Teer Verwijderen Van Auto, Hoe En Waarmee Dan?


Teer Verwijderen Auto

Tijdens het rijden worden auto’s vuil. Niet alleen van zand, sof en atmosferisch vuil maar ook van hardnekkig vuil. Hardnekkig vuil is bijvoorbeeld vogelpoep, hars en natuurlijk teer. Teer wil je liever niet op de autolak hebben en als het erop zit is het verstandig het zo snel als mogelijk te verwijderen. Maar hoe doe je dat? In het kort:

Teer verwijderen van een auto kan je doen met professionele middelen zoals een kleidoekje en teeroplossers. Ook kan je teer verwijderen met WD-40 of wasbenzine. Gebruik geen agressieve of schurende producten.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt gebruiken om teer van de autolak en velgen te verwijderen. Er komt echter nog veel meer bij kijken dan wat bovenstaand in het kort is uitgelegd. Wat je allemaal kunt gebruiken en hoe je de teer verwijderd wordt in deze blog besproken. Dus zit er teer op je autolak, lees dan snel verder.

Lees ook: Blanke Lak Laat Los Van Mijn Auto, Hoe Komt Dat?

Hoe Teer Verwijderen?

Teer is een bindmiddel wat wordt gebruikt in de wegenbouw industrie. Er is een hout variant en een steenkool variant. In 2001 is teer verboden voor gebruik in de wegenbouw i.v.m. kankerverwekkende stoffen. Echter is het gebruik van de houtvariant van teer weer toegestaan en dit materiaal kan gebruikt worden voor wegreparaties.

Wat nu veel gebruikt wordt als bindmiddel voor het asfalt is bitumen, maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over teer. Komt waarschijnlijk door de zwarte kleur.

Teer/bitumen is een hardnekkig, kleverig goedje dat je niet op je auto wilt hebben. Het is lastig om te verwijderen en kan de autolak en de velgen aantasten. Snel verwijderen is aan te bevelen, alhoewel je opgedroogde, harde teer ook nog goed kan verwijderen.

Er zijn een paar zaken die je niet moet doen om teer te verwijderen. Deze zijn:

  • Gebruik geen schuurmiddel
    Schuurmiddelen kan je gebruiken, maar ze beschadigen ook je lak.
  • Ga niet polijsten
    Teer ligt op de autolak en niet in de autolak. Polijsten gebruik je als er krassen die in de lak zitten verwijderd moeten worden.
  • Ga het niet afsteken
    Afsteken met bijvoorbeeld een dan moet je er niet aan denken dat je uitschiet. Dan ben je verder van huis.
  • Gebruik geen agressieve middelen
    Zorg voor het juiste product en gebruik geen middelen die de laklaag aantasten zoals thinner, aceton en spiritus.

Alleen wassen van de auto met water en autoshampoo werkt niet. Het water en de shampoo zijn niet in staat het teer op te lossen.

Geen probleem, er zijn middelen en professionele producten die dit wel doen en de lak niet beschadigen.

Lees ook: De Auto Wassen Met Groene Zeep, Kan Dat?

Waarmee Teer Verwijderen Zonder De Lak Te Beschadigen?

Er zijn genoeg producten die het teer kunnen oplossen zonder de lak of velgen te beschadigen. Mogelijk heb je deze producten al in huis!

Maar eerst de professionele producten die er speciaal voor gemaakt zijn om teer en/of bitumen op te lossen zonder de lak te beschadigen.

Met Professionele Middelen

Deze producten zijn geschikt om teer te verwijderen van de auto. Er zijn twee typen producten die geschikt zijn om teer te verwijderen.

Via Oplossen

Er zijn producten te koop die het teer oplossen. Door teer op te lossen kan je het met een doek verwijderen. Daarna de auto wassen met autoshampoo en de teer is verdwenen.

Een van de producten komt van Por Elite, deze teer en hars verwijderaar is speciaal gemaakt om teer te verwijderen en te koop bij Bol.com. Het zit in een handige spuitfles en is dus makkelijk aan te brengen. Onderstaand instructie filmpje laat zien hoe makkelijk het is tijdens gebruik.

Spuit de teer verwijderaar op de auto en wacht ongeveer 5 minuten. Daarna kan je de plek schoonmaken met water en autoshampoo of maak gebruik van een hogedrukspuit.

Met Hulp Van Klei

Ik hoor je denken, klei? Er zijn kleidoeken waarmee je het teer weg kan poetsen zonder schade aan te brengen aan de laklaag. Deze kleidoeken zijn ook weer verkrijgbaar bij Bol.com, hier staan ook de instructies. Het komt in het kort hierop neer:

  1. Was de auto eerst om vuil en zand te verwijderen, zodat dit niet kan krassen tijdens het poetsen.
  2. Breng pure autoshampoo aan op de teerplek en poets met de kleidoek over de plek. Door te poetsen verdwijnt het teer.
  3. Maak met de andere zijde van de doek de plek schoon en controleer of het teer is verwijderd.
  4. Maak de plek nu schoon met water en autoshampoo.

Deze methode duurt langer dan het inspuiten met een teeroplosser. Deze methode is zeker te gebruiken als er een paar teer plekjes op de auto zitten. Wanneer je de hele auto moet doen dan ben je wel even bezig en kan je beter voor een teeroplosser kiezen.

Met WD-40

Het wondermiddel WD-40 wordt ook vaak genoemd als verwijderaar van teer op de autolak. Dit product tast de laklaag niet aan en verwijderd inderdaad teer.

Was de auto als eerste om vuil en zand weg te spoelen, zodat dit niet kan krassen tijdens het gebruik van WD-40.

Ook nu weer, spray de WD-40 op de teerplek en wacht even een paar minuutjes, zodat de WD-40 de teer kan oplossen en zacht maken.

Verwijder vervolgens met een microvezeldoekje het teer. Als je het niet in een keer kan verwijderen, behandel de plek dan nog een keer.

Na het verwijderen van de teerplek kan je de autowassen met water en autoshampoo.

Met Wasbenzine

Ook wasbenzine lost teer op en is vriendelijk voor de autolak. Wasbenzine is dus te gebruiken om teer van de auto te verwijderen.

De behandeling werkt precies op de manier zoals bij WD-40 is beschreven; autowassen, plek behandelen met wasbenzine, afnemen en de auto opnieuw wassen met autoshampoo.

Voor kleine of een paar plekjes is dit een perfect product. Als je de hele auto moet doen kan je beter even kijken bij het hoofdstuk over professionele. Met deze producten kan je sneller de auto ontdoen van teer dan met wasbenzine.

Gebruik wasbenzine alleen om plekjes teer te verwijderen.

Dit zijn de manieren om teer te verwijderen van de auto, zonder de lak te beschadigen. Er zit vast een methode voor je bij. Succes!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs