Te Veel Olie In Auto, Is dat Schadelijk Voor De Motor?


Olie auto bijvullen

Een automotor heeft heel veel systemen en vloeistoffen nodig om de auto veilig te laten draaien. Denk aan het remsysteem en de remolie. Denk aan het koelsysteem en de koelvloeistof. Al die vloeistoffen zijn nodig voor een goed functionerende motor. Zo ook heeft een auto olie nodig voor smering van de draaiende onderdelen en koelen van de motor. Maar wat als er te veel olie in de auto zit?

Te veel olie in de auto. Dit kan je controleren via de peilstok. Als er te veel olie in de auto zit zal deze gaan roken, je ruikt verbrandde olie, de motor lek olie om verschillende plaatsen en kan roetfilters en katalysatoren kapot maken. Je zult olie moeten verwijderen voordat je verder kan rijden.

Dit is in het kort uitgelegd wat de gevolgen zijn en wat je moet doen als je te veel olie in de automotor hebt zitten. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken dan wat bovenstaand in het kort is beschreven. En daar gaat deze blog over. Wat moet je doen als er te veel olie in de motor zit?

Te Veel Olie In De Motor

Ze zeggen wel eens alles waar ’te’ voor staat is nooit goed. Bij te veel olie in de auto gaat dit gezegde zeker op. Als je te veel olie in de auto hebt zitten kan dit zeker voor problemen zorgen. Het is zaak om dit zo snel mogelijk op te lossen en niet verder te rijden.

Een auto heeft olie nodig om goed te functioneren en wel om vier redenen:

 1. Smering van bewegende onderdelen
 2. Bescherming van van de motor
 3. Reinigen van de verschillende onderdelen
 4. Koelen van de motor

Zonder olie loopt een motor schade op en zal deze snel vastlopen.

Er zijn vele type motorolie te koop, zo is er bijvoorbeeld olie voor benzinemotoren en dieselmotoren. Elke autofabrikant heeft in het instructieboekje aangegeven welk type de olie automotor nodig heeft. Het is verstandig dit advies op te volgen.

Het is verstandig om regelmatig het oliepeil te controleren en dit doe je door de oliepeilstof af te lezen.

Oliepeilstok Aflezen

Controleer regelmatig het oliepeil van je auto door de oliepeilstok af te lezen. Elke verbrandingsmotor heeft een oliepeilstok welke je kunt aflezen. Deze peilstok zit in de buurt van het motorblok en is meestal geel of oranje gekleurd.

Als je de oliepeilstok wilt aflezen doe dit dan op het moment als de automotor koud is. Wees er ook zeker van de de auto recht staat.

te veel olie in de auto
 • Trek de oliepeilstok omhoog en veeg deze schoon met een doek.
 • Stop de peilstok weer terug en duw deze goed aan.
 • Haal de peilstok weer uit het motorblok en kijk hoeveel olie er in de motor zit.
 • Er staat altijd een minimum of een maximum aangegeven op de peilstok.
 • Als er te weinig olie in de motor zit zal je deze moeten bijvullen. Neem hiervoor de olie die de fabrikant van de auto voorschrijft, je kunt dit vinden in het instructieboekje van je auto.
 • Vul de olie bij en controleer nogmaals het olieniveau door de oliepeilstok af te lezen. Het olieniveau is nu gestegen en moet tussen het minimum en maximum in zitten.

Gooi nooit in een keer een hele liter motorolie in het motorblok, beter is om een halve liter toe te voegen en dan kan je opnieuw de oliepeilstok aflezen. Is het voldoende, zit het niveau tussen het minimum en maximum in dan ben je klaar. Als er nu nog te weinig in zit dan vul je weer een halve liter bij en controleer je de oliepeilstok opnieuw.

Maar wat als er nu te veel olie in de auto zit, heeft dit gevolgen voor de motor?

Motorschade Door Te veel Olie

Te veel olie inde auto is niet goed. Je kan problemen krijgen met de motor als je hiermee gaat rijden.

Nu is ’te veel’ nog een relatief begrip. Is het olieniveau net boven het maximale dan zal dit niet voor problemen zorgen. Beter is om de volgende keer oplettend te zijn en minder olie in een keer toevoegen.

Staat het olieniveau ver boven het maximum niveau dan heb je wel een probleem. Als je de motor start zal (waarschijnlijk) het volgende gebeuren:

 • Er zal veel rookontwikkeling zijn en dat zie je bij de uitlaat van de motor.
 • Je zult verbrandde olie ruiken.
 • Er kan olie uit de motor stromen op plaatsen waar dit niet de bedoeling is.
 • De motor loopt niet goed stationair maar verandert steeds van toerental, van hoog naar laag en terug.

Dit zijn een paar zaken waaraan je kunt herkennen dat er te veel olie in de auto zit. Ga je toch met de auto rijden dan kan dat grote gevolgen hebben, zoals:

 • Problemen met de katalysator.
 • Problemen met het roetfilter van een dieselmotor.
 • Problemen met de turbo.
 • Pakkingen gaan lekken als gevolg van de verhoogde druk.
 • In het ergste geval een verbogen krukas.

Het grootste probleem is wel dat er heel veel problemen tegelijk kunnen optreden die enorm in de kosten gaan lopen. Dus als je geconstateerd hebt dat er echt te veel olie in de auto zit neem dan contact op met jouw garagebedrijf.

Je garagebedrijf zal hoogstwaarschijnlijk langskomen om de wagen mee te nemen naar de garage en de olie te verwijderen. Dit doen ze door een schroefdop onderaan de motor open te draaien waardoor de olie uit de motor stroom.

Ze zullen de aftapdop weer terugplaatsen en de motor vullen met de juiste hoeveelheid olie.

Als je verstand hebt van auto’s en over de juiste spullen beschikt dan kan je dit ook zelf doen.

Je kunt ook een hevelpomp gebruiken en het teveel aan olie via de vulopening uit de motor te pompen.

Maar wat je ook doet, ga in ieder geval niet meer met de auto rijden voordat het oliepeil op het juiste niveau is.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs