Is Kentekenplaatverlichting Verplicht, Voor en Achter?


Kentekenplaat Verlichting Verplicht

ntekenplaten zijn nodig om te achterhalen van wie de auto is en wat voor type voertuig het is. Elk land heeft een unieke combinatie van cijfers en letters die samen de kentekenplaat vormen. De kentekenplaat is een onderdeel van het kenteken, samen met het kentekenbewijs. Is een kentekenplaat verlichting verplicht in Nederland, België en andere landen? In het kort:

Ja, kentekenplaatverlichting is verplicht. Het kenteken moet altijd zichtbaar zijn en dus ook in het donker. Wanneer het stadslicht, dimlicht of grootlicht branden, dan moet ook de kentekenplaatverlichting branden. Is deze stuk dan moet deze vervangen worden.

Dit is in het kort het antwoord. Deze regel geldt trouwens ook voor geheel Europa. Er zijn nog wel een paar “mitsen en maren” waar je rekening mee moet houden. Is de kentekenplaat niet in overeenstemming met wet zichtbaar, dan kan je aangehouden en beboet worden. Dus lees snel verder.

Lees ook: Mag Je Rijden Zonder Kentekenplaat En Wat Zijn De Risico’s?

Kenteken Verlichting Verplicht?

Zoals gezegd is een kentekenplaatverlichting verplicht. Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar voor al alle voertuigen die bij het RDW geregistreerd staan. Denk hierbij aan:

  • Auto’s
  • Vrachtwagens
  • Brommers
  • Scooters
  • Tractoren
  • Motoren
  • Campers

Dit is echter niet de enige groep waarvan de kentekenplaatverlichting moet werken. Ook alle aanhangers die door het hoofdvoertuig getrokken worden en zich op de openbare weg bevinden moeten een werkende kentekenplaatverlichting hebben, zoals:

  • Caravans
  • Aanhangwagen
  • Trailer

Kortom, het kenteken moet dag en nacht zichtbaar zijn en daarom is er kentekenplaatverlichting om het kenteken te verlichten.

Het zichtbaar zijn van het kenteken is nodig, zodat te allen tijde door instanties als de politie het kenteken gelezen kan worden.

Kentekenplaatverlichting Voor En Achter Verplicht?

De kentekenplaatverlichting verplichting geldt alleen voor de achterzijde van het voertuig en de achterzijde van de aanhangers. De verlichting moet dusdanig goed functioneren, zodat op een afstand van 20 meter het kenteken goed leesbaar is.

Daarnaast mag de verlichting van de kentekenplaat het achterop komende verkeer niet verblinden en schijn deze dus (meestal) omlaag, richting de bumper.

Aan de voorzijde is kentekenplaatverlichting niet verplicht, sterker nog, het is bij wet verboden om aan de voorzijde speciale verlichting te hebben die op de kentekenplaat schijnt.

Een nieuwe auto of elke ander nieuw voertuig wordt afgeleverd met de juiste plaats voor montage van de kentekenplaten aan de voor- en achterzijde en met verlichting aan de achterzijde op de kentekenplaat.

Wat Is De Boete?

Als je aangehouden wordt voor het rijden zonder kentekenverlichting en je bent je hiervan niet bewust? Dan kan de dienstdoende agent je een waarschuwing geven en verzoeken dit zo snel als mogelijk te repareren. De agent kan je echter ook een boete geven van € 50.

Controleer zo nu en dan de kentekenplaatverlichting of deze nog werkt. Zo niet, vervang het lampje dan. Dit is heel goed zelf te doen, of breng een bezoek aan je garage, ook zij kunnen dit snel voor jou vervangen.

Kentekenplaat Verlichting Vervangen, Hoe Doe Je Dat?

Het vervangen van de kentekenplaat verlichting bij een auto is zo gedaan. Wanneer je in het instructieboekje hebt gekeken en een nieuw lapje hebt gekocht, dan kan je de verlichting losmaken en het lapje vervangen. Hoe gaat dit in zijn werk? Je begint als volgt:

kentekenplaat verlichting vervangen
  1. Vaak zit de kentekenplaat in de achterklep gemonteerd. Zet de achterklep dan open zodat je er beter bij kunt komen.
  2. Pak nu een dunne schroevendraaier en plaats deze in het gleufje van het lapje en wip het lampje en de behuizing los van de achterklep. Zie bovenstaande foto.
  3. Soms zit de behuizing vast geschroefd met kleine schroefjes, draai deze dan los en verwijder het lampje en de behuizing.
  4. Verwijder het lampje en duw vervolgens de behuizing weer op de plaats terug.

Dit is alles. Makkelijk en zo klaar. Nu kan je weer de weg op zonder de angst aangehouden te worden!

Voor een caravan, aanhanger, motor of scooter gelden dezelfde principes wat betreft het losmaken van de behuizing. Kijk eerst even goed hoe het gemonteerd zit en maak het dan los.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs