Mag Je Rijden Zonder Kentekenplaat En Wat Zijn De Risico’s?


Rijden zonder kentekenplaat

Gemotoriseerd verkeer moet geregistreerd staan bij de overheid. De instantie die dit bijhoudt is de Rijksdienst voor het wegverkeer, oftewel het RDW. Tijdens het proces van registratie wordt het voertuig gekoppeld aan een uniek kenteken. Er wordt een kentekenbewijs en één of meerdere kentekenplaten afgegeven. Mag je nu rijden zonder kentekenplaat?

Rijden zonder kentekenplaat. Nee, je mag niet rijden zonder kentekenplaten en dus ben je strafbaar. Ook rijden met kentekenplaten die niet goed leesbaar zijn of verkeerd gemonteerd zijn, is strafbaar. Dit geldt voor gemotoriseerde voertuigen maar ook voor caravans en aanhangers met een gewicht groter dan 750 kilo.

Dit is in het kort uitgelegd wat de regels zijn t.a.v. van een kentekenplaat en de risico’s wanneer deze niet op het voertuig zijn gemonteerd. Het gebruik van een kentekenplaat is wettelijk geregeld en vastgelegd en het niet opvolgen hiervan heeft gevolgen, als je door de politie wordt aangehouden.

Lees ook: Is Kentekenplaatverlichting Verplicht, Voor en Achter?

Rijden Zonder Kentekenbewijs

Nu zijn er vele gemotoriseerde voertuigen, denk aan bijvoorbeeld auto’s en scooters. Er zijn ook voertuigen die niet gemotoriseerd zijn en die ook een kentekenplaat hebben. Dit zijn de caravans en aanhangers met een gewicht wat hoger is dan 750 kilo. Aangezien ook deze een kentekenplaat hebben staan de aanhangers en caravans ook geregistreerd bij het RDW.

Als je jouw kentekenplaat/platen kwijt bent, of deze nu gestolen zijn of van het voertuig zijn afgevallen doe dan altijd aangifte bij de politie. Het is niet verplicht maar wel praktisch. Als er bijvoorbeeld een gestolen auto met jouw kentekenplaten erop, een aanrijding wordt gemaakt, staat in ieder geval geregistreerd dat jij aangifte hebt gedaan van verlies van je kentekenplaten. Je bent dan niet aansprakelijk te stellen voor het ongeval.

Onderstaand wordt per voertuig aangegeven wat de regels zijn ten aanzien van de de kentekenplaten en de gevolgen, wanneer jij je niet aan de wettelijke regels houdt.

Auto

Een auto heeft twee kentekenplaten, één aan de voor- en achterkant van de auto. Bij wet is namelijk vastgelegd dat een voertuig dat meer dan 3 wielen heeft twee kentekenplaten moet bezitten op de daarvoor aangewezen plaatsen.

rijden zonder kentekenplaat

Tevens moeten de kentekenplaten duidelijk zichtbaar zijn. Met andere woorden, ze mogen niet vies zijn, beschadigd zijn of beplakt met stickers waardoor het kenteken moeilijk te lezen is. Ook dit is namelijk strafbaar en kan een boete opleveren.

Als een kentekenplaat vies is kan je deze het beste schoonmaken en als de kentekenplaat beschadigd is kan je deze voor ongeveer €35,00 laten vervangen. Er zijn RDW erkende kentekenplaat producenten, waar je een kentekenplaat kan bestellen.

Je niet houden aan bovenstaande regels heeft gevolgen wanneer je wordt aangehouden door de politie. De boete voor dit vergrijp is € 140,00.

Motor

Een motor heeft 1 kentekenplaat en deze is aan de achterzijde van de motor gemonteerd. Ook deze kentekenplaat moet voldoen aan de regels zoals bij auto omschreven is.

De plaat moet zichtbaar zijn, duidelijk leesbaar en niet beschadigd. Als aan één van deze eisen niet voldaan wordt kan je aangehouden worden. De politie kan je aanspreken over de situatie en in het ergste geval kan je een bekeuring krijgen die € 140,00 bedraagt.

Dus, zorg voor je kentekenplaat en neem geen risico! Als de kentekenplaat kwijt bent door schade of diefstal moet je zo snel als mogelijk een nieuwe bestellen want zonder plaat mag je de weg niet op.

Denk je dat de plaat of platen gestolen zijn dan moet je aangifte doen bij de politie. De kentekenplaten kunnen dan voor bijvoorbeeld criminele activiteiten gebruikt worden.

Brommer

Ga je rijden op een brommer zonder kentekenplaat dan ben je strafbaar. Ook een brommer moet voorzien zijn van een duidelijk leesbare kentekenplaat. Is dit niet het geval dan kan je aangehouden worden.

Brommers na 2007 zijn allemaal geregistreerd en hebben een kentekenplaat. Voor brommers voor 2007 hoeft dit niet het geval te zijn. In 2007 werd namelijk een nieuwe wet van kracht waarbij brommers geregistreerd moesten worden. Is je brommer van voor 2007 en niet geregistreerd, dan kan je deze laten registreren bij het RDW.

Rijden zonder kentekenplaat kan ook nu een kostbare zaak worden. De boete voor het rijden zonder kentekenplaat op een brommer is € 140,00.

Is je kentekenplaat niet goed leesbaar door vuil of beschadiging, dan kan het je € 90,00 kosten.

Scooter

Er zijn 3 verschillende scooters die ingedeeld worden op basis van maximum snelheid:

  1. Een scooter met een maximum snelheid van 25 km/uur is gelijk gesteld aan een snorfiets.
  2. Een scooter met een maximum snelheid van 45 km/uur is gelijk gesteld aan een brommer.
  3. Rijd je scooter harder dan 45 km/uur, dan is deze gelijk aan een motorfiets.

Voor scooters gelden dan ook dezelfde regels als voor een snorfiets, bromfiets of scooter.

Een snorfiets is een iets ander verhaal. Deze voertuigen krijgen geen gele kentekenplaat maar en blauwe. Daarnaast hoef je op een snorfiets geen helm te dragen, het mag wel, maar het hoeft niet.

Ook voor een snorfiets geldt dat de kentekenplaat op de scooters gemonteerd moet zijn en dat deze goed leesbaar is. Is dit niet het geval dan ben je strafbaar en kan het je € 140,00 kosten.

Land- en bosbouwvoertuigen

Dit is een nieuwe categorie voertuigen die sinds 1 januari 2021 ook geregistreerd moeten worden bij het RDW. Kortom, ook deze voertuigen moeten in het bezit zijn van een kentekenbewijs met bijbehorende kentekenplaten.

Deze voertuigen worden vanaf 1 januari ook gezien als gemotoriseerd verkeer wat gebruik kan maken van de openbare weg. Voor land- en bosbouwvoertuigen geldt nu hetzelfde recht als voor het overige gemotoriseerde verkeer.

Ook nu moeten de kentekenplaten duidelijk leesbaar zijn en gemonteerd zijn op de daarvoor aangewezen plaats.

Ook bij verlies van kentekenplaten mag er niet gereden worden op de openbare weg, dat neemt niet weg dan je wel je eigen land kunt bewerken met deze voertuigen. Weinig politieagenten zullen dit controleren!

Aanhanger

Een aanhanger die minder dan 750 kilo weegt (gewicht aanhanger inclusief lading) moeten voorzien zijn van een witte kentekenplaat met het kenteken van de trekkende auto. Ook dit is bij wet geregeld!

Een geschreven witte kartonnen kentekenplaat is géén geldige kentekenplaat en dus ben je strafbaar. Meestal knijpt de politie wel een oogje dicht, maar het mag niet.

Het word eentonig maar ook deze platen moeten op de aanhanger gemonteerd zijn en goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval dan riskeer je een boet van € 150,00.

Caravan

Een aanhanger die totaal meer dan 750 kilo weegt moet voorzien zijn van eigen kentekenplaten. Deze platen zijn geel met een zwarte rand en zwarte letters. Deze kentekenplaten ontvang je als je aanhanger of caravan registreert bij het RDW.

Aangezien de caravan geregistreerd is, gelden dezelfde regels als voor aan auto wanneer je zonder kentekenplaten gaat rijden.

Het mag niet en het is strafbaar. De kentekenplaat moet goed zichtbaar en leesbaar zijn en gemonteerd zijn op de aangewezen plaats.

Rijden Zonder Kentekenplaat In Het Buitenland

Al je in het buitenland kentekenplaten verlies om wat voor rede dan ook, doe dan direct aangifte bij de lokale politie. De stappen die je moet doorlopen zijn haast gelijk als in Nederland.

Elk land heeft zijn eigen regels betreffende het rijden zonder kentekenplaten. Als je aangifte doet vraag dan gelijk of je verder mag rijden zonder kentekenplaten en wat voor actie je verder nog moet ondernemen. Zo voorkom je straks een hele hoop problemen.

Doe ook bij terugkomst vanuit het buitenland aangifte bij de politie in Nederland.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs