Kia Venga: 6 Meest Voorkomende Problemen


zilveren kia venga

De Kia Venga is al sinds 2011 op de markt en voldoet in veel gevallen aan de vraag van de Nederlandse en Belgische autorijders. Dat komt omdat de auto redelijk compact is maar toch veel ruimte biedt voor vier personen en bijvoorbeeld de boodschappen. Vandaag gaan we echter kijken naar waar je op moet letten als je zo’n Venga wilt aanschaffen. Eerst even een snel antwoord:

De Kia Venga heeft verschillende problemen waaronder een slechte brandstofpomp, deurhendels die moeilijk open gaan, een vuile voorruit en een hoger dan geadverteerd brandstofverbruik. Verder zijn een niet-comfortabele vering en een gebrek aan vermogen ook verbeteringspunten.

Daar moeten we echter wel bij zeggen dat de meeste mensen die een Venga hebben gekocht over het algemeen tevreden zijn met hun beslissing. Toch is het goed om je bewust te zijn van de knelpunten van deze auto. Daarom leggen we die hieronder haarfijn uit en vertellen we je ook hoe je ze kunt herkennen en wat het kost om ze op te lossen. Lees snel verder!

1. Slechte Brandstofpomp

Een van de meest vervelende defecten is het vroegtijdig kapot gaan van de brandstofpomp. Als dit gebeurd, dan krijgt de motor niet meer genoeg brandstof wat ervoor zorgt dat deze gaat sputteren. Dit wordt vaak gecombineerd met het waarschuwingslampje van de motor wat oplicht. Verder kun je symptomen ervaren als een motor die helemaal niet meer wil starten, of een ‘zeurend’ geluid wat erop wijst dat de brandstofpomp aan zijn einde komt maar nog niet helemaal stuk is.

Als dit symptomen zijn die je tegenkomt dan is het verstandig om de foutcodes van de computer van de auto na te kijken. Het kan namelijk goed zijn dat er een P0087 code wordt gegeven wat betekent dat het systeem heeft ontdekt dat de brandstofdruk te laag is.

Het vervangen van een brandstofpomp in de Kia Venga kost waarschijnlijk tussen de 300 – 500 EUR. Dit is niet iets wat je makkelijk zelf kunt doen en daardoor zul je de auto naar de garage moeten brengen.

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Deurhendels Die Moeilijk Open Gaan

Een ander bekend probleem van de Kia Venga is dat de deurhendels soms moeilijk open gaan of dat deze helemaal niet meer open gaan. Een ander symptoom is dat de deurenhendels een onverwacht geluid maken op het moment dat je de deur opent. In dit geval gaat het vaak om de aandrijvers van de deurhendels die het vroegtijdig begeven hebben. De aandrijvers zullen vervangen moeten worden en dat komt neer op een prijskaartje van 150 – 250 EUR per deurhendel.

Ben je in de markt voor een Kia Venga, bekijk dan zeker onderstaande video. Het is in het Engels maar maakt veel duidelijk.

3. Een Vuile Voorruit

Een apart probleem van de Kia Venga is dat, als het regent, de voorruit besmeurd kan raken met vuil. Dit gebeurd vooral aan de linkerkant van de voorruit in het gebied waar de ruitenwissers stoppen. Dit zorgt ervoor dat het zicht van de bestuurder wordt verminderd.

Het probleem is vooral gedetecteerd bij Venga’s die voor 2016 zijn gemaakt. De meeste Venga’s na dit jaartal lijken hier geen last meer van te hebben. Toch is het verstandig dit na te kijken op het moment dat je een Venga wilt aanschaffen. Ga uit van een prijs van 200 – 300 EUR op het moment dat je de voorruit zou willen laten vervangen.

Voordat je dat echter doet is het verstandig om de ruitenwissers te vervangen. Veel mensen geven namelijk aan dat een ander merk ruitenwissers (dus niet het merk en type die er al op zitten) het probleem kan verhelpen. Mocht dit niet zo zijn kijk je toch tegen vervanging van de voorruit aan.

4. Een Hoog Brandstofverbruik

Een ander nadeel van de Venga is het feit dat eigenaren unaniem melden dat het brandstofverbruik vele malen hoger light dan wat er door Kia geadverteerd wordt. Eigenaren van de Venga zeggen dat het gemiddelde verbruik van deze auto uitkomt op 1 op 10 terwijl dit op de snelweg uitkomt op 1 op 12. Dat is voor een auto van dit formaat een bijzonder hoog verbruik en dat zorgt ervoor dat de maandelijkse kosten dus ook hard kunnen oplossen.

Dit is een probleem wat vooral voorkomt bij modellen die voor 2016 gebouwd zijn maar ook modellen die na dit jaartal zijn gemaakt lijken last te hebben van een hoger dan gemeld brandstofverbruik. Zeker iets om mee te nemen in je berekening als je in de markt bent voor deze auto.

5. Slechte Vering

Iets wat we vaak zien terugkomen op verschillende forums is dat eigenaren niet tevreden lijken te zijn met de vering die Kia heeft gebruikt voor de Venga. Deze zorgt simpelweg voor een harde wegligging waardoor rijden in deze auto voor veel eigenaren, helemaal als het gaat om langere ritten, niet heel erg comfortabel is. Als comfort een belangrijk punt voor je is dan is dit zeker iets om te evalueren tijdens een testrit.

6. Weinig Vermogen

Een Kia Venga is logischerwijs niet gebouwd voor vermogen, dat mag duidelijk zijn. Echter, de 89 – 123 paardenkrachten die er door de motor geproduceerd worden lijken voor de meeste eigenaren van deze auto er toch wat te weinig te zijn. Dit komt vooral doordat Kia voor de Venga gebruik maakt van 1.0 – 1.5 liter motoren die ook nog eens van in eerdere generaties gebruikt zijn. Als je dus wat meer pit zoekt dan is dit iets om rekening mee te houden.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs