Waar Staan De Tesla Fabrieken, De Gigafactory?


Tesla fabrieken

Tesla is natuurlijk het automerk wat elektrisch rijden betaalbaar en dus mogelijk heeft gemaakt. De traditionele automerken waren afwachtend en Tesla heeft het voortouw genomen bij de ontwikkeling van de elektrische auto. Maar waar worden de Tesla’s gemaakt, waar staan de Tesla fabrieken? In het kort:

Tesla maakt niet alleen elektrische auto’s maar ook andere elektrische componenten. De Tesla fabrieken zijn gevestigd in Fremont, Californië; Austin, Texas; Buffalo, New York; Storey County, Nevada; Shanghai, China en Berlijn, Duitsland

Dit zijn de plaatsen waar de Tesla’s gemaakt worden. Niet alleen Tesla’s worden hier gemaakt, er zijn ook fabrieken die alleen maar onderdelen maken voor batterijen en zonnepanelen en ook onder het Tesla label vallen. In deze blog wordt het je allemaal duidelijk, dus lees snel verder.

Locaties Van De Tesla Autofabrieken

De naam van Tesla is afkomstig van de natuurkundige Nicolai Tesla die leefde aan het begin van de twintigste eeuw en uitvinder is van de wisselstroommotor.

Tesla is begonnen in Californië en heeft wereldwijd inmiddels 4 fabrieken waar Tesla’s worden gefabriceerd. Deze fabrieken zijn enorm groot en worden daarom vaak ook wel gigafactory genoemd.

De locatie van deze vier fabrieken zij:

  1. Productie in Fremont, Californië
  2. Productie Austin, Texas
  3. Productie in Shanghai, China
  4. Productie in Berlijn, Duitsland

In deze fabrieken worden de Tesla’s gemaakt en verzonden naar de klanten. Niet alle Tesla’s worden in de fabrieken gemaakt. De verschillende modellen worden in verschillende fabrieken gemaakt. Om duidelijkheid te geven zullen we per fabriek aangeven hoe groot deze is en o.a. welke Tesla’s er worden gefabriceerd. We beginnen met het hoofdkantoor In Austin, Texas.

1. Tesla Fabriek In Austin, Texas

Dit is het nieuwe hoofdkantoor van Tesla en bovendien productielocatie voor het model Y. Ook de vrachtwagen van Tesla, de Cybertruck wordt hier geproduceerd.

2. Tesla Fabriek In Fremont, California

Dit is de eerst fabriek waar Tesla’s van de band rolden. Het eerste model werd hier geproduceerd, model S, welke in grote hoeveelheden werd geproduceerd. Op dit moment worden hier de volgende modellen geproduceerd, model S, 3, X en Y.

Het model S was dan wel het eerste model wat in serieproductie is gemaakt, maar het was niet het eerste model. Het eerste model van Tesla was namelijk de Roadster die in 2008 geproduceerd werd in samenwerking met Engelse Lotus. In 2010 was de roadster ook te koop in Nederland.

Tesla roadster
De eerste Tesla, de Roadster

3. Tesla Fabriek in Shanghai, China

Dit is Tesla’s eerste fabriek in het buitenland en de eerste van Tesla in China. Er zijn plannen voor nog een fabriek in China, maar door de aanhoudende onzekerheid is het even in de ijskast gezet en wacht men op betere tijden.

In deze fabriek worden de modellen 3 en Y geproduceerd, in hoofdzaak voor China en de Aziatische markt.

4. Tesla Fabriek In Berlijn, Duitsland

Berlijn, Duitsland is de eerste productielocatie van Tesla in Europa. Er is heel wat te doen geweest over deze fabriek, maar hij is er uiteindelijk toch gekomen.

In deze fabriek worden het model Y geproduceerd en bovendien is worden hier batterijen geproduceerd.

Dit zijn de 4 productielocaties voor de modellen van Tesla. Volgens Elon Musk hebben de 4 vestigingen een gezamenlijke capaciteit van 1,5 miljoen Tesla’s per jaar. Om dit in perspectief te plaatsen, het grootste automerk Toyota produceert 9 miljoen auto’s per jaar.

De ambitie van de eigenaar, Elon Musk is echter om 20 miljoen Tesla’s per jaar te verkopen. Om dit te realiseren moeten er de komende jaren 6 tot 8 Gigafactories bijgebouwd worden. Een Tesla fabriek kan namelijk 1,5 miljoen Tesla bouwen. Musk staat de komende jaren dus voor een behoorlijke investering.

Overige Tesla Fabrieken

Tesla is niet alleen een producent van auto’s, maar ook van zonnepanelen en batterijen voor onder andere elektrische auto’s en voor de opslag van zonne-energie. Ook hierin is Tesla namelijk groot en neemt het initiatief en is het opnieuw een voorloper in de ontwikkeling van deze componenten. Ook deze producten vallen onder het merk Tesla en ook deze fabrieken moeten dus opgenomen worden in onze lijst.

Gigafactory Buffalo, New York

In deze fabriek worden zonnepanelen, zonnedaken geproduceerd en onderdelen voor de Superchargers.

Gigafactory Storey County, Nevada

Hier worden complete aandrijflijnen, batterijen en elektromotor geproduceerd welke ook hun weg vinden in de Tesla-modellen.

Tesla In Nederland

In Nederland werd in 2015 een fabriek geopend van 45.000 m² in Tilburg; Hier werden Tesla’s afgebouwd. De onderdelen van Tesla kwamen aan in Tilburg en werden hier samengesteld. Het voornaamste wat gebeurde was dat de motoronderdelen werden samengevoegd met het Chassis.

Hier is echter een einde aangekomen door de komst van de productielocatie voor Europa in Berlijn, Duitsland.

Nederland, Tilburg was ook lange tijd in de race voor de vestiging van de productielocatie, maar Tesla heeft uiteindelijk gekozen voor Berlijn waardoor de locatie in Tilburg overbodig is geworden.

Tesla Superchargers

Tesla is niet alleen producent van elektrische auto’s maar ook van opladers. In onder andere Nederland, maar ook in andere landen in Europa is Tesla een Netwerk aan het opbouwen van Superchargers.

Dit zijn laadpalen waar een Tesla heel snel geladen kan worden tot een capaciteit van 80%.

Deze Superchargers zijn niet alleen bedoeld voor Teslarijders, maar ook ander elektrisch voertuigen kunnen aan deze laadpalen opladen.

Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan 40.000 laadpalen waar je in minder dan 15 minuten 275 kilometer kan opladen. Dus je komt altijd wel naar huis.

Voor de locaties van de Superchargers in Nederland, Europa en wereldwijd kan je op deze Superchargers kaart kijken. Door een plaatsnaam in te voeren krijg je een overzicht waar je jouw elektrische auto kunt opladen.

Toekomst Van Tesla

Alhoewel Tesla groot is in de productie van elektrische auto’s ziet het ernaar uit dat de ontwikkeling van Tesla een ander kant opgaat.

Tesla is drukdoende met Artificial Intelligence (AI) en robotica. Zo is Tesla al lange tijd bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s waar veel geld in wordt geïnvesteerd en samenwerking wordt gezocht.

Deze techniek en de kennis die hier wordt opgedaan is weer in vele andere sectoren bruikbaar, bijvoorbeeld voor de ruimtevaart en in militaire toepassingen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs