Een Ratelend Geluid In De Auto, Wat Kan dat Zijn?


ratelend geluid auto

Een auto hoort te rijden zonder veel problemen. Als dat zo is, geeft je dit een prettig en veilig gevoel. Maar dan, opeens een ratelend geluid in de auto. Waar komt dat vandaan? Zit het onder de auto, is het de motor, hoor je het bij gas geven en optrekken. Kortom, er kunnen meerdere oorzaken zijn die het ratelende geluid veroorzaken. In het kort,

Ratelend geluid auto. Dit kan komen doordat de uitlaat los zit of het hitteschild van de uitlaat resoneert bij een bepaald toerental. De distributieketting kan speling hebben of het kan komen door een vervuilde klepstoter. Ook een slechte startmotor kan een tikkend geluid veroorzaken.

Dit is in het kort waardoor je een ratelend of rammelend geluid hoort in de auto. Het probleem is vaak niet één-twee-drie gevonden en dus zul je op onderzoek uit moeten gaan. In deze blog bespreken we de meest voorkomende mogelijkheden waardoor je een rammelend geluid hoort.

Ratelend Geluid, Hoe Komt Dit?

Als je een geluid hoort wat je nog niet eerder hebt gehoord dan is dat best verontrustend, want een auto hoort geen rammelende geluiden te maken. Een auto maken wel lawaai en geluid, dat is niets nieuws! Maar ineens hoor je een geluid dat je niet bekend voorkomt. Jij kent je auto zelf natuurlijk als de beste en je weet welke geluiden de auto maakt.

Een onbekend geluid baart ook zorgen; Kan ik verder rijden? Moet ik naar de garage? Waar komt dat nu ineens vandaan?

Het lastige van een ratelend geluid is dat het niet zo maar gevonden is. Een auto heeft heel veel bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan. Daarnaast worden er ook meerdere materialen gebruikt die ook kunnen ratelen/schuren en dus een irritant geluid geven.

Het geluid kan ook door iets eenvoudigs komen. Zo kunnen er spullen in de kofferbak liggen die rammelen en wat je ineens opvalt. Of er ligt iets in het dashboardkastje wat geluid maakt.

Om te achterhalen waar het geluid vandaan komt moet je op onderzoek uit en oorzaken uitsluiten. Door deze methode kan je op het probleem stuiten. Heb je het zelf niet kunnen lokaliseren en weet je niet wat de oorzaak is, breng dan een bezoek aan de garage en rij niet verder. De kans dat je meer schade aanricht door verder te rijden is groot.

Rammelend Geluid Onder Auto

Als je het rammelende geluid hoort en het komt onder de auto vandaan dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Heb je de mogelijk om de auto op een brug te plaatsen, doe dit dan en ga op onderzoek uit. Het geluid kan veroorzaakt worden door:

 • De uitlaat die los zit, of een deel van de uitlaat zit los omdat een beugel is afgebroken.
 • Metalen delen van de dempers zijn losgekomen.
 • De katalysator kan loszitten.
 • Het hitteschild van de uitlaat wat los is gekomen of resoneert.
 • Een van de kunststof afdekplaten zit los.

Dit zijn vaak de meest voorkomende oorzaken als het rammelende geluid onder de auto vandaan komt.

Het meest voorkomende probleem is het hitteschild. Dit kan bij een bepaald toerental resoneren en dat geluid komt onder de auto vandaan. Je kunt het volgende doen om er achter te komen.

Ratelend Geluid Bij Gas Geven

Om het ratelden geluid onder de motor te lokaliseren kan je het volgende doen. Het beste is als je met twee personen bent, de ene persoon zit op de bestuurders stoel en de andere staat buiten om het geluid te lokaliseren.

 • Start de motor van de auto.
 • Laat nu stationair draaien en luister of je het geluid hoort.
  • Hoor je het geluid, ga dan op het geluid af en probeer er achter te komen wat de veroorzaker zou kunnen zijn.
  • Hoor je geen geluid, laat de persoon op de bestuurdersstoel dan langzaam gas geven. Deze persoon moet ook het toerental van de motor in de gaten houden.
   Als je ineens het geluid hoort geef dit dan aan en noteer het toerental.
  • Doe het nog een keer en kijk of je het geluid weer hoort bij hetzelfde toerental. Als dit zo is dan is het waarschijnlijk de resonantie van het hitteschild.

Dit probleem is door de garage zo te verhelpen en zal hooguit € 50 kosten.

Lees ook: Auto maakt tikkend geluid en start niet!

Bij Optrekken

Geluiden van de auto die niet thuis horen in de auto zijn vaak hoorbaar bij het optrekken. Door gas geven en door een hogere snelheid gaat de auto meer trillen. Door harder te rijden zorgen ook hobbels en kuilen ervoor dat de auto meer trilt. Als er dan onderdelen loszitten dan zal dat hoorbaar zijn bij het optrekken en bij hogere snelheid.

Onderdelen die dan loszitten kunnen gaan ratelen. De bovenstaande oorzaken kunnen ook nu het probleem zijn.

Geen nood, doorloop het stappenplan en probeer ook nu de oorzaak te achterhalen. Lukt dit niet, breng dan een bezoek aan de garage.

In Motor

Tja, dit is een heel ander verhaal. De motor heeft heel veel draaiende onderdelen die met elkaar verbonden zijn. Een verbinding kan loskomen waardoor het kan ratelen en dit hoor je dus bij de motor.

Het meest voorkomende probleem bij de motor is dat de distributieketting los ligt. Deze hoort strak gespannen te zijn en een spanner zorgt hiervoor.

Door het gebruik kan de distributieketting zoveel speling hebben gekregen dat de spanner de ketting niet goed kan spannen waardoor deze los ligt. Hierdoor ontstaat het ratelende geluid.

Breng in dit geval de auto direct naar de garage of laat je auto ophalen. Doorrijden zal alleen maar meer schade veroorzaken en dus ook hogere kosten.
De kosten voor vervanging ligt tussen de € 500 en € 1.500. Dit is afhankelijk van het type auto.

Wat ook een probleem kan zijn is een vervuilde klepstoter. Deze wordt gevuld met olie en de olie kan oud en vervuild zijn waardoor de klepstoter niet goed werkt en een tikkend geluid veroorzaakt.

Bekijk onderstaande video en luister naar het geluid. Misschien is het je klepstoter wel!

Startmotor

Ook de startmotor kan een probleem zijn. Dit is dan niet zozeer een ratelend geluid maar een tik. Als de startmotor slecht is zal deze gaan tikken en is deze uiteindelijk niet in staat om de motor te starten.

Het tikkende geluid is dus een signaal dat je de startmotor moet laten vervangen. Dit merk je ook want het starten zal steeds moeizamer gaan.

Als je een ratelend geluid hoort en de motor start niet dan kan het ook de dynamo of de accu zijn. Lees dan ons artikel Auto maakt tikkend geluid en start niet!

Versnellingsbak

Als je het geluid hebt gelokaliseerd en het komt vanuit de versnellingsbak dan kan dit komen door de onderstaande oorzaken. Dit is zelf haast niet te repareren, dus maak een afspraak bij je garage. Het zal wel een aardige duit kosten om dit probleem te verhelpen. Een revisie van een versnellingsbak kost al snel € 1.200 en vervanging gaat richting de € 3.000. Afhankelijk van het type auto.

De oorzaken kunnen zijn:

 • Er kan te weinig olie in de bak zitten of de olie is al langere tijd niet ververst.
 • Versleten lagers. Dit kan voorkomen bij oudere auto’s. Deze onderdelen hebben een bepaalde levensduur welke weer afhankelijk is van het onderhoud aan de versnellingsbak.
 • Versleten of kapotte tandwielen. Dit zal je zeker merken. Het schakelen zal niet makkelijk gaan en gaat met horten en stoten.
 • Speling tussen de afstands- en synchronisatieringen. Deze speling veroorzaakt het ratelen van de tandwielen.

Rij in deze gevallen niet door, maar maak een afspraak bij jouw garage.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs