Mercedes W204: Top 7 Meest Voorkomende Problemen


Witte mercedes W204

De Mercedes W204 is een bekende C-klasse Mercedes die een lange tijd in productie is geweest. In totaal praten we dan over de periode van 2007 tot 2015. Het zal niemand verbazen dat er hierdoor ook aardig wat tweedehands exemplaren te vinden zijn. Echter, op welke problemen moet je letten als je deze wagen wilt aanschaffen?

De Mercedes W204 heeft verschillende problemen waar je rekening mee moet houden. De meest voorkomende zijn dat de voorwielophanging rammelt bij oudere modellen. Verder zijn ook problemen met de distributieketting veelvoorkomend. Problemen tijdens het schakelen komen ook vaak voor.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we alle mogelijk problemen tot in detail en kijken we tegelijkertijd hoe je deze problemen kunt herkennen en wat het kan kosten om dit probleem na aanschaf op te lossen. Lees snel verder!

1. De Voorwielophanging Rammelt Bij Oudere Modellen

Een probleem wat veel voorkomt is dat de voorwielophanging begint te rammelen of andere soortgelijke geluiden gaat maken. Dit is veelal bij oudere modellen het geval. Omdat de meeste C-klasse W204 modellen inmiddels al wat ouder zijn en veel kilometers op de teller hebben, gebeurd dit dus steeds vaker. Door het opmerkelijke geluid is het overigens wel eenvoudig te herkennen.

De oorzaak van dit probleem kan nogal verschillen. In bepaalde gevallen ligt het aan de vering of het relais (de schakelaar). Het kan ook te maken hebben met de compressor, die dan niet voldoende druk meer geeft. Hierdoor kan de luchtvering niet worden gehandhaafd zoals zou moeten. Mocht dit het geval zijn en moet de compressor worden vervangen, dan kan een reparatie erg duur uitvallen. In sommige gevallen is dit echter niet het geval. Dan is het vaak relatief makkelijk te verhelpen. Reparatie of vervanging van de kabels kan dat al genoeg zijn.

Omdat het probleem meerdere oorzaken kan hebben is het van groot belang om er eerst achter te komen waar het vandaan komt. Dit is tevens de reden dat de prijzen voor het oplossen hiervan aardig kunnen verschillen. Uiteindelijk hangt het sterk af van wat nu precies het rammelen en de geluiden veroorzaakt.

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Mankementen Aan Distributieketting En Balansassen

Het kan gebeuren dat er voortijdige overmatige rek zit op de distributieketting van jouw Mercedes. Dit komt voor bij onder andere modellen van tussen 2007 tot 2015 uit de C-klasse, waaronder dus de W204. Mercedes zelf heeft in een eerder stadium al eens aangegeven waardoor dit komt. Het zou te maken hebben met een aantal kettingen dat bij een leverancier vandaan kwam en niet voldoende gehard zou zijn. Een fabrieksfout dus.

Toch kan het oprekken van de distributieketting ook door andere zaken komen, of versnellen deze het proces. Zie hieronder een aantal voorbeelden van zaken waardoor je distributieketting sneller op zal rekken:

  • Rijden met een aanhanger en andere vormen van belasting
  • Regelmatig gebruik van de auto voor korte afstanden en kleine ritjes
  • Het niet geregeld smeren van de ketting met motorolie

Alle auto’s die voor 2007 zijn geproduceerd ervaren sowieso al overmatige slijtage. Dit geldt zowel voor de nokkenas verstelling als de kettinggeleiders. Problemen met de lagers van de balansassen worden ook nog wel eens gemeld. Vervelend natuurlijk wanneer je zelf een van deze mankementen ervaart aan je voertuig. Daarom is het juiste zo belangrijk deze zo goed mogelijk op te lossen.

Allereerst is regelmatig onderhoud uitvoeren altijd een aanrader. Mocht het nodig zijn om een onderdeel te vervangen, zorg er dan voor dat er officiële onderdelen worden gebruikt. Dit voorkomt bijvoorbeeld motorschade. Mocht je de distributieketting horen rammelen, neem dan contact op met de garage. Schrik niet, maar wanneer deze vervangen moet worden, kan dit qua kosten voor dit type Mercedes erg hoog uitvallen. In garages wordt al gauw ruim €2.000 gerekend met alle onderdelen, arbeidsloon, garantie en BTW inclusief.   

Bekijk zeker onderstaande video als je in de markt bent voor een Mercedes W204!

3. Corroderen Van Remleidingen

Gecorrodeerde remleidingen komen bij dit type Mercedes nog wel eens voor. Daarom is het essentieel dat de remleidingen altijd goed worden gecontroleerd. Hiervoor moet de onderbeplating worden gedemonteerd, om zodoende de staat van de remleidingen goed te kunnen beoordelen. Vaak is er een verband met de leeftijd van het voertuig. Zo is het corroderen van remleidingen bij auto’s van ouder dan vijftien jaar vaak geen uitzondering.

De remmen zijn natuurlijk een ontzettend belangrijk onderdeel waar geen risico mee genomen kan worden. In het ergste geval zullen de remleidingen vervangen moeten worden. Dit komt dan ook meestal bij de APK-keuring aan het licht.

Het is niet zo dat dit probleem exclusief bij de W204 voorkomt. Dit is bij meerdere modellen het geval, maar de W204 is er daar wel een van. Als het zover komt dat de remleidingen vervangen moeten worden, lopen de kosten bij een erkende garage vaak op tot ruim boven de €1.000.

4. Elektrische Sleutel Werkt Niet

Er zijn verhalen bekend waarbij de elektrische sleutel niet door de auto herkend wordt. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met sensorring. Als gevolg hiervan zul je niet in staat zijn de motor te starten. Wanneer je op pad gaat, zeker voor langere tijd, doe je er dus goed aan om altijd de reservesleutel mee te nemen. Al is dit natuurlijk altijd zo, al is het maar voor bepaalde noodgevallen.

De sleutels functioneren met een unieke code die alleen voor jouw auto werkt. De sleutel bestaat dus eigenlijk uit een stukje software wat alleen geschikt is voor je eigen wagen. Omdat dit kleine beetje technologie kapot kan gaan, kan het zijn dat de auto niet zal starten.

Nieuwe originele sleutels krijgen voor Mercedes modellen kan alleen bij officiële dealers van het automerk. Er zijn vaak mensen die het op andere manieren proberen, maar dat is absoluut af te raden. Ondanks dat het je rond de €350 zal gaan kosten, kun je dit altijd het beste direct bij de dealer regelen. 

5. Kraken Van Elektrische Buitenspiegels Bij Inklappen

Dit wordt vaak omschreven als een bekende kwaal voor deze modellen van Mercedes. Bij het in- of uitklappen van de spiegels ontstaat een soort krakend en piepend geluid. Sommige mensen zullen het nauwelijks doorhebben, andere zullen zich er ongetwijfeld mateloos aan storen. In veel gevallen is dit overigens al zo vanaf het moment van aanschaf.

De meningen over dit probleem kunnen dus verschillen. Bepaalde auto eigenaren vinden het zelfs een fijn of cool geluid. Hoe dan ook, de oorzaak is vrij eenvoudig uit te leggen. Het komt namelijk omdat de spiegelkappen het spiegel rubber raken, waarna het bewuste geluid ontstaat. Dit is echter makkelijk te verhelpen en kost bijna niets.

Door het rubber in te smeren zal het geluid verdwijnen. Dit is wel tijdelijk. Voor ongeveer een maand zal het kraken of knarsen stoppen. Al is dit natuurlijk ook afhankelijk van hoe er gereden wordt en hoe vaak het daardoor gedaan zal worden. Daarna kun je, wanneer het weer begint, eventueel hetzelfde doen. Een permanente oplossing is er in dit geval niet voor zover bekend.

6. Defecte Injectoren Bij Bepaalde Dieselmotoren

Sommige dieselmotoren kunnen last hebben van defecte injectoren. Dit komt vooral regelmatig voor bij dit model wanneer deze geproduceerd is in het najaar van 2008 en een 2.2 diesel motor heeft. Het is te herkennen aan een motor die veel geluid produceert en niet regelmatig draait.

Wanneer je met dergelijke problemen naar de garage gaat, is de kans groot dat men een aantal foutcodes af zal kunnen lezen op de injectoren. Als gevolg daarvan kunnen ze eventueel worden getest. In de meeste gevallen zal de conclusie zijn dat ze vervangen moeten worden. Indien je last hebt van deze problemen is het dus goed om eerst te kijken of jouw voertuig uit 2008 komt en een dergelijke dieselmotor heeft. Is dit niet het geval, dan kan er natuurlijk ook wat anders aan de hand zijn.

7. Schakelen Gaat Slecht

Bij de Mercedes Benz C W204 kan het zijn dat schakelen niet helemaal lekker (meer) gaat. Er zijn verschillende indicatoren waaraan je dit kunt herkennen. Voorbeelden zijn een schokkerige transmissie of automaatbak die blijft hangen. Gelukkig is de oorzaak echter vaak hetzelfde, waardoor het probleem in de praktijk vaak goed is op te lossen en niet al te gecompliceerd is.

In de meeste gevallen is de oorzaak van dergelijke problemen olievervuiling. Sterker nog, in ongeveer 70% van alle gevallen kunnen problemen met de automatische transmissie worden herleidt uit deze oorzaak. Simpel gezegd gaat schakelen dus stroef voor het mechanisme doordat de olie oud en vervuild is.

Nu we dit weten laat de oplossing zich al raden, nieuwe olie natuurlijk! Dit proces wordt ook wel flushen genoemd. Bij de garage kan men de automatische versnellingsbak spoelen. Vaak verhelpt dit de problemen. Maar het moet natuurlijk wel goed gebeuren. Dit betekent dat het het beste met originele olie gedaan kan worden van de fabrikant van de auto. Nog beter is het om dit preventief te laten doen, om zo problemen alvast te voorkomen. Daarbij wordt aangeraden dit na elke 60.000 gereden kilometers te herhalen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs