Piepend Geluid In Auto, 6 x Mogelijke Oorzaken!


Piepend geluid auto

Soms hoor je ineens van die rare geluiden in de auto wat je geen prettig gevoel geeft. Vaak is het iets wat eenvoudig te achterhalen is, zo kan bijvoorbeeld het dashboardkastje kraken. Maar wat als je een piepend geluid in de auto hoort wat je nog nooit eerder gehoord hebt. Dat is een heel andere situatie dan een krakend dashboardkastje. Waar komt dat piepende geluid in de Auto vandaan. In het kort:

Piepend geluid in auto. Het kan komen door de V-snaar die slipt of remblokjes die versleten zijn. Ook kan er een gaatje zitten in de luchtinlaat wat voor een vacuumlek zorgt of het vloeistof van de stuurbekrachtiging is te laag. Ook kunnen de wiellagers versleten zijn.

Dit zijn in he kort de oorzaken waardoor het piepende geluid in de auto kan ontstaan. Er kunnen nog legio andere oorzaken zijn, maar dit zijn wel de meest bekende problemen. Hoe je er achter komt wat het is en wat je kunt doen om het te verhelpen wordt in deze blog besproken, dus lees snel verder.

Auto Maakt Piepend Geluid

Zoals gezegd kan het piepende geluid vele oorzaken hebben, maar om het makkelijk te maken hebben we 5 situaties benoemd waarin het voor kan komen dat je een piepend geluid in de auto hoort.

1. Auto Piept Bij Rijden

Er zijn in dit geval twee mogelijkheden die het piepende geluid kunnen veroorzaken. We behandelen ze één voor één.

1.1 Vacuumlek

Een van de meest voorkomende mankementen die een fluitend/piepend geluid maakt in de auto, is als er een lek zit in de luchtinlaat van de auto. Dit wordt ook wel een vacuumlek genoemd. Een vacuumlek is een lek tussen de motor en de filter van de lichtinlaat.

Normaal gesproken stroomt lucht door de filter van de lichtinlaat, vervolgens komt deze lucht langs een belangrijke sensor die meet hoeveel lucht er binnenkomt. Vervolgens stroomt die lucht door de inlaat naar het inlaatspruitstuk waar de lucht en de benzine gemixt worden.

Als je een piepend geluid hoort dan komt dit waarschijnlijk doordat er in de inlaat (het gedeelte tussen de sensor en het inlaatspruitstuk) een klein gaatje zit. Door dit gat ontsnapt onder hoge druk een hoeveelheid lucht en dat zorgt voor het fluitende geluid wat je hoort.

Dit probleem is te verhelpen bij een garage en zal ongeveer € 70 kosten. Als er meerdere problemen met de auto zijn ontstaan, of als er grotere componenten zoals de sensor van de luchtinlaat vervangen moeten worden dan kunnen de kosten natuurlijk rap oplopen.

Lees ook: Auto Maakt Fluitend Geluid (Bij Gas Geven & Stationair)

1.2 V-snaar

Een andere oorzaak kan de V-snaar zijn of meerdere V-snaren. De motor draait en door een V-snaar wordt de draaiende beweging overgezet naar andere draaiende onderdelen van de auto zoals de dynamo en de waterpomp.

Een V-snaar heeft een levensduur van 5 jaar of 80.000 kilometer. Als een van deze bereikt is moet de V-snaar vervangen worden. Dit komt, omdat na 5 jaar de spanning van de V-snaar aanzienlijk verminderd is waardoor deze gaat slippen rond de pulley en dat is het piepende geluid wat je hoort.

Als je V-snaar ongeveer 80.000 kilometer meegaat ook dan moet de V-snaar vervangen worden. Het loopvlak van de V-snaar is afgesleten en ook hierdoor kan de V-snaar gaan slippen wat je hoort door het piepende geluid in de auto.

De kosten voor het vervangen van een V-snaar zijn gelukkig te overzien. Een V-snaar zelf kost € en een uur aan montagewerk. Natuurlijk afhankelijk van het type auto.

Kijk naar onderstaande video hoe de ANWB het probleem van een V-snaar oplost.

Lees ook: Auto Trilt Bij Gasgeven, 8 Oorzaken!

2. Auto Piept Bij Remmen

Als de auto piept bij het remmen dan zijn de remmen de oorzaak van het piepende geluid. De remmen bestaan uit een remschijf en remblokken.

In de remblokken zit een metalen pen. Als de remblokken versleten zijn dan komt deze metalen pen vrij te liggen en zal tijdens het remmen in aanraking komen met de remschijf. Het geluid wat je dan hoort is het piepende geluid tijdens het remmen. Het is het geluid van metaal op metaal.

De metalen pen en het geluid geven aan dat de remblokken versleten zijn en vervangen moeten worden. Als je dit niet doet dan zal de remschijf heel erg veel krassen en groeven krijgen en deze moet dan ook vervangen worden. Dus blijf je doorrijden dan maak je alleen maar meer schade en hogere kosten.

De kosten voor het vervangen van de remblokken ligt tussen de € 75 en €160, afhankelijk van het type auto.

Heb je trommelremmen, dan zijn ook de remblokken versleten als je een piepend geluid hoort.

Als de auto lang heeft stilgestaan dan is er roestvorming opgetreden op de remschijven. Als je dan voor de eerste keren remt kan je een piepend geluid horen. De remschijven zijn namelijk niet vlak meer en dat is het geluid wat je hoort.

Als dit het geval is dan kan je rustig met de auto rijden en rem dan een paar keer zachtjes en rem steeds harder. Zo slijt je het roest van de remschijven en zul je het piepende geluid niet meer horen.

Lees ook: Piepende Remmen Van Een Auto, Hoe Komt Dat?

3. Auto Piept Bij Sturen

Bij het insturen van een bocht kan je ook een piepend geluid horen en de oorzaak is dan het stuurmechanisme.

Het meest voorkomende probleem is dat het stuurbekrachtiging te weinig vloeistof bevat. Dit veroorzaakt een piepend geluid.

Deze vloeistof kan je zelf bijvullen. Kijk in het boekje van je auto waar de vloeistof bijgevuld kunt worden. Vul het vloeistofniveau aan en draai een paar keer aan het stuur. Vervolgens vul je het weer bij en draai je weer aan het stuur. Dit blijf je doen totdat het vloeistofniveau niet meer zakt.

Controleer na een paar dagen het niveau nogmaals. Is het gezakt, dan heb je waarschijnlijk een lek in het systeem dat je moet laten repareren.

Is het niet het vloeistofsysteem van de stuurbekrachtiging dan is het een van de vele draaiende onderdelen van het stuur. Breng dan de auto naar de garage en laat de monteur naar de oplossing zoeken.

Lees ook: Een Ratelend Geluid In De Auto, Wat Kan dat Zijn?

4. Auto Piept Bij Starten

Bij het starten moeten alle onderdelen van de motor in beweging worden gezet. Als wat kan draaien moet gaan draaien en dit kost veel kracht en energie.

De draaiende onderdelen van de auto zijn met elkaar verbonden door een V-snaar. Deze V-snaar heeft een levensduur van 5 jaar of 80.000 kilometer.

Als een van deze twee bereikt is kan de V-snaar gaan slippen en een piepend geluid veroorzaken.

In dit artikel is bovenstaand meer geschreven over het slippen en piepen van de V-snaar.

5. Auto Piept Bij Voorwiel

Bij de voorwielen kan ook een piepend geluid optreden. Meestal wordt gelijk gedacht dat het de remmen en remblokjes zijn. En dit kan natuurlijk. Het is zeker het controleren waard.

In dit artikel zijn de problemen met de remmen al beschreven, je kunt het bovenstaand lezen.

Maar wat ook met regelmaat voorkomt, is dat het piepende geluid bij de wiellagers vandaan komt. De wiellagers zorgen ervoor dat de wielen makkelijk en zonder veel weerstand kunnen ronddraaien. Deze wiellagers zijn afgedicht met een pakking. Indien deze pakking kapot is gegaan is er vocht in het wiellager en bij de as gekomen. Staal en vocht gaat niet goed en vormen roest.

Het geluid wat je nu hoort komt door dat de onderdelen met roest contact maken met elkaar en dit is het piepende geluid.

Dit is te repareren en ik raad je aan om een afspraak te maken bij jouw garage om de wiellagers te controleren.

De kosten zijn behoorlijk, je moet denken aan ongeveer € 500, afhankelijk van het type auto natuurlijk.

Lees ook: Auto Valt Uit Tijdens Rijden, Wat Is Hier Aan De Hand?

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs