Piepende Remmen Van Een Auto, Hoe Komt Dat?


Piepende remmen

Het is heel vervelende wanneer je remmen piepen. Niet alleen het geluid is vervelend, maar het kan ook een gevoel van onveiligheid geven. De remmen moeten gewoon werken en als de remmen piepen dan kan dat een onzeker gevoel geven. Maar wat kan je doen aan piepende remmen van een auto? In het kort:

Dit kan komen doordat er roest op de remschijven zit. Of omdat de remschijven verbogen zijn of omdat de remblokken en remschijven aan het einde van hun levensduur zijn. Bij twijfel, breng altijd een bezoek aan je garage.

Dit is in het kort waarom de remmen van een auto kunnen piepen. Er zijn echter nog meer oorzaken en deze oorzaken moeten allemaal opgelost worden om het piepen te stoppen en weer veilig verder te rijden. Dus heb jij er ook last van, lees dan snel verder.

Lees ook: Piepend Geluid In Auto, 6 x Mogelijke Oorzaken!

Wanneer Piepen De Remmen Van De Auto?

Als de remmen van een auto piepen dan wil je er zo snel mogelijk iets aan doen. Het geeft namelijk een gevoel van onveiligheid. De drie belangrijkste en meest voorkomende oorzaken waarom de remmen van een auto piepen zijn:

 1. De auto heeft lang stil gestaan
  Als een auto lang heeft stilgestaan dan zijn de remschijven verroest. Deze roest is aan de buitenkant zichtbaar. Als je nu gaat rijden dan zullen de remmen zeker piepen. De remschijven zijn niet glad meer waardoor de remmen geluid maken tijdens het remmen.
  Dit probleem is zo verholpen door een paar keer hard te remmen, zodat de roest verdwijnt en de schrijven weer glad zijn.
 2. Gebogen remschijven
  Het kan voorkomen, gebeurt niet vaak, dat de remschijven verbogen zijn. Dit kan komen door verkeerde montage, onderdelen die na verloop van tijd los gaan zitten of door oververhitting. Dit piepende geluid zal je horen als er zacht geremd wordt en/of als er langzaam gereden wordt. Breng nu gelijk een bezoek aan je garage.
 3. De remmen zijn versleten
  Remschijven en remblokken hebben een levensduur en moeten dan vervangen worden. De levensduur van de remschijven is ongeveer 100.000 kilometer en de remblokken hebben een levensduur van ongeveer 60.000 kilometer. Zijn de remmen versleten dan kan dit een piepend geluid veroorzaken.

Al de remmen versleten zijn, dan wordt het piepende geluid veroorzaakt door een stalen pin die bloot komt te liggen. Als de remmen aan het eind van hun levensduur zijn, wordt deze pin zichtbaar en veroorzaakt een piepend geluid tijdens het remmen. Het is dus een waarschuwingssignaal om de remmen te vervangen.

De eerste reden is dus makkelijk te verhelpen, maar als de remmen (schrijven en blokken) versleten of verbogen zijn dan zul je deze moeten laten vervangen.

Dit vervangen is niet iets wat de meeste van ons zelf kunnen doen, een bezoek brengen aan de garage is dan nodig. De monteur zal alle remmen nakijken en alle remonderdelen vervangen die nodig zijn. En daar komt bij, als bijvoorbeeld de rem linksvoor versleten is, is het verstandig ook de rem rechtsvoor te vervangen. Doe je dit niet dan sta je waarschijnlijk binnen twee weken weer in de garage om rechtsvoor te vervangen.

Ik praat hier steeds over schijfremmen, maar dit gaat niet alleen over schijfremmen, maar ook voor trommelremmen. Ook deze slijten en maken op een gegeven moment een piepend geluid als ze versleten zijn.

Wat zijn De Kosten Voor Vervanging Remschijven En Remblokken?

Het vervangen van onderdelen van het remsysteem is best wel een dure aangelegenheid, zeker als ook de remschijven vervangen moeten worden.

Voor het vervangen van een setje remblokken moet je rekening houden met een kostenplaatje van € 100 – € 200. Dit is inclusief remblokken en arbeidsloon. Dit is wel een richtprijs, want het verschilt per automerk/garage en de kwaliteit van de remblokken. Originele remblokken zijn duurder dan kopieën.

Voor het vervangen van remschijven ben je meestal wel wat meer kwijt. Voor een remschijf moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 200 – € 600. Ook weer afhankelijk van het merkt auto en de keuze van de remschijven die je laat monteren.

Het is misschien even een investering, maar het gaat hier wel om jouw eigen veiligheid en de veiligheid van je mede weggebruikers.

Piepende Remmen Bij Lage Snelheid En/Of Zacht Remmen

Soms kan het voorkomen dat de remmen gaan piepen bij lage snelheid of zacht remmen. Wanneer er op hoge snelheid gereden wordt of er wordt hard geremd is het piepende geluid niet hoorbaar.

De oorzaak van dit probleem of geluid is dat de remschijf mogelijk verbogen is. Doordat de remschijf gebogen is, is er soms wel contact met de remblokken en soms niet. Dit veroorzaakt het piepende geluid.

Bij hard rijden of wanneer er stevig wordt geremd, is de afwijking minder relevant en zul je geen piepend geluid horen.

Een gebogen remschijf kan veroorzaakt worden doordat de remschijf of remblokken los zitten, verkeerd gemonteerd zijn of dat de remmen te heet zijn geworden door langdurig te remmen en niet goed gekoeld zijn.

Breng in dit geval altijd een bezoek aan de garage voordat er straks onderdelen afbreken en de kosten oplopen.

Zijn Piepende Remmen Gevaarlijk?

Het piepende geluid wordt veroorzaakt door een pin die bloot komt te liggen als de remmen slijten. Deze pin wordt dan tegen de remschijf geduwd en veroorzaakt een piepend geluid.

In het begin is er nog niet veel aan de hand omdat het een ingebouwd waarschuwingssignaal is om de remmen te vervangen. De remvoering is versleten en de stalen pin druk zich nu tegen de schijf aan.

Blijf je echter “te lang” doorrijden dan slijt meer van de remvoering, moet je de rem nog verder indrukken, komt de stelen pin nog verder bloot te liggen en deze kan krassen aanbrengen op de remschijf.

Als dit gebeurt is dan moeten de remblokjes én de remschijven vervangen worden. Kortom, de kosten voor vervanging worden hoger.

Daar komt bij dat het remmen niet veilig meer is en dat je jezelf en andere weggebruikers in een onveilige situatie kan brengt.

Wat Te Doen Tegen Piepende Remmen?

Bij piepende remmen is het afhankelijk van de oorzaak van het piepen wat je moet doen.

 1. Zit er roet op de remmen dan gewoon een paar keer stevig remmen en het geluid zal verdwijnen.
 2. Zijn de schijfremmen om wat voor reden verbogen, breng dan een bezoek aan de garage.
 3. Breng ook een bezoek aan de garage als de remblokken of remschijven vervangen moeten worden.

Breng, bij twijfel altijd een bezoek aan de garage, gewoon voor de zekerheid en jouw eigen gevoel van veiligheid.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs