Rubber Auto Insmeren, Waarmee Doe Je Dat?


Rubber auto insmeren

Rubbers van deuren hebben een functie. Zo ook de deurrubbers van een auto. De rubbers dichten af tegen regen en wind en ze vangen oneffenheden op van de deur en de stijlen. Maar soms kunnen de rubbers ook voor last zorgen. Ze kunnen uitdrogen of tijdens koud weer vastvriezen. Kan je het rubber van de auto insmeren om dit tegen te gaan?

Rubber auto insmeren. Het product wat je gebruikt mag niet vettig blijven en geen vlekken maken op bekledingen en textiel. Daarnaast mag het ook geen vuil aantrekken en moet het goed opdrogen. Professionele producten of een Siliconespray hebben de voorkeur, deze verdrijven het vocht.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een rubber kunt insmeren om problemen te voorkomen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Ook het behandelen met verschillende producten komt aanbod, zowel professionele producten als producten die je misschien al in huis hebt.

Auto Deurrubbers Insmeren

In Nederland zijn de hele koude winters dan wel haast verledentijd, toch kan het in de winter vriezen en zeker ‘s-nachts. Als het vochtig of dampig is geweest en het gaat vriezen dan kan dat gevolgen hebben voor je deurrubbers, deze kunnen vast vriezen. Bij strenge vorst krijg je dan soms je deur niet meer open. Hard trekken heft geen zin, want dan trek je de deurrubbers kapot.

rubber Auto Insmeren

Nu zijn er verschillende producten die je kunt gebruiken om er voor te zorgen dat de rubbers niet vast vriezen. Van professioneel producten tot huis-tuin-en-keuken oplossingen. Maar wees voorzichtig, sommige producten kunnen het rubber of zelfs de lak aantasten en dat wil je ook weer niet.

Waar moeten de producten aan voldoen om ervoor te zorgen dat het rubber niet vastvriest en veilig zijn om te gebruiken?

  • Het moet vocht verdrijven
  • Het mag niet vlekken
  • De lak en bekleding mogen niet aangetast worden
  • Het product mag niet te vettig zijn/blijven
  • Moet goed opdrogen
  • Mag het rubber niet aantasten (Let op, de gevolgen zijn pas na een paar jaar zichtbaar)

Dit lijstje is nogal wat! Maar wat zijn dan goede producten om te gebruiken? Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte producten en wat het doet tegen vorst en met de autorubbers.

Deurrubbers Insmeren Tegen Vorst

Het overzicht bevat professionele producten en producten die je misschien al in huis hebt staan zoals Wd40, vaseline, siliconespray en talkpoeder.

Professionele Middelen

Als eerst de professionele producten. Dit zijn producten speciaal ontwikkeld om het rubber te reinigen te voeden en te beschermen. Het positieve van deze producten is ook nog eens dat ze het vastvriezen van de rubber tegengaan.

Daar ze speciaal ontwikkeld zijn voor het rubber tasten ze de lak en bekleding niet aan en zijn ze veilig om te gebruiken. Voordat je het gebruikt raad ik je aan de instructies goed te lezen zodat je er optimaal gebruik van kunt maken.

Ook bol.com heeft van deze producten zoals SONAX Rubberonderhoud, het reinigt het rubber en houdt het soepel en zacht. Daarnaast voorkomt het bevriezing van de rubbers. Een ideaal product dat ook nog eens veilig is.

Siliconespray

Een ander product is siliconenspray welke ook verkrijgbaar is bij bol.com. Dit is een anti-wrijvingsmiddel dat vele toepassingen kent. Het wordt gebruikt voor de auto, in huis en op kantoor. Het smeert kunststoffen, metaal en natuurlijk ook rubber.

Silicone verdrijft vocht en kan dus ook gebruik worden op de rubbers van je auto. Het fijne van dit product is dat het makkelijk is aan te brengen en geen vlekken maakt.

Het trek ook geen vuil, stof of zand aan. Ideaal om het rubber van je auto mee in te smeren. Daarnaast houdt het het rubber soepel en beschermt het tegen uitdrogen.

Wd40

Het product Wd40 wordt ook vaak genoemd als een product wat het bevriezen van rubbers tegengaat.

Wd40 heeft inmiddels heel veel producten in het gamma en ook een siliconespray. Echter, als men spreek van Wd40 dan wordt de originele Wd40 bedoelt, het middel dat smeer en vocht verdrijft.

Wd40 staat voor ‘Water displacement 40th attempt’ oftewel ‘water verdrijver 40ste poging’. Er is 39 keer geprobeerd een product te maken wat water verdrijft en bij de 40ste poging was het raak. Tcoh leuk om te weten!

Het product is ontwikkeld om water te verdrijven van contactpunten, motoronderdelen en van elektrische onderdelen. Het is niet ontwikkeld om water van autorubbers te verwijderen.

En dat is het probleem, het product is vettig, kan vlekken maken op de bekleding of in je kleding. Daarnaast bevat het oplosmiddelen die je rubber kunnen beschadigen. Dit zal je niet het eerste jaar gelijk opmerken maar naar verloop van tijd zie je de kwaliteit van je autorubbers afnemen.

Vaseline

Voor het insmeren van deurrubbers wordt ook vaak Vaseline voorgesteld. Vaseline is een product met als basis petroleum. Petroleum heeft de eigenschap vettig te zijn en kan dus vlekken maken op de bekleding en textiel.

Daarnaast droogt Vaseline ook niet lekker op. Het blijft vettig en trek daardoor weer veel vuil, stof en zand aan die je autorubbers kunnen beschadigen.

Als het even kan dan kan je Vaseline beter vermijden op je rubbers. Het is voor vele doeleinde geschikt maar niet geschikt voor autorubbers.

Talkpoeder

Rubber en talkpoeder wordt ook wel eens genoemd. Nu is talkpoeder niet echt bedoelt om rubbers mee te behandelen maar het gebeurde vroeger wel. Ik spreek over vroeger omdat het nu nagenoeg niet meer toegepast wordt. Er zijn namelijk zoveel ander producten die beter zijn dan talkpoeder.

Daar komt bij dat talkpoeder vroeger hoofdzakelijk gebruikt werd bij rubberen onderdelen die in beweging waren te smeren. Denk hierbij aan V-snaren. Om de frictie te verbeteren gebruikte men talkpoeder.

Babyolie

Als laatste product kan je wel eens babyolie tegenkomen. Maar het probleem van dit product zit al in de naam, namelijk de olie.

Olie smeert wel maar gaat de afzetting van waterdruppels niet tegen. Daar komt bij dat olie niet opdroogt en altijd vloeibaar blijft. Dit kan problemen veroorzaken als je met je jas of broek tegen de deurrubbers aankomt. Dit geeft gelijk vlekken.

Daarnaast, omdat het niet opdroogt trek het ook nog eens vuil, stof en zand aan wat de kwaliteit van je autorubber ook niet tegoeden komt.

Het insmeren van je auto rubbers kan je doen met een van bovenstaande producten, maar als je voor zekerheid kiest neem dan een van de professionele producten of een siliconespray. Succes!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs