Dé Lijst Met Spaanse Automerken!


Spaanse automerken

In vele landen worden auto’s geproduceerd. Zo ook in Spanje. In Spanje zijn de lonen nog relatief laag en dit is interessant voor de automobielindustrie. Een auto produceren vraagt om heel veel man/vrouw kracht ook al worden vele robots ingezet. Maar wat zijn nu de Spaanse automerken?

Spanje heeft meerdere automerken gehad. Auto’s die in Spanje ontworpen en geproduceerd werden. Echter, door samengaan van merken en faillissementen zijn er weinig echte Spaanse merken meer over gebleven. Welke er nog wel zijn lees je hier.

Onderaan deze blog staat ook nog een overzicht van autofabrikanten die productiecapaciteit hebben in Spanje. Zij produceren niet alleen voor de Spaanse markt maar voor de gehele Europese markt en ver daarbuiten.

Kortom, genoeg te vertellen en laten we beginnen met de huidige Spaanse automerken.

Wat Zijn De Huidige Spaanse Automerken?

Vandaag de dag zijn er maar twee Spaanse automerken over die allebei onderdeel zijn van de Volkswagen group.

1. SEAT

spaanse automerken

Dit is toch wel het grootste en bekendste automerk van Spanje. Sociedad Española de Automóviles de Turismo (SEAT) in opgericht in 1950. SEAT was dus niet een van de vroegere autopioniers, maar is veel later gestart met het ontwerpen en produceren van automobielen.

Vandaag de dag produceert SEAT auto’s voor Europa, Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Amerika (met uitzondering van Brazilië en Argentinië) en Singapore.

SEAT is geen zelfstandige autoproducent meer maar is na 36 jaar zelfstandigheid in 1986 overgenomen door de Volkswagen group die alle aandelen in handen heeft.

SEAT heeft in intensieve samenwerking gehad met FIAT. Vele modellen zoals de FIAT 500 en de Panda werden onder het logo van SEAT verkocht in Spanje en daarbuiten. Door een juridisch conflict is deze samenwerking in 1983 tot een einde gekomen en ging SEAT zijn eigen weg.

Bekende modellen van SEAT zijn de Ibiza, Leon, Toledo en Cordoba. Deze modellen kwamen vanaf 1983 ook in Nederland beschikbaar.

Lees ook: Dé Lijst Met Koreaanse Automerken!

2. Cupra

spaanse automerken

Cupra was een model uitvoering van het merk SEAT. Zoals zoveel autoproducenten heeft ook SEAT een uitvoeringsmodel wat staat voor snelheid en sportiviteit. Bij SEAT is dit Cupra.

Het Cupra logo werd op een wagen geplakt als dit een speciale uitvoering was; deze uitvoering van een model had een snellere motor, mooie details qua styling, een speciaal interieur, enz.

Het merk Cupra werd ook gebruikt om de sportiviteit van het merk SEAT te benadrukken. Zo werd er onder de naam Cupra mee gedaan aan de autosport en werden meerdere kampioenschappen gewonnen in de rallysport.

De oorspronkelijke naam van Cupra was SEAT sport, maar om de exclusiviteit te benadrukken is dit omgedoopt tot Cupra.

Het succes van Cupra heeft het moederbedrijf (SEAT) in 2018 doen besluiten om het om van Cupra een apart label te maken en los te koppelen van SEAT.

Vandaag de dag produceert Cupra High-performance auto’s en doet het mee aan de autosport onder de naam Cupra-racing.

Lees ook: De Lijst Met Franse Automerken!

Welke Automerken Produceren In Spanje?

Meerdere automobielfabrikanten hebben een productiefaciliteit in Spanje staan; Hier worden meerdere merken geproduceerd. Er wordt in Spanje geproduceerd voornamelijk omdat de lonen relatief laag zijn ten opzicht van de rest van Europa. Ook in voormalige Oostblok-landen zijn meerdere productiefaciliteiten te vinden en ook om de reden dat de lonen daar aanzienlijk lager zijn.

Onderstaande een overzicht waar de fabrieken zich bevinden en welke merken ze produceren:

 1. Seat; Martorell – Catalonië
  Dit is wel de bekendste productiefaciliteit omdat hier de modellen van SEAT geproduceerd worden zoals de Ibiza en de Leon. Er werken ongeveer 8.000 man/vrouw in de fabriek
 2. Ford; Almussafes – Comunidad Valenciana
  In deze faciliteit worden voornamelijk Ford modellen geproduceerd zoals de Kuga en de Tourneo Connect.
 3. Peugeot en Citroën; Vigo – (Galicië)
  Hier worden meerdere modellen van de Stellantis groep geproduceerd en dan voornamelijk de modellen van de vroegere PSA group. Modellen van Citroen en Peugeot.
 4. Opel en Citroen; Figueruelas – (Aragón)
  Ook in deze fabriek worden voornamelijk modellen gemaakt van Stellantis en ook weer modellen van de vroegere PSA group, maar in dit geval de Opel modellen en een model van Citroën.
 5. Volkswagen; Pamplona – (Navarra)
  Dit complex is onderdeel van de Volkswagen group en hier wordt voornamelijk de Volkswagen polo gemaakt.
 6. Mercedes; Vitoria – (Baskenland)
  Ook Mercedes maakt automobielen in Spanje, en wel in Vitoria. Hier wordt de C-klasse en de Vito geproduceerd. Er werken ruim 5.000 mensen
 7. Nissan; Barcelona – (Catalonië)
  Ook de Japanners kunnen niet achterblijven en ook Nissan heeft hier een fabriek. De Navarro is een van de modellen welke hier gemaakt worden.
 8. Renault; Valladolid – (Castilla y León)
  Dit is een van de fabrieken van Renault en hier wordt onder andere de Captur vervaardigd.
 9. Renault; Palencia – (Castilla y León)
  De volgende fabriek van Renault staat in Palencia en hier komt de Kadjar en de Mégane vandaan.
 10. Citroën; Madrid – (Madrid)
  Dit is een kleine eenheid en hier worden modellen van de vroegere PSA groep gemaakt wat nu een onderdeel is van Stellantis. Onder andere de C4 cactus komt hier vandaan.
 11. Nissan; Ávila – (Castilla y León)
  Dit is de kleinste productielocatie voor personenauto’s en deze is van Nissan. Hier wordt de Nissan NT400 in elkaar gesleuteld.

Naast de personenauto producenten zijn er ook nog twee fabrieken van IVECO te vinden in Spanje, en wel in Madrid en in Valladolid waar o.a. de Daily gemaakt wordt.

Bij alle fabrieken samen werken ongeveer 50.000 mensen. Echter, door economische problemen en de lock downs heeft deze sector klappen opgelopen en is de totale productie met 7,5% gekrompen volgens een artikel van El Economista. Op het kaartje op hun site staan de plussen (mas) en de minnen (menos) van elke locatie.

Dit is de informatie die ik met je kan delen over de Spaanse automerken en de productielocaties van de grote autogroepen in de wereld welke in Spanje produceren.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs