Remlichten Blijven Branden, Hoe Is Dit Te Verhelpen?


Remlichten blijven branden

Remlichten zijn vanzelfsprekend heel belangrijk in het verkeer. Zo kan het achteropkomend verkeer zien of er geremd wordt, zodat ook zij vaart kunnen minderen. Goed werkende remlichten is niet alleen leuk, maar ook heel erg nuttig en zelfs noodzakelijk. Wat nu als de remlichten van de auto, caravan of aanhanger blijven branden?

Remlichten blijven branden. De meest bekende oorzaak is de remlichtschakelaar bij je rempedaal. Als deze niet werkt gaan, voor de veiligheid de remlichten branden. Andere oorzaken kunnen zijn een kortsluiting in de remlampjes of je hebt een remlichtlampje vervangen die niet goed is.

Dit is in het kort uitgelegd waardoor remlichten van de auto, caravan of aanhanger kunnen blijven branden. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Ook hoe je het kunt verhelpen en of je dit zelf kunt repareren, inclusief eventuele kosten. Dus lees snel verder!

Remlichten Doen Het Niet

Het niet goed functioneren van de remlichten kan best een lastig probleem zijn, zeker als de remlichten blijven branden. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor de remlichten blijven branden.

Het blijven branden van de remlichten is een waarschuwingssignaal dat er iets fout is met de verlichting van de auto of in dit geval met de remlichten van de auto. De remlichten blijven branden omdat dit duidelijker is dan helemaal geen remlichten. Dus als er een storing is in het systeem van de remmen en de remlichten, dan gaan de remlichten automatisch aan en niet meer uit totdat het probleem verholpen is.

Het probleem moet wel snel verholpen worden, want dit gaat over de veiligheid van uzelf en van de andere weggebruikers. Omdat het een lastig verhaal is om uit te zoeken kan je onderstaande stappen doorlopen en zaken uitsluiten. Zo kom je hopelijk op de oplossing.

Remlichten Blijven Branden Door Kapotte Remlichtschakelaar

De meest voor de hand liggend oorzaak is dat de remlichtschakelaar. Deze schakelaar kan versleten zijn of er kan kortsluiting optreden of de aansluiting zijn niet goed. Als deze schakelaar niet goed meer werkt gaan de remlichten branden. Het is beter om te rijden met de remlichten aan dan helemaal geen remlichten meer te hebben!

Hoe werkt de remlichtschakelaar? Als er niet geremd wordt dan is de schakelaar ingedrukt en zijn de remlichten uit. Wordt er geremd dan ontspant de schakelaar en gaan de remlichten branden. Deze schakelaar kan dus kapot zijn.

Vanaf het rempedaal loopt een stang omhoog naar de schakelaar. Voel even goed achter het rempedaal. Om de stang en de schakelaar te zien zul je op je rug achter het pedaal moeten kijken.
De schakelaar wordt steeds ingedrukt of ontspannen als het rempedaal gebruikt wordt.

Als je de schakelaar niet meer kunt indrukken dan is de schakelaar simpelweg kapot en moet deze vervangen worden. Dit kan je zelf doen en een schakelaar kost ongeveer € 15,00 afhankelijk van het type auto.

Als je de schakelaar wel kunt indrukken dan zit en mogelijk speling in de schakelaar omdat een rubber ringetje versleten is. Nu kan je alleen dit rubber ringetje vervangen wat ongeveer een euro kost maar slimmer is om ook nu de schakelaar te vervangen.

Wanneer je de schakelaar vervangen hebt, zal het probleem verholpen zijn en zijn de remlichten uit. Zijn de remlichten niet uit dan moet het systeem gerest worden en dat kan de garage simpel voor je verzorgen.

Is het nog niet verholpen dan is een van onderstaande oorzaken mogelijk het probleem waardoor de remlichten blijven branden. Doorloop de lijst en bepaal voor je zelf wat logisch is en los het probleem op.

Lukt het ook niet met onderstaande oorzaken dan rest je maar één ding om te doen en dat is een afspraak maken bij de garage. Blijf niet met brandende remlichten rondrijden want je breng jezelf en andere weggebruikers in gevaar.

Andere Redenen Waardoor Remlichten Blijven Branden

Is de remschakelaar niet de oorzaak dan kunnen er andere problemen zijn waardoor de remlichten blijven branden. Onderstaand een opsomming van andere mogelijke oorzaken:

 1. Is er een lampje vervangen?
  Als er een lampje vervangen is dan kan dit nieuwe lampje mogelijk niet goed zijn en kortsluiting veroorzaken.
 2. Verkeerd lampje gebruikt.
  Als je het lampje vervangen hebt dan kan het zijn dat het een lampje is met twee spiralen. Een spiraal voor het achterlicht en eentje voor het remlicht. Als je een lampje hebt gebruikt met een spiraal dan zal dit lampje blijven branden om aan te geven dat niet het juiste lampje is gebruikt.
  Vervang het lampje door een lampje met twee spiralen en hopelijk is het nu opgelost.
 3. Een van de oude lampjes maakt kortsluiting.
  Het volgende kan ook een oorzaak zijn. Een van de oude lampjes is aan het eind van zijn levensduur en veroorzaakt kortsluiting. Vervang beide lampjes door nieuwe en je probleem kan opgelost zijn.
 4. Rembekrachtiger om ander onderdeel van de rem is vervangen.
  Als je zelf handig bent met auto’s zul je mogelijk of zelf onderdelen vervangen aan de auto. Zo kan je ook een keer het remsysteem onderhanden nemen. Vervanging van de remklauwen, remschijven en zelfs de rembekrachtiger.
  Door dit gesleutel aan de remmen heeft het beveiligingssysteem een afwijking geconstateerd en dit geeft nu een alarmsignaal af door de remlichten te laten branden.
  Het slimste om te doen is direct naar de garage te gaan en het beveiligingssysteem te laten resetten. Waarschijnlijk is het probleem opgelost en zijn de remlichten uit.
 5. Algemene kortsluiting
  Het kan ook een algemene kortsluiting zijn in het elektrisch systeem die ook zijn invloed heeft op de remlichten. Voor de veiligheid gaan de remlichten dan branden.
  Dit is een lastigere klus en hiervoor kan je beter een garage bezoeken. Zij zijn instaat om het elektrisch systeem door te meten en de fout te lokaliseren en te verhelpen. Eenmaal verholpen zullen de remlichten weer uit zijn.

Dit zijn wel de redenen dit te bedenken zijn waarom remlichten blijven branden. Ik hoop voor je dat je het op kan lossen. Succes!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs