is dat er veel tijd tussen onderhoudsbeurten kan zitten. Normaal gesproken wordt bij deze beurten de olie door de garage ververst. Het kan echter geen kwaad om zelf regelmatig te kijken of er nog wel genoeg is. Ook olie die vervuild is kan schade opleveren. Op tijd verversen is daarom zeer gewenst.

Het oliepeil kan vrij eenvoudig worden gecontroleerd. Nadat de auto minstens een uur heeft stil gestaan kun je deze voor even starten. Daarna kun je de peilstok eruit halen, deze reinigen en vervolgens weer terugstoppen voor een paar seconden. Als je deze daarna weer eruit haalt is precies te zien of er nog genoeg is. Mocht dit niet het geval zijn dan is zelf bijvullen een optie, al dient dit wel secuur en voorzichtig te gebeuren. Wanneer je dit bij de garage laat doen zal het rond de 95 euro kosten.   

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs