Mercedes W205: Top 6 Meest Voorkomende Problemen


zwarte mercedes w205

De Mercedes W205 is de opvolger van de bekende W204 die bijna een decennialang in productie is geweest. Doordat de W205 ook al een aantal jaar op de markt is kom je ze steeds meer tegen op de tweedehandsmarkt en dat roept de vraag op: welke problemen heeft de Mercedes W205 het meest?

De meest voorkomende problemen van de Mercedes W205 zijn als volgt: het panoramadak sluit niet goed, de aircopomp krijgt niet genoeg stroom of de motor heeft problemen met accelereren. Verder zijn er ook problemen bekend met de systeemnavigatie die uit kan vallen of een te lage brandstofdruk.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we alle mogelijk problemen tot in detail en kijken we tegelijkertijd hoe je deze problemen kunt herkennen en wat het kan kosten om dit probleem na aanschaf op te lossen. Lees snel verder!

1. Kapot Panoramadak

Het panoramadak is een enorm mooie toevoeging aan de w205, maar zorgt soms voor problemen. Er zijn gevallen waarbij het niet goed sluit. Voor dit model Mercedes is het een bekend probleem, en zul je dus zeker niet de eerste zijn die hier last van heeft. Vooral aan de zijdes komen veelvuldig mankementen voor. Wanneer het dak halfopen zit en je krijgt het niet verder gesloten is dat natuurlijk uiterst vervelend.

Omdat het probleem wel vaker voorkomt, zijn er in ieder geval ook een aantal bekende oplossingen. Afhankelijk van aan welke kant het zit, moet links of rechts de geleider worden vervangen. Soms moet dit zelfs aan beide kanten gebeuren. Daarmee is het meestal gelijk opgelost.

Mocht het hele dak vervangen moeten worden, dan wordt het een ander verhaal. Alleen het dak zelf kost namelijk al 1.700 euro. Zorg er daarom voor dat je het door een deskundige na laat kijken en er niet zelf wat aan probeert te doen, want dat maakt het vaak erger. Tenslotte wordt er aangeraden om het dak bij temperaturen van minder dan 7 graden uit voorzorg niet te openen. 

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Aircopomp Krijgt Niet Genoeg Stroom

Bij verschillende W205 modellen zijn er klachten bekend over de airconditioning die niet goed werkt, omdat de aircopomp niet genoeg stroom krijgt. Het gevolg hiervan is dat de airco vaak voor even werkt maar daarna al heel snel uit zal vallen. Omdat deze niet voldoende stroom krijgt of helemaal geen stroom heb je er dus weinig aan, en dat is niet zo fijn, zeker als het warm is. Anderen meldden dat na het indrukken van de airco lampje deze een paar keer knippert en dan uitgaat.

Wanneer dit voorkomt of er iets is wat erop lijkt, is het beste om eerst de foutcodes uit te laten lezen. Daarmee wordt duidelijk wat er aan de hand kan zijn zodat hier iets aan gedaan kan worden. De meest voorkomende oorzaken zijn de druksensor of het koudemiddel wat moet worden bijgevuld. De kosten vallen is dat geval mee, want voor ongeveer 120 euro kunnen deze problemen al worden opgelost.

Ben je in de markt voor een Mercedes W205, van de bekijk dan zeker onderstaande video over de face lift.

3. Schokken En Verlies Vermogen

Bij het optrekken kan het voorkomen dat de auto begint te schokken. Als je als bestuurder dan gas blijft geven wordt dit alleen maar erger. Daarna verliest de auto vermogen en trekt deze alleen nog zeer gestaag op. Deze blijft onder de 2000 toeren steken. Omdat dit vaak niet doorlopend gebeurd is het soms moeilijk om snel een goede oplossing te kunnen vinden.

Na verloop van tijd komt het dan echter steeds vaker voor waardoor het toch fijn is als er iets aan gedaan kan worden. Soms gaat in combinatie met het schokken het lampje voor motorstoring ook branden. Een goede diagnose over waar het probleem exact vandaan komt is uiterst belangrijk. Je zult immers niet de eerste zijn waarbij van alles wordt gerepareerd waarna later blijkt dat het nog steeds niet heeft geholpen. Onder andere de volgende zaken kunnen dit veroorzaken:

  • De nokkenas sensor
  • Kapotte kabels
  • Software die geupdate moet worden

Wanneer eenmaal duidelijk is wat er aan de hand is kan het schokken meestal snel worden verholpen. Een kabelbreuk of defecte sensor is snel opgelost en, mocht het niet binnen de garantie vallen, niet al te duur. Mocht er een software update nodig zijn dan kan deze eveneens snel worden uitgevoerd.

4. Systeem Navigatie Loopt Vast

Veel Mercedes w205 exemplaren hebben standaard Garmin MapPilot navigatie. Ontzettend handig natuurlijk, als het werkt. Dat is in de meeste gevallen ook zo, maar er zijn bepaalde problemen bekend waarbij de systeem navigatie nog weleens vast wil lopen. Dit gebeurd nadat er een update is gedaan. Daarna komt het (soms meerdere keren per dag) voor dat het systeem vastloopt.

Omdat het na het vastlopen soms ook ineens een tijdje ineens niet meer gebeurd, kan het een lastig probleem zijn. Je herkent het doordat het scherm begint te knipperen met verticale lijnen. Daarna werkt er helemaal niets meer. Zowel de knoppen op het stuur als deze op het dashboard worden onbruikbaar. Maar ook de radio en airco kunnen er hinder van ondervinden. Na een tijdje start het systeem zichzelf weer op en werkt het weer tot de volgende keer dat dit gebeurd.

Wanneer je hiermee naar een erkende dealer of garage gaat zal deze het probleem proberen uit te lezen. Het is vaak zo dat een software update in een dergelijk geval uitkomst biedt, maar soms ook niet, waarna het probleem gewoon weer terugkomt. Dit ironisch genoeg nadat eenzelfde softwareupdate vaak ook het probleem veroorzaakt. Mocht dit echter ook niet helpen, dan kan een ander navigatiesysteem uitkomst bieden, al moet daarvoor wel diep in de buidel getast worden. Een soortgelijk systeem zal rond de 1200 euro gaan kosten. 

5. Te Lage Brandstofdruk

Een te lage brandstofdruk is een naar probleem wat bij de Mercedes w205 voor kan komen. Dit gebeurd niet extreem vaak, maar er zijn gevallen bekend waarbij bestuurders hier last van hebben. Om het op een goede manier op te lossen is het ten eerste goed om te weten waar het vandaan kan komen en hoe je het kunt herkennen. De volgende symptomen kunnen wijzen op een te lage brandstofdruk:

  • Meer brandstofverbruik
  • Lager vermogen bij hoge belasting
  • Branden van de dashboard lampjes
  • Problemen met starten
  • Haperende motor

Er zijn dus genoeg manieren waarop dit probleem is te herkennen, maar hoe is het op te lossen? In de meeste gevallen hebben al deze symptomen die een te lage brandstofdruk veroorzaken te maken met een niet goed functionerende brandstofpomp. Soms kan deze worden gerepareerd, afhankelijk van wat voor brandstof pomp het precies om gaat, al komt het vaker voor dat deze vervangen zal moeten worden.

De kosten voor het vervangen van een brandstofpomp voor de Mercedes W205 liggen tussen de 1000 en 2500 euro, afhankelijk van de exacte arbeidskosten en de kosten voor de nieuwe pomp. Er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de pomp langer mee kan gaan. Door ervoor te zorgen dat de tank nooit helemaal leeg is en de tankdop altijd goed zicht zit, bijvoorbeeld. Schone brandstof gebruiken en goed onderhoud van de auto dragen ook bij aan een langere levensduur van de brandstofpomp.

6. Melding Service Unavailable

Het is mogelijk om via je smartphone toegang te krijgen tot internet in de auto met behulp van bluetooth. Wanneer dit niet lukt met de Mercedes w205 wordt er vaak wel aangegeven dat je online bent, maar krijg je de melding 503 Service Unavailable. Dezelfde melding wordt weergegeven bij Mercedes apps. Wanneer je jouw smartphone wilt verbinden kan dit natuurlijk erg lastig zijn en kun je hierdoor bepaalde functies niet gebruiken.

Het goede nieuws is dat een oplossing vaak niet al te moeilijk te vinden is. Er kunnen eigenlijk twee dingen zijn waar het aan ligt. Dit is of de instellingen van de telefoon, of aan de software van de auto zelf. In het eerste geval is het zaak om ervoor te zorgen dat je alles goed hebt ingesteld op de telefoon zodat deze het toestaat om internet te delen. Als dit het ook niet is, dan is de kans groot dat er een update op de auto zelf gedaan moet worden. Mocht dit het geval zijn dan kan een erkende Mercedes dealer je daar het beste mee helpen.

Nieuwste blogs